Rezervele câmpului sunt estimate la 17,7 miliarde de barili de ţiţei, producţia actuală fiind de 1,02 milioane de barili pe zi, informează France Presse.

„Companiile au acceptat să fie plătite cu 2 dolari americani pe baril, adică exact cât oferisem noi iniţial, şi s-au angajat să producă zilnic 2,85 de milioane de barili” în următorii şase ani, a declarat ministrul irakian al Petrolului, Hussein Charistani, în timpul şedinţei de atribuire a drepturilor de exploatare, desfăşurată la Bagdad. „Ele au câştigat licitaţia, dar rezultatul trebuie prezentat Consiliului de miniştri”, a precizat Charistani, potrivit căruia contractul are o durată de 20 de ani.

Oferte refuzate

Oficialii irakieni şi reprezentanţii celor peste 30 de companii străine care au luat parte la prima licitaţie de acest gen organizată după 37 de ani nu au reuşit să ajungă însă la un acord pentru exploatarea câmpurilor petrolifere Missan şi Bai Hassan. Pentru primul, un consorţiu chinez a cerut 25,4 dolari pe baril, iar guvernul irakian a oferit doar 2, 3 dolari, în timp ce pentru al doilea, raportul a fost de 26,7 dolari la 4 dolari.

Investitorii nu au fost interesaţi nici de câmpul gazifer Mansouriyah (centrul Irakului). În cursul zilei de ieri mai urmau să fie atribuite contractele de exploatare a câmpului gazifer Akkas şi a încă trei câmpuri petrolifere: Kirkuk, Qurna şi Zubair.

Licitaţia organizată la Bagdad a coincis cu retragerea armatei americane din oraşele irakiene, la şase ani după înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.