Ionuţ Dumitru: Ne trebuie impozite mai mari pe case pentru creşterea veniturilor bugetare

Ionuţ Dumitru: Ne trebuie impozite mai mari pe case pentru creşterea veniturilor bugetare

Creşterea impozitelor pe proprietăţile imobiliare ar trebui să fie prioritară pentru România, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, la o masă rotundă organizată la Banca Naţională a României (BNR). Potrivit lui, aceasta este o soluţie pentru creşterea veniturilor bugetare.

"Impozitele pe proprietate sunt foarte jos în România comparativ cu media europeană. Vă dau exemplul personal: la o maşină şi două apartamente plătesc 500 de lei pe an. Este extrem de puţin", a spus Ionuţ Dumitru, citat de Agerpres.

În opinia sa, alte priorităţi pentru România, pentru majorarea veniturilor bugetare, ar trebui să fie creşterea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale, deoarece avem un nivel de şase ori mai mic decât media europeană, reducerea numărului de taxe şi a costurilor de administrare a lor, eliminarea excepţiilor, lărgirea bazei de impozitare, reducerea evaziunii fiscale.

Investiţiile străine, soluţia ieşirii din criză

Ne puteți urmări și pe Google News

România nu poate spera la creştere economică mare după ieşirea din criză dacă nu atrage investiţii străine, a mai afirmat preşedintele Consiliului Fiscal. "Înainte de criză, capitalul a avut un aport esenţial la creşterea economică. Şi în perioada post-criză creşterea economică a României tot pe un aport substanţial al stocului de capital. Trebuie să fim credibili pentru a atrage investiţii, altfel nu avem şanse să sperăm la o creştere economică mare", a precizat Ionuţ Dumitru.

El a subliniat că România nu va mai reveni la ritmurile de creştere economică foarte ridicate din perioada anterioară crizei pentru că potenţialul de creştere este mai mic. Totodată, accesul la finanţarea externă va fi mai dificil din cauza creşterii aversiunii faţă de risc.