Prima etapă a returului Ligii I la fotbal a adus aceleaşi scandaluri cauzate de greşelile de arbitraj. Trei din cele şapte meciuri disputate până ieri în runda a 18-a din primul eşalon au fost marcate de gafele "fluieraşilor". Astfel, Dinamo a câştigat la Târgu- Mureş dintr-un penalty primit cadou de la "centralul" Alexandru Tudor, CFR Cluj s-a impus pe terenul Astrei Ploieşti beneficiind din plin de deciziile lui Ovidiu Haţegan, iar "U" Cluj a fost ajutată de Adrian Cojocaru să nu piardă partida de "acasă" cu codaşa CS Mioveni.

La Digi are un salariu de 4.000 de euro pe lună

Gigi Becali, finanţatorul Stelei, a sărit atât la gâtul arbitrului Haţegan, cât şi al lui Ion Crăciunescu, şeful CCA, pe care îl acuză că face jocurile "feroviarilor" din Cluj.

În "corul contestatarilor" a intrat chiar şi Ioan Becali, bun prieten cu Crăciunescu. Impresarul cu licenţa suspendată i-a reproşat şefului CCA, printre altele, faptul că acceptă să colaboreze cu postul de televiziune Digi Sport, care e deţinut de consorţiul RCS-RDS, unde acţionar majoritar este Zoltan Teszari, un apropiat al lui Arpad Paszkany, patronul clubului CFR Cluj.

"Ion Crăciunescu se duce şi face analiza arbitrajelor la un post care e condus de unul care e bun prieten cu Arpad Paszkany. Amândoi fac parte din marea familie a ungurilor. Nu e normal, el este şeful CCA şi nu poate să facă analize într-o conferinţă de presă la televizor, unde poate să pună toate imaginile", a spus Ioan Becali, la postul GSP TV.

După ce Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, a declarat în ediţia de ieri a EVZ că ar trebui ca meciurile importante din Liga I să fie conduse de arbitri străini, Ioan Becali susţine şi el această idee. "Trebuie ca Ion Crăciunescu să accepte în retur arbitrii străini, pentru că altfel nu se mai poate", a afirmat Becali.

Într-un interviu acordat ieri pentru EVZ, Ion Crăciunescu a precizat că nu va renunţa la colaborarea cu Digi Sport, unde, conform cotidianului "Puterea", primeşte un salariu lunar de 4.000 de euro. Totodată, Crăciunescu nici nu vrea să audă de arbitri străini la meciurile din Liga I.

INTERVIU

"Nu numai CFR a beneficiat de gafe"

EVZ: Domnule Crăciunescu, cum comentaţi acuzaţiile că faceţi jocurile celor de la CFR Cluj?
Ion Crăciunescu:
Dacă aceste acuzaţii ar fi adevărate, ar fi trebuit să fiu acum la DNA. Când faci asemenea afirmaţii, cred că ar trebui să le şi dovedeşti, nu să vorbeşti doar aşa, ca să te afli în treabă. Chiar rog instituţiile statului să se sesizeze şi să demareze o anchetă, iar cine este vinovat, să răspundă!

Sunteţi însă criticat chiar şi de Ioan Becali, prietenul dumneavoastră, care, printre altele, susţine că nu e normal să colaboraţi cu Digi Sport, post condus de un apropiat al lui Arpad Paszkany, patronul de la CFR.
N-are nicio relevanţă dacă Ioan Becali este sau nu prietenul meu. Este treaba lui ce spune. Nu fac niciun comentariu pe această temă, nu vreau să intru în polemici cu nimeni.

Veţi renunţa, totuşi, la această colaborare, pentru a nu intra într- un conflict de interese?
Nu există niciun conflict de interese, aşa că nu renunţ la colaborarea cu Digi Sport. Toţi membrii CCA au fost de acord ca acest post să reprezinte modalitatea noastră de comunicare. Am spus de la numirea mea în fruntea CCA că nu voi discuta la telefon cu conducătorii de cluburi, aşa că îmi exprim opinia la Digi Sport.

Fără arbitri străini în Liga I

Vă gândiţi ca la meciurile importante din primăvară să apelaţi la arbitri străini? Această idee este susţinută şi de Ioan Becali, şi de Dumitru Dragomir, preşedintele LPF.
Eu am fost mereu împotriva aducerii arbitrilor străini la meciurile din campionatul nostru, aşa că nu iau nici acum în calcul această variantă. Cred că arbitrii români sunt buni, iar când greşesc, n-o fac intenţionat.

Vă veţi menţine pe poziţii chiar şi cu riscul de vi se pune eticheta de "omul de casă" al celor de la CFR Cluj?
Domnule, am mai spus şi repet: există instituţii de anchetă ale statului şi aştept ca ele să cerceteze şi să constate dacă eu sau vreunul dintre arbitri suntem vinovaţi. Dacă sunt vinovat, voi răspunde! Atâta timp cât mă voi afla la conducerea CCA, voi fi echidistant. Voi trata toate cluburile la fel, nu am partipriuri cu nimeni.

De altfel, nu numai CFR Cluj a beneficiat de gafele arbitrilor, ci mai multe echipe. Nu înţeleg de ce se vorbeşte numai despre ardeleni. Da, recunosc că arbitrii fac greşeli, dar nu văd de ce sunt eu acuzat pentru asta. Doar nu arbitrez eu.

2 luni şi jumătate

au trecut de când Ion Crăciunescu a revenit la conducerea CCA, dar calitatea arbitrajelor din Liga I nu a cunoscut până acum vreo îmbunătăţire