Evenimentul Zilei > Actualitate > Ion Caramitru cu Hamlet in comunism
Ion Caramitru cu Hamlet in comunism

Ion Caramitru cu Hamlet in comunism

Actorul, revolutionarul si actualul director al Teatrului National povesteste despre cum a protestat Hamlet impotriva dictaturii.

Inauntru, o vitrina adaposteste carti in editii princeps, iar pe peretele alaturat, Caragiale si Cosbuc privesc din aceeasi fotografie.

Ion Caramitru este unul dintre actorii care au trait din plin experienta de a lucra in timpul comunismului. Spectacolele interzise, frigul din sala si textele cu subinteles faceau parte din cotidian.

"Teatrul era profund impotriva sistemului politic. Textul se interpreta voit in dublu sens, incercand sa transmita lucruri care nu puteau fi spuse direct. Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcarete si altii abordau o anumita maniera regizorala, iar actorii interpretau textele cu o tehnica aparte." 

Frigul din Hamlet

Actorul a avut un imens succes cu piesa "Hamlet", jucata timp de sapte ani la Teatrul Bulandra. Comunistii nu au fost insa incantati deloc. "Spectacolul "Hamlet" a fost un puternic protest  la adresa sistemului. S-a montat piesa integrala, care tinea cinci ore, iar debutul a fost in noiembrie ‘85, intr-o perioada in care nu exista caldura in salile de teatru din cauza economiilor lui Ceausescu.

Piesa se juca practic la zero grade, iar salile erau arhipline. Organele comuniste au vrut sa interzica spectacolul, dar am reusit sa-l jucam dupa negocieri ratate, apoi lupta cu cenzura, urmata de amenintari. Le-am spus: "Ne vom supune cenzurii, dar vom face un scandal imens sa se afle si in afara ca in Romania este interzis Shakespeare si Hamlet"", isi aminteste actorul.

Caramitru spune ca evenimentele l-au silit sa intre in politica deoarece a participat activ la Revolutie. "Daca nu as fi fost implicat in ceea ce s-a intamplat in ‘89, poate ca viata mea nu ar fi luat-o si in aceasta directie. Am asteptat cu speranta sa se produca o miscare, sa vina libertatea, dar ce a urmat dupa aceea se cunoaste. M-am retras la un moment dat din politica, un semn de protest fata de ceea ce se confisca din mers in 1990 de  Iliescu, fosta nomenclatura si comunisti. Revolutia noastra cea anticomunista nu a reusit, ci a reusit aceea pe care au confiscat-o ei", spune actorul.

Taranist convins

Caramitru se numara printre putinii ministri care nu au parasit "corabia". A ales PNTCD, partid revenit de curand de la PPCD la numele istoric, deoarece este o formatiune anticomunista.

"In prezent, tara este stapanita de oligarhi economici proveniti din randul securistilor si al activistilor de partid. M-am inscris in PNTCD in 1996. Este un partid profund anticomunist, atasat de patura oamenilor de la tara. Principiile sale au ramas intacte. A fost la guvernare in 1918 si a adus Romaniei un statut de tara europeana odata cu marea Unire. Dupa 1989, partidul a fost subminat din interior. Avem o lista de oameni deconspirati ca fosti colaboratori ai Securitatii, unii chiar au condus partidul", destainuie Caramitru.

Taranistul considera ca esecul dreptei din 2000 are ca principali factori membri ai Partidului National Liberal si pe fostul sef de stat Emil Constantinescu.

"Liberalii au decis atunci sa iasa din CDR si sa nu sustina candidatul nostru la presedintie. Apoi greseala tragica a fost a lui Emil Constantinescu atunci cand a hotarat sa nu mai candideze." 

Pentru viitor, Ion Caramitru doreste ca taranistii sa mearga pe cont propriu in alegeri, fara niciun fel de aliante. "Partidul poate intra in parlament cu o campanie electorala simpla, cinstita, scotand in evidenta lucrurile bune realizate la guvernare si cu oameni credibili. Orice fuziune ciudata, cu oameni care sunt fosti inamici politici, nu va creste puterea PNTCD, ci dimpotriva."

CARTE DE VIZITA

Decorat in Marea Britanie si Franta

> Ion Caramitru s-a nascut pe 11 martie 1942, in Bucuresti.

> In 1964 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale".

> A debutat pe scena in 1964, in rolul lui Eminescu, in piesa cu acelasi nume a lui M. Stefanescu.

> Este actor de teatru, regizor si actor de film.

> In 2005 a fost numit director al Teatrului National din Bucuresti.

> In 1995 a fost decorat de catre Regina Elisabeta a II-a cu titlul de Ofiter de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturala. Doi ani mai tarziu, primeste dinstinctia de Cavaler al Ordinului Literelor si Artelor in Franta.

DESEN

Teatrul National din urma cu 130 de ani

Pe unul dintre pereti se afla un desen mai vechi de un secol. "Este cladirea Teatrului National in timpul Razboiului de Independenta din 1877. Reprezentarea am gasit-o intr-un anticariat din Londra. Probabil facea parte dintr-o publicatie."

Transformare. Caramitru explica ce s-a schimbat in teatru si de ce este folositor teatrul experimental. De asemenea, actorul vorbeste despre prietenia sa cu Toma Caragiu.

Chiar daca astazi este director al Teatrului National, Caramitru isi continua cariera de actor inceputa in urma cu mai bine de 40 de ani. Exista schimbari majore intre situatia de pana in 1989 si ce se intampla in teatrul zilelor noastre.

"Apropo de duplicitatea jocului, diferenta dintre teatrul de pana in ‘89 si cel de astazi este ca in prezent jucam piesele asa cum sunt scrise, iar atunci, dupa cum erau traduse".

Odata cu Revolutia, actorii au castigat libertate de exprimare, insa teatrul a pierdut rolul de "avanpost al rezistentei", dupa cum spune Ion Caramitru.

Chiar daca si-a desfasurat cariera pe scena clasica a teatrelor, Caramitru se declara un sustinator al celui experimental.

"Marele avantaj este ca actorii aflati la inceput de cariera exerseaza meseria intr-un spatiu neconventional si care ofera libertate totala de exprimare. La toate festivalurile mari de teatru se desfasoara in paralel si o sectiune de "off", de experiment care atrage o parte importanta a publicului. Exista chiar actori care fac cariera numai in teatrul experimental, pentru ca asta le place."

Prietenia cu Toma Caragiu

De-a lungul carierei, Caramitru a colaborat cu zeci de actori de renume din lumea teatrului si a filmului. O legatura speciala a avut cu Toma Caragiu, dupa ce a acesta a sosit in Bucuresti de la teatrul din Ploiesti.

"Pe Toma Caragiu l-am cunoscut la Teatrul Bulandra, unde am fost colegi. Am legat o prietenie frateasca, tinand cont ca amandoi eram aromani."

Cei doi au jucat impreuna in multe piese, printe ele numarandu-se "Azilul de noapte" si "Elizabeta I". Dar cei doi comunicau mult mai mult in afara scenei: "Petreceam mult timp impreuna la repetitii, comentam lumea teatrului, ne imprumutam carti. Uneori plecam cu masina la casa lui din Peris sa hranim cainii. Caragiu a fost membru PCR si secretarul organizatiei la Teatrul Bulandra. Cu timpul s-a schimbat.

Asculta Europa Libera si discutam pe marginea a ceea ce se difuza la postul de radio", spune directorul TNB. Dintr-un om al comunistilor, Caragiu a devenit un disident.

Caramitru isi aminteste: "Totul a culminat prin 1972, cand comunistii au interzis "Revizorul", de Gogol. Atunci, Liviu Ciulei a fost destituit din functia de director general, iar Caragiu din functia de conducere in partid.

Caragiu a devenit un varf de lance impotriva sistemului". Pe 4 martie se implinesc 30 de ani de cand Toma Caragiu a murit in urma cutremurului care a devastat Bucurestiul.

RENUME

Printre cei mai buni actori

Ion Caramitru a fost desemnat printre cei mai buni zece actori din toate timpurile care l-au jucat pe Hamlet. Clasamentul a fost realizat de publicatia britanica "The Times" anul trecut, cu ajutorul unor specialisti ai fenomenului shakespearean.

Caramitru a fost apreciat pentru "umorul penetrant si inconfortabil care i-a asigurat sanatatea mintala si l-a ferit de primejdii in conditiile unei presiuni politice si personale de nesuportat", afirma Michael Boyd, directorul artistic al companiei Royal Shakespeare.

COLECTIE

Pasionat de stilul brancovenesc

Directorul TNB colectioneaza obiecte si mobilier din perioada brancoveneasca. In biroul sau se afla doua oua din lemn si o cutie din acelasi material. "Imi place epoca. Icoanele, obiectele, moda din acea vreme au un spirit profund romanesc", spune Caramitru.

ARTA PLASTICA

Tablourile lui Bernea

Deasupra biroului se  gasesc trei tablouri pictate de Horia Bernea. "Tabloul central face parte din seria de dealuri pictate de acesta", spune directorul TNB. Horia Bernea a contribuit esential la promovarea culturii romanesti in lume.

Operele sale au fost expuse in galeriile mari din Europa. Deoarece tatal sau fusese detinut politic, a trebuit sa spuna ca acesta murise pentru a fi admis la Arte Plastice.

SFATUL LUI CARAMITRU

"O fiinta unica"

Directorul TNB se adreseaza tinerilor actori. "Sa nu uite ca se exprima in secolul al XXI-lea, care se presupune a fi nu numai unul religios, dar si cultivat. De aceea, actorul trebuie sa fie educat si sa citeasca tot mai mult. Sa fie constient ca isi duce propriul destin in mana si ca in acest domeniu nu-l poate ajuta nimeni. Artistul este o fiinta unica, trebuie sa fie studios si sa aiba deschidere pentru cultura."

FATA NEVAZUTA

Sportiv de performanta

> Este pasionat de sport. Ca atlet a participat la Balcaniadele pentru juniori. Specialitatea sa era proba de 110 metri garduri.

> Caramitru a mai jucat baschet, tenis si a facut schi. "Am facut baschet din studentie si jucam in campionate in echipa Artelor, formata din cei de la Teatru, Arhitectura si Arte Plastice. De asemenea, imi place tenisul. Chiar si astazi mai joc doar cate o partida".

> A sustinut examenul de licenta in 1964, la Studioul Casandra cu "Hamlet", piesa lui Shakespeare, care i-a adus consacrarea internationala intre 1985 si 1992.

> Ca regizor a pus in scena mai multe piese de teatru, dar si spectacole pentru Opera Nationala din Bucuresti si pentru Opera Nationala din Belfast.

> Inainte de a colectiona obiecte din epoca brancoveneasca, Caramitru a avut o colectie de icoane si oua incondeiate.

> De zece ani este membru PNT si vicepresedinte al Asociatiei Revolutionarilor fara Privilegii.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: