Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, mesaj de Ziua Armatei Române. „Avem nevoie de o Armată puternică”
Iohannis, mesaj de Ziua Armatei Române. „Avem nevoie de o Armată puternică”

Iohannis, mesaj de Ziua Armatei Române. „Avem nevoie de o Armată puternică”

Cu ocazia ceremoniei dedicată Zilei Armatei, care a avut loc la Carei, preşedintele României, Klaus Iohannis a susţinut un discurs în care a afirmat, printre altele, că România are nevoie de o Armată puternică şi bine pregătită.

„Mediul de securitate regional şi global este într-o continuă schimbare, generând riscuri şi provocări din ce în ce mai dificil de gestionat. Prin urmare, trebuie să ne adaptăm eforturile de apărare a ţării şi de asigurare a securităţii naţionale, în strânsă corelare cu evoluţiile la nivel aliat şi european. În prezent, ţara noastră este un partener credibil şi un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu o dinamică accentuată. Avem nevoie de o Armată puternică, bine pregătită, care să continue să aibă o contribuţie decisivă la promovarea securităţii şi stabilităţii regionale, precum şi la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi la implementarea Politicii de Apărare şi Securitate Comuna în Europa, prin participarea la misiuni în beneficiul securităţii internaţionale”, a afirmat şeful statului, la Carei, la ceremonia organizată de Ziua Armatei.

De asemenea, preşedintele Iohannis a mai spus că regiunea Mării Negre a devenit o temă de importanţă strategică pentru NATO şi se bucură în prezent de mai multă vizibilitate.

„Eforturile la nivel politic şi diplomatic se reflectă în plan concret militar prin înfiinţarea, în cursul ultimilor patru ani, a structurilor NATO de pe teritoriul României. Mă refer la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, Comandamentul Multinaţional de Divizie şi Brigadă Multinaţională de la Craiova. Vom susţine, în continuare, întărirea acestor structuri pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi realizarea coerenţei pe Flancul Estic al Alianţei”, a spus preşedintele Iohannis.

În acest context, Iohannis a mai spus că rolul României în NATO şi în Uniunea Europeană şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii rămân priorităţile politicii externe şi de securitate.

„Vom acţiona, şi de acum înainte, pentru întărirea relaţiei transatlantice, în vederea proiectării stabilităţii, precum şi pentru sprijinirea partenerilor noştri în această zonă. De asemenea, vom continua să participăm activ la creşterea relevanţei măsurilor de apărare colectivă la nivel aliat”, a mai afirmat şeful statului.

El a arătat că militarii îşi îndeplinesc exemplar misiunile încredinţate.

„Vă mulţumesc pentru toate sacrificiile dumneavoastră şi vă asigur de preţuirea şi respectul tuturor românilor! Sunt convins că şi în viitor veţi demonstra acelaşi înalt profesionalism, spirit de elită şi hotărâre pentru a asigura un nivel operaţional ridicat structurilor Armatei României, la nivelul standardelor NATO, şi pentru a vă consolida prestigiul câştigat, în ţară şi în afara ei, prin muncă, abnegaţie şi seriozitate”, a completat Iohannis, potrivit dcnews.ro