Ioan Neculaie, "Berlusconi de Braşov", are pretenţii peste Daniela Crudu şi Bianca Drăguşanu

Ioan Neculaie, "Berlusconi de Braşov", are pretenţii peste Daniela Crudu şi Bianca Drăguşanu

Ioan Neculaie spune că a făcut primul milion "ca dracu’". În comunism croia blugi, care-i aduceau bani frumoşi. Acum este pe locul 19 în topul bogătaşilor României şi are renume de playboy.

La 53 de ani întoarce banii cu lopata, are echipă de fotbal, hotel de lux, vorbeşte la "per tu" cu ziariştii şi, prin patul lui, zice presa tabloidă, a trecut crema piţipoancelor la modă. Lumea îl confundă cu alt milionar, diferenţa fiind un singur "i" şi circa un miliard de euro. Înainte de ’89 făcea bişniţă cu blugi şi pantaloni reiaţi. Apoi s-a băgat în construcţii şi, cum altfel, la privatizări. A pierdut un fotoliu de senator la mustaţă. Charisma, succesul la femei frumoase şi reuşita în afaceri i-au lipit de frunte sintagma "Berlusconi de România".

Are un mod arogant de a se comporta, specific oamenilor de fotbal români. I se mai spune şi "Regele Ţării Bârsei". N-are burta specifică vârstei, iar părul vopsit într- un şaten-roşcat îi conferă imaginea unui playboy bătrâior. Îl cheamă Ioan Neculaie şi preşedintele Băsescu i-a făcut onoarea să-l confunde. Nu-i ăla de la Ploieşti, e ăla de la Braşov!

Micul croitoraş

Ne puteți urmări și pe Google News

"Stai, bă, să-mi fac buzele!", merge la intimidare miliardarul braşovean Ioan Neculaie când îi luceşte în ochi bliţul aparatului foto. Gluma e veche. Zice că înainte de Revoluţie lucra la ICRAL, în construcţii, şi făcea ASE-ul la seral. Braşovenii de-o seamă cu el şi-l aduc aminte mai degrabă ca pe un bişniţar de blugi şi pantaloni de velur. Ioan Neculaie nu neagă: "Când eram în liceu coseam blugi, care erau 1.100 de lei. Cu materialu’ clientului. Foarte mulţi bani am câştigat din asta pe timpul lui Ceauşescu... Am avut o tinereţe prosperă", e nostalgic croitoraşul braşovean. "În condiţiile crizei de azi, sunt aproape un pârlit!", se alintă proprietarul Hotelului Piatra Mare, al echipei de fotbal FC Braşov şi al fabricii de camioane Roman.

Se spunea în presă că ar vrea să vândă uzina cu 3,5 milioane de euro. "Păi, atâta e parcarea!", sare al 19-lea bogătaş al ţării, potrivit Top Capital, cu o avere de circa 300 de milioane de euro. Recent a pierdut la Înalta Curte un proces prin care, teoretic, pierde Romanul. Sare ca ars: "S-a prescris! S-au făcut investiţii de 2.500 de miliarde şi procesul era de trei... Credeau că mă fac ei pe mine!".

Primul milion - "ca dracu’!"

O mare ţeapă a luat-o chiar la el acasă acum zece ani. O controversată afaceristă olteancă, Lili Shutz, i-a suflat de sub nas celebrele Sere Codlea: "Preţul gazelor s-a dus în pod! A fost un noroc chior că am scăpat... Era o chestiune penală şi madam Schutz putea s-o încurce, a făcut praf toate serele".

Miliardarul braşovean te priveşte direct în ochi când vorbeşte cu tine. Sala de şedinţe de la Roman SA arată mai degrabă a magazie de muzeu. Tablouri, mobilier scump din lemn de esenţă rară, machete de camioane şi a unui iaht, un gramofon şi un telefon de epocă, bibeloruri scumpe, icoane, albume de artă şi diverse plachete îţi zugrăvesc imaginea unui îmbogăţit al tranziţiei.

La întrebarea cum a făcut primul milion de dolari, Ioan Neculaie sare ca ars: "Ca dracu’!". Respiră adânc şi devine banal: "Prin muncă!". Şi începe să detalieze un contract prin care a făcut nu ştiu ce bazin de depozitare de deşeuri toxice. Oamenii spun că, în anii ’90, Ioan Neculaie renova diverse clădiri. Avea un avantaj. Era proprietarul unei betoniere electrice. La mâna a doua.

"Îl doare la başcheţi pe Mitică!"

Acum un an declara că doar fotbalul merge. Asta în timp ce ceilalţi patroni de cluburi se plângeau. S-a răsucit şi nu prea: "Nici fotbalu’ nu mai merge! Da’ sunt nişte proşti dacă se plâng! Înseamnă că nu manageriază bine cluburile. Noi suntem la zi cu toate datoriile la stat".

Râde şi comentează golăneşte când e întrebat despre recenta licitaţie de la LPF pentru drepturile de televizare a meciurilor. "Îl doare la başcheţi pe Mitică! Nu se deprimă el aşa uşor!". Zice că contractele fotbaliştilor încheiate de Dinu "Vamă" sunt oneroase: "Ne avem ca «fraţii»! Cum să plăteşti aşa un fotbalist şi să ieşi pe un amar loc nouă!". Se laudă că a investit în club, din ’99, 20 de milioane de euro. La aluzia că şi Copos a investit, chiar mai mult şi i s-au întors banii, strânge din dinţi: "Bani să se întoarcă? E că..t mi s-au întors! Am vândut patru-cinci jucători şi am luat cel mult 1,2 milioane… Suntem pe minus 18,8 milioane! Banii băgaţi sunt triplu impozitaţi. Plătim TVA la fotbalişti! Au transformat fiinţa în obiect!".

Neculaie - omul de fotbal

Mereu îi ia peste picior pe Becali şi pe Copos. "Gigică e ironic în toată fiinţa lui, ce să-l mai ironizez şi io!". Devine superior: "Mi-e milă de ei când i-am bătut aşa drastic!", aluzie la recenta victorie la scor a Braşovului cu Steaua.

Mai demult, Ilie Dumitrescu, ex-antrenor sub Tâmpa, afirma că patronul braşovean habar n-are de fotbal. "Nu trebuia să-mi spună Ilie că habar n-am, că am recunoscut io! Nu-i aşa de complicat şi nici mare filosofie! Doar pentru antrenori, să lucreze la psihicul jucătorilor...", spune omologul lui Mititelu de la Braşov.

Acum un an l-a adus antrenor pe Materazzi, l-a ridicat în slăvi, pentru ca după trei zile să-l dea afară! "Fiecare ţigan îşi laudă calu’", e franc miliardarul. "Da’ nu l-am dat afară, nu i-am mai înregistrat contractul! A fost o reacţie a jucătorilor. Au venit la mine: «Dom’le, vreţi să cădem în B?». Nu puteam risca!", spune capriciosul patron braşovean.

"M-aţi văzut pe mine lângă Borcea? Nu eram lângă Borcea, nu stau lângă personalităţi aşa mari din fotbal. Mă vedeţi pe mine că am complexul provincialului? Fotbalul nu-i atât de complicat, în comparaţie cu construcţia unei rachete. E complicat pentru antrenori, care trebuie să lucreze la psihicul jucătorului." IOAN NECULAIE, finanţatorul FC Braşov

"Am băgat mai puţini bani când n-am candidat!"

E cunoscut faptul că miliardarul braşovean e un patron dur cu angajaţii săi. S-a spus chiar că-i supraveghează din elicopter. "Pure prostii! Sunt io atât de dur cu oamenii, că 4.000 au rămas lângă mine!?". Apoi, se contrazice singur: "Am dat 3.500 de inşi afară. Acum mai am 1.500... Sper să încerc, să angajez vreo 2.000 înapoi", se încurcă în cifre industriaşul de conjunctură. "Aşteptăm mişcările guvernului", vorbeşte despre el, la persoana I plural, Ioan Neculaie.

Afaceristul a fost la un pas de a căpăta imunitatea oferită de un fotoliu de senator PDL. "Am rămas membru inactiv. De fapt io am câştigat alegerile!", are dreptate miliardarul. A avut cele mai multe voturi, dar, la redistribuire, a ieşit senator PNL-istul Ioan Ghişe, fostul primar al Braşovului. "M-am bucurat că a ieşit Ghişe, că rămăsese fără serviciu!", râde strâmb miliardarul. O dă pe bune: "Am băgat mai puţini bani decât în alte campanii unde n-am candidat!".

SLĂBICIUNI

Nu are prieteni, pentru că oamenii sunt complicaţi. Nu-l deranjează că e confundat cu alt miliardar din Ploieşti. În schimb, sare ca ars dacă-l întrebi de Daniela Crudu: "Ce, asta-i femeie frumoasă?"

Presa i-a asociat numele cu Ramona Gabor, Bianca Drăguşanu, Ramona Bădescu sau Daniela Crudu. S-a scris că, dacă i se pune pata pe una, trimite chiar şi elicopterul după ea.

"Vreţi să vă dau în judecată ca pe ăia, de ce întrebaţi? Am proces şi le cer un milion de euro că au scris: «Ramona Gabor prinsă la produs cu Ioan Neculaie». Stau io să văd cu ce elicopter se plimbă Daniela Crudu? Cu Bianca a fost că m-am întâlnit cu Capatos la un restaurant şi m-au fotografiat! Şi ea a zis că n-a avut nimic cu mine! Astea sunt femei frumoase?", bravează playboy-ul de tabloid. Vârsta îşi spune, însă, cuvântul: "Pe Ramona Bădescu n-am cunoscut-o, da’ mi-ar fi plăcut o relaţie cu ea!".   O PLIMBĂREAŢĂ. Daniela Crudu "Eu stau să văd cu ce elicopter se plimbă Daniela Crudu? În Braşov alţii sunt deţinători de elicopter. Nici iaht nu am, ci o barcă cu motor de 10-11 metri. Şi acuma e la Constanţa, i-am dat-o unui prieten de-al meu. Iahturile sunt de la 24 de metri în sus, nu ca o leşinată de barc..“ IOAN NECULAIE, miliardar

Confuzia prezidenţială

A rămas celebră faza când, după ce tizul său mult mai bogat de la Ploieşti, Ioan Niculae, a anunţat că vrea să-şi mute afacerile în Bulgaria, unde TVA-ul e mai mic, Traian Băsescu, confuzat de nume, l-a atacat direct pe televiziunea naţională, acuzându-l de obrăznicie cum că ar fi plătit gazele la jumătate de preţ şi acum s-ar sustrage obligaţiilor fiscale. "Nu m-a deranjat! N-am avut nimic de pierdut! L-am sunat imediat... Nu pe el, pe aia, Culcer, că era lângă el! Şi i-am zis...", râde la reclama indirectă pe care i-a făcut-o Traian Băsescu. "Mă întrebau unii, dup’aia, de ţigări, de dosare, de gazu’ metan... Io n-am plătit gaz la juma’ de preţ!", se distrează "Neculaie din Braşov": "Cu tizu’ meu sunt doar amic: «Salut!», «Salut »! Aşa cred io!".

Cetăţenia americană: noroc de miliardar român

Nu sunt puţini cei care l-au acuzat pe Neculaie că şi-ar fi falimentat propria afacere de la Roman SA. Că ar fi tăiat tot ce se putea tăia şi că doar a vopsit pe dinafară halele industriale. "Facem puţine camioane, câteva sute pe an...", recunoaşte proprietarul legendarei uzine, "dar mergem înainte! Am avut contracte cu armata americană, de 350 de milioane de dolari!". Dar lumea n-a prea mai văzut camioane noi ieşind pe poarta fabricii.

Cât despre SUA, Ioan Neculaie e cetăţean american din 2001! "A câştigat nevastă-mea la Loteria vizelor în ’96, mi-au dat rezidenţă şi cinci ani mai târziu cetăţenia! Cu drept de vot! Şi io n-am stat în State mai mult de opt zile odată! Le-am şi zis că io am afaceri aici". La întrebarea dacă e republican sau de-al lui Obama, Ioan Neculaie e discret: "Sunt român". De fapt, e pedelist. Politica nu-l mai tentează. Poate primar peste vreo 10 ani: "Glumesc! Altă treabă n-am decât să păţesc ca ăla de la Craiova!?".

"Oamenii sunt atât de complicaţi"

"Din păcate, nu am «cel mai bun prieten »! Oamenii sunt atât de complicaţi, atât de dificili... Şi eu sunt dificil!", îşi explică singurătatea miliardarul care, ca orice om de afaceri de succes, a trebuit să calce pe "cadavre". Despre liderii sindicali nu are o părere bună: "Sunt bogaţi, au averi... Al meu, de la Roman, n-are. E sărac! Nu ca alţii...", e aluziv la Marius Petcu, bogătanul. La mână poartă un Hublot: "Am dat pe el 7.000 de dolari în America, unde e la jumătate de preţ. Sau n-o fi autentic?", face pe prostu’ miliardarul. Pe pereţii din jurul său sunt multe tablouri. "Am colecţionat 20 de ani. Era rentabil acum zece-cinşpe ani, când luai un Grigorescu cu 2.000 de dolari...", mărturiseşte Ioan Neculaie adevărata sa aplecare către artă.

Prietenul de "serviciu"

Dantura lui Ioan Neculaie e impecabilă. Dinţi regulaţi, de un alb ireal, semn că natura a fost darnică cu miliardarul ori că dentistul său a făcut o mică avere din implanturi. La fel şi părul. E des şi n-are niciun fir alb. Nici măcar în sprâncene. Omul de afaceri se face că nu aude remarcile laudative la adresa podoabei sale capilare: "Sunt copleşit de griji şi de probleme... Trebuie să dau de lucru la atâţia oameni şi să le mai dau şi salarii! Şi io am cartea de muncă la Roman, da’ salariu’ e confidenţial", râde singurul angajat al fabricii de camioane care nu e ameninţat de disponibilizări.

E angajatul fostului şef al SIE, Gheorghe Fulga, pe care l-a uns preşedinte al CA-ului: "Când a plecat de la SIE, unde să se ducă!? Suntem prieteni «de serviciu »!", confirmă Ioan Neculaie tovărăşia cu fostul şef al spionilor. Dacă George Copos a zis că şi-a luat trei zile de concediu anul trecut, miliardarul braşovean e ironic: "Epatează! Da’, au fost plătite?". La plecare, afară, Ioan Neculaie înfruntă vânticelul de primăvară. Coafura rezistă.

PĂRERI

"Când n-ai cap, umbli în genunchi!"

Agenda penală a lui Ioan Neculaie a fost încărcată de multe dosare, unele în tranzit la DNA. "Am primit multe NUP-uri!", se justifică justiţiabilul braşovean. Tot multe sunt şi limuzinele din parcul său de maşini. E cunoscut că, anul ăsta, hergheliile de caiputere peste care cowboy-şef este miliardarul de sub Tâmpa n-au văzut asigurări CASCO. Ba chiar că unele din maşinile de lux ar fi scoase la vânzare sau troc. Semn de oarecare scăpătare. "N-am stat să-mi număr maşinile. Cu toate sunt vreo trei-patru sute. Cu camioane cu tot", e evaziv "regele Ţării Bârsei". Acum conduce un Audi A8, cu televizor. "Mă uit la ştiri în staţionare", se dă important miliardarul.

Băiatul său are şi el limuzina sa, dar, spre deosebire de alte beizadele, n-a făcut turul televiziunilor şi nici nu e personaj de tabloid. "Fii-miu are 24 de ani şi trebuie să iasă în evidenţă cu lucruri cuminţi, nu cu baruri şi cluburi!", îşi arată Ioan Neculaie latura de părinte autoritar. Părinte care neagă asocierile făcute de tabloide între el şi diverse femei celebre. Are însă păreri. Vizavi de recentul scandal în care a fost implicată Natalia, fiica fostului dinamovist Dorin Mateuţ, e plastic: "Când n-ai cap, umbli în genunchi!". Păreri de om cu experienţă în viaţa mondenă.