Senatorul democrat de Illinois, Barack Obama, are şanse mari să devină primul preşedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii. Campania electorală pentru obţinerea nominalizării din partea Partidului Democrat pentru cursa prezidenţială din noiembrie s-a încheiat, rezultatul fiind net în defavoarea fostei prime-doamne Hillary Clinton.

În această dimineaţă se anunţă rezultatele alegerilor primare din statele Montana şi Dakota de Sud, ultimele care şi-au exprimat opţiunea, însă o răsturnare de situaţie este exclusă. Înainte de aceste rezultate, Barack Obama totaliza, potrivit site-ului independent RealClearPolitics, 2.073 de delegaţi, iar Hillary Clinton 1.915.

Aceasta în condiţiile în care un candidat trebuie să întrunească minimum 2.118 delegaţi pentru a obţine nominalizarea, iar în Montana şi Dakota de Sud au fost în joc doar 31 de delegaţi. Desemnarea candidatului Partidului Democrat se va face însă la Convenţia din august, unde un rol decisiv îl vor avea superdelegaţii, astfel că, în momentul de faţă, echipa de campanie a senatorului de Illinois face eforturi susţinute pentru a obţine sprijinul superdelegaţilor indecişi, notează „New York Times“.

Pregătiri de încheiere


Pe de altă parte, deşi Hillary Clinton a refuzat cu obstinaţie să se declare învinsă, retragerea ei începe să se contureze. Chiar soţul acesteia, Bill Clinton, a sugerat, luni, iminenta încheiere a campaniei prezidenţiale a lui Hillary, relevă AFP. „Aş vrea să spun că astăzi ar putea fi ultima zi în care sunt implicat într-o campanie de acest gen“, a afirmat Bill Clinton în faţa susţinătorilor soţiei sale, în Dakota de Sud. „Am crezut că am terminat-o cu politica până când Hillary s-a decis să se înscrie în cursa pentru învestitura democrată, însă pentru mine a fost cea mai mare onoare să fac campanie pentru ea“, a adăugat acesta.

Înfrângere recunoscută

Potrivit publicaţiei on-line „Politico“, membrii echipei de campanie a lui Hillary, însărcinaţi cu organizarea deplasă rilor, au fost informaţi că sarcinile lor se apropie de sfârşit. Aseară, era aşteptată o declaraţie a lui Hillary Clinton potrivit căreia Obama ar avea suficienţi delegaţi pentru a-şi asigura nominalizarea. Barack Obama a pus la cale o petrecere pentru a-şi sărbători victoria încă înainte de anunţarea rezultatelor din Montana şi Dakota de Sud, arătând astfel că este pregătit pentru confruntarea cu republicanul John McCain.

ÎNCEPE LUPTA

Obama-McCain, la start

John McCain şi-a intensificat atacurile la adresa lui Barack Obama. Acesta a exploatat ideea potrivit căreia senatorul de Illinois (47 ani) nu ar avea suficientă experienţă. În faţa Comitetului Americano-Israelian pentru Afaceri Publice, republicanul a criticat dur politica externă promovată de Obama, declarând că politicile acestuia referitoare la Irak şi Iran ar crea haos în Orientul Mijlociu şi ar pune în pericol SUA şi Israelul.

Totodată, McCain l-a criticat pe Obama pentru că a declarat că se va întâlni cu liderii naţiunilor inamice fără condiţii prealabile. În replică, echipa lui Obama a afirmat că McCain „a insistat cu încăpăţânare să continue o politică periculoasă şi eşuată, care a făcut SUA şi Israelul mai puţin sigure“. Consilierii lui Obama au adăugat că, în perioada administraţiei Bush, Iranul a făcut progrese în programul său nuclear şi şi-a extins influenţa în regiune prin intermediul Hamas şi Hezbollah.