Investiţiile străine, miza reducerii cotei unice

Investiţiile străine, miza reducerii cotei unice

Chiar dacă s-ar crea premisele pentru atragerea de investitori, analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte puterea guvernului de a lua o astfel de decizie.

Deşi reducerea cotei unice este considerată una dintre cele mai semnificative măsuri ale guvernului Boc, analiştii nu au convingerea că autorităţile române au puterea să ia o astfel de măsură.

"E o gândire frumoasă pe termen lung, dar noi nu avem resurse pe termen scurt", spune analistul Bogdan Baltazar. Potrivit lui, anul acesta ţinta de deficit e de 6,8%, iar în 2011 va fi de 4,4% din PIB, iar o reducere a cotei unice lasă o gaură de vreo două puncte procentuale din PIB.

Totuşi, analistul consideră că reducerea cotei unice la 10%, aşa cum a prezentat astăzi EVZ, citând surse din coaliţie, "e o măsură de viitor, dar eu, personal, nu cred că se poate face acum". El susţine că guvernul ar trebui să se axeze anul viitor pe reducerea sistemului bugetar prin reducerea numărului de angajaţi cu 150.000-200.000 de oameni şi pe simplificarea birocraţiei.

Instabilitate fiscală

Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, măsurile fiscale trebuie să aibă şi un orizont de timp.

"E foarte important pentru mediul de afaceri să ştie că o taxă importantă va avea nivelul X pe o perioadă de cinci ani, spre exemplu", spune Anghel. Potrivit lui, o reducere a cotei unice pune România din nou pe harta investitorilor, după ce majorarea TVA la 24% a făcut ca o parte dintre firme să plece în Bulgaria, unde cota e de 10%, TVA e mai mic, forţa de muncă - mai ieftină, iar sistemul fiscal - mult mai relaxat.

Şi Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al AVAS, crede că orice modificare de taxe şi impozite trebuie făcută cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare. De aceeaşi părere este şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care spune că mediul de afaceri încă aşteaptă din partea guvernului proiecţia bugetară multianuală, care trebuia trimisă parlamentului încă din luna mai 2010, aşa cum se menţioneză în Legea responsabilităţii fiscale.

"Orice modificare pentru 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit deja anunţată de la începutul acestei luni. În plus, orice modificare trebuie analizată de FMI cel puţin o lună. Fondul este, în mod tradiţional, extrem de reticent în a lua în considerare orice măsuri de scăderi de taxe, de vreme ce angajamentul României este pentru consolidarea veniturilor, iar efectul măsurilor de majorare a TVA este deocamdată necunoscut", spune Orăşanu. El susţine că aceste anunţuri în cascadă de scăderi, majorări şi iarăşi scăderi de taxe ne fac foarte mult rău pe termen mediu.

În ceea ce priveşte atragerea de investiţii străine, reprezentantul AOAR estimează că "investitorii vin pe motive de piaţă şi de cerere". Potrivit lui, dacă vorbim din punctul de vedere al volumului investiţiile străine, acestea au scăzut în România la fel ca în celelalte state europene. "Probabil că numeric am atras mai multe investiţii greenfield, dar valoric acestea sunt scăzute", spune Pârvan.

"E o gândire frumoasă pe termen lung, dar noi nu avem resurse pe termen scurt." BOGDAN BALTAZAR, analist financiar

ESTIMĂRI

Franks, FMI: Scăderea economică în 2010 nu va ajunge la 3%

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti, Jeffrey Franks, crede că scăderea economică a României în acest an nu va ajunge la 3%, aşa cum a anunţat recent Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

"Eu nu aş fi atât de pesimist ca BERD. Aş spune că prognoza BERD este pesimistă", a declarat Franks, întrebat cum comentează prognoza băncii.

Trebuie continuate reformele

Fondul va revizui în perioadă următoare prognoza privind scăderea PIB al României în acest an, iniţial, experţii instituţiei anticipând o creştere de 0,5%. Franks a precizat că principala provocare pentru FMI va fi să întoarcă trendul economiei României, aşa încât aceasta să iasă din recesiune.

În ceea ce priveşte reformele structurale realizate de statul român în ultimele luni, Franks a precizat că există domenii unde "lucrurile se mişcă foarte bine", dar sunt şi sectoare în care procesul de reformă trebuie accelerat. "Trebuie să mergem înainte cu reforma pensiilor, întârziată în ultimele luni, dar şi cu legea salarizării unice", a continuat oficialul FMI, citat de Mediafax.

Când vom reveni pe plus?

Analistul financiar Bogdan Baltazar consideră că în acest an PIB-ul va avea o scădere de 2,5%, în cel mai bun caz, iar anul viitor speră că economia îşi va relua creşterea.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus că în 2011 economia va trece pe plus, deşi cu câteva zile înainte a declarat că, din raportul FMI, experţii instituţiei nu cred că vom ieşi din recesiune anul viitor.

Şi economiştii de la Capital Economics Londra anticipează pentru 2011 cel mult o stagnare a evoluţiei PIB. În viziunea analiştilor britanici, economia românească va reveni la o creştere economică apropiată de potenţialul ei, de circa 4%, cel mai devreme din anul 2013.

-3% e procentul estimat de BERD pentru evoluţia economiei României în 2010 faţă de anul trecut

Ne puteți urmări și pe Google News