Investiție de 11 mil. € pentru cea mai mare moară din România

Investiție de 11 mil. € pentru cea mai mare moară din România

Cea mai mare moară din România a fost inaugurată astăzi, în localitatea timişoreană Carani, de grupul de firme ATON Transilvania. Investiţia germană a fost de 11 milioane euro.

„Moara Carani 5 este la ora actuală cel mai important producător de făină din vestul României, cu o capacitate de 500 tone, în 24 ore. Investiţia de 11 milioane euro a fost susţinută printr-un proiect SAPARD de 1,2 milioane euro, adica 10% din investiția totală”, a spus, la punerea în funcţiune a morii, directorul general al grupului de firme ATON Transilvania, Paul Milata.   La Carani funcționează pe lângă Moara 5 și o unitate mai mică, Moara 4, împreună având o capacitate de producție de 620 tone/24 ore.   Făina din Timiș va ajunge în Irak și Afganistan   Firma ATON administrează 20.000 hectare de teren, dar cultivă grâu doar pe 2.000 hectare, astfel încât trebuie să cumpere materie primă pentru moară. „Am cumpărat pentru primul test 420 tone și urmează să mai achiziționăm în funcție de ofertă. Oricum, cumpărăm numai din zona Banatului”, a spus Milata. Pentru ca trebuie să achiziționeze materie primă pentru moara, un rol important îl are depozitarea, grupul deținând silozuri cu o capacitate de 150.000 tone.   Făina obținută în cele două mori va fi comercializată atât pe piață internă, cât și la export. Principalele zone de interes sunt Europa de Vest și Orientul Mijlociu. „Suntem în negocieri cu firme din mai multe țări. O situație specială o reprezintă Irakul și Afganistanul unde din cauza războiului solicitările de făină sunt foarte mari. Necesarul lor este asigurat parțial de Kazakstan, care a avut producție bună de grâu, dar tot mai au nevoie”, a spus directorul general ATON.   Porumbul românesc merge în Orientul Mijlociu și America de Nord   Cea mai mare parte de teren administrat de compania germană este cultivat cu porumb, dar acesta nu este utilizat pentru a fi procesat. „Vindem porumbul ca atare către state din Orientul Mijlociu și America de Nord. Noi folosim moara doar pentru grâu", a spus Milata.

Potrivit directorului executiv al Camerei de Comerţ Româno-Germane, Marco Walde, investiţia din vestul ţării a fost realizată într-unul dintre cele mai importante sectoare din România. „Investițiile străine în România s-au înjumătățit anul trecut în comparație cu 2008. La Carani avem de-a face cu o investiţie într-un sector important al României, în agricultură, dar unul cu foarte multe probleme în condiţiile în care producţia de alimente s-a redus, iar importurile sunt mult mai mari decât exporturile, într-o ţară care ar putea acoperi nevoile proprii şi ar putea fi un exportator”, a spus Marco Walde.

El a precizat că potrivit statisticilor, România a importat în 2008 produse de morărit în valoare de 120 milioane euro, în timp ce exporturile au totalizat doar cinci milioane euro. De asemenea,  în prezent, în România, patru milioane de oameni sunt ocupaţi în agricultură, deşi pe termen mediu statisticile arată că va fi nevoie doar de 20% dintre aceştia.

Ne puteți urmări și pe Google News