Evenimentul Zilei > International > Invazie în SUA, sub ochii lui Trump. Rusoaice bogate care nasc în Florida
Invazie în SUA, sub ochii lui Trump. Rusoaice bogate care nasc în Florida

Invazie în SUA, sub ochii lui Trump. Rusoaice bogate care nasc în Florida

În Sunny Isles Beach, la nord de Miami, o cohortă de femei însărcinate, luxos îmbrăcate, se poate vedea pe străzile umbrite de palmieri. Majoritatea sunt rusoaice sau originare din țările fostei URSS.

O scenă curentă în această stațiune balneară devenită o destinație pentru femeile străine cu bani, doritoare ca progenitura lor să fie americană. Clima, plajele cu nisip alb și apele de culoarea topazului sunt în general motivele avansate pentru a explica motivațiile unei nașteri în acest oraș cu 20.000 de locuitori.

Dar, notează Afp, adevăratul motiv este altul. Și anume pașaportul american. Majoritatea rusoaicelor evită presa și doresc să rămână anonime. Chiar dacă nu este pe placul președintelui Donald Trump, Constituția Statelor Unite este foarte clară: orice copil născut pe pământ american primește automat cetățenia americană.

Care deschide, evident, un evantai de oportunități pentru el (studii, serviciu) și pentru familie. Când acești copii vor împlini 21 de ani, vor fi în măsură să ceară vize pentru ca părinții lor să se instaleze legal în SUA. O altă dispoziție deloc pe placul locatarului de la Casa Albă.

 

Birth tourism

 

Nașterile în Florida reprezintă o nișă turistică deosebit de profitabilă, în special pentru societatea Miami Mama care organizează pachete pentru viitoarele mămici care vin din țara lui Vladimir Putin, și el rău văzut de Trump. Pentru un prețuri cuprinse între 6900 și 49.000 de dolari, Miami Mama aranjează prezența traducătorilor, găzduirea, îngrijiri medicale și chiar documente oficiale pentru cetățenie.

Totul legal, din punct de vedere al legislației americane. Dar, potrivit CNN, poliția federală (FBI) a arestat, în 2017, un angajat al Miami Mama suspectat că a făcut false declarații privind documente federale pentru obținerea de pașapoarte pentru copii.

Turismul nașterilor este practicat și de chinezoaice (California) sau brazilience (Florida). Centrul de studii privind imigrația, un grup conservator anti-imigrație, a estimat că în 2015 acest turism se traducea prin 36.000 de nașteri pe an în Statele Unite.

Dar nu există statistici fiabile cu privire la numărul de cetățeni americani rezultați din această practică. Vera Muzyka, directoarea unei companii care sprijină mamele rusoaice din Miami, arăta, în 2014, că între 40 și 60 de copii s-au născut în fiecare lună în acest oraș din Florida, din părinți ruși sau proveniți din fostele republici sovietice.

Mica Moscovă

Sunny Isles Beach este supranumită ”Little Moscow” de mai bine de zece ani când saloane de înfrumusețare, restaurante, supermarketuri și agenții imobiliare pentru ruși au început să fie din ce în ce mai numeroase. În baruri, peștele uscat, foarte popular în gastronomia rusă, a devenit un aperitiv omniprezent.

Locuitorii din sud-estul Statelor Unite sunt obișnuiți cu firme pe care scrie în engleză și spaniolă. La Sunny Isles, ele sunt numai în engleză și în rusă.