Sebastian Vlădescu: "La Roşia Montană nu există niciun motiv ca proiectul să nu fie demarat"

Sebastian Vlădescu: "La Roşia Montană nu există niciun motiv ca proiectul să nu fie demarat"

Într-un interviu pentru EVZ, Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe, explică de ce are şanse acest proiect.

Sebastian Vlădescu, ministru de Finanţe în două echipe guvernamentale, spune că cei ce se opun proiectului Roşia Montană desconsideră, în primul rând, voinţa locuitorilor zonei.

Evenimentul Zilei: Putem să dezamăgim, acum, după ce am primit felicitări pentru modul în care ne-am făcut temele în materie de ajustare a cheltuililor bugetare? Sebastian Vlădescu: Strict din punctul de vedere al imaginii externe stăm foarte bine pe partea de ajustare fiscală. Dar nu ne va folosi la nimic să fim cei mai buni din lume. Bine este să stăm în 3%, nu să ajungem rapid la deficit zero. Decizie economică pură nu există, doar aţi condus un minister cheie. Se vor găsi totuşi resurse financiare bugetare pentru Roşia Montană? Suntem martorii unei argumentaţii patriotico-naţionalisto-ecologico-istorico-senzitivă în care adevărul este trunchiat şi manipularea atinge forme paroxistice. Cei ce se opun proiectului desconsideră în primul rând voinţa locuitorilor zonei, care cunosc cel mai bine cu ce probleme se confruntă. Şi sociale, şi ecologice. Vedem la televizor tot felul de grozăvii înfăţişate de adversarii proiectului, precum lacuri de decantare şi munţi distruşi ca şi cum acela este proiectul minier. Mizeria de la Roşia Montană nu provine de la Gold Corporation. Acestea sunt urmele exploatării de până acum. Noi, cu resurse financiare interne, nu vom ecologiza zona prea curând. Poate în 15-20 de ani. Nu vedeţi niciun motiv pentru care exploatarea aurului de la Roşia Montană să nu demareze? Ecologic, la Roşia Montană nu există niciun motiv pentru ca proiectul să nu poată fi demarat. Toate argumentele sunt în favoarea reluării exploatării aurului. Astfel, urmele trecutului sunt curăţate şi se creează premisele unui viitor mai curat. La Roşia Mon­tană va fi utilizată o tehnologie mai nouă cu 10-15 ani. La Roşia Montană va fi utilizată o tehnologie mai nouă cu 10-15 ani. Urmele trecutului vor fi curăţate

SFATURI

Ne puteți urmări și pe Google News

"Acum ar trebui să le deschidem uşa investitorilor străini"

Fiscalitatea, agricultura şi mineritul sunt cheia atragerii investiţiilor străine în 2012 şi anii următori? Condiţia redeschiderii canalului investiţiilor străine este reforma în fiscalitate şi o strategie în administrarea resurselor. România a avut investment grade (recomandarea de investiţii) în 2006 şi l-am pierdut în 2009. Ne-am reîntors la investment grade în 2011 cu eforturi majore. Este ca şi cum am fi reprimit cheia de la uşă, dar mai trebuie să şi deschidem uşa. Nu mai sunt nici 50 de investitori care să tragă de ea. Atunci, investorii stră­ini trăgeau de uşă şi ne rugau să îi lăsăm să intre. Acum ar trebui să le deschidem uşa, să punem covoraş cu "Welcome", să ornăm intrarea cu floricele şi să îi rugăm să intre pe uşă. Altfel, investitorii trec prin faţa uşii închise şi, deşi văd anunţul "Deschis", nu intră pentru că nu suntem convingători. E mare lucru că le putem deschide uşa, dar nu mai este suficient! Dar noi deja consumăm resurse finaciare. Dăm bani salariaţilor bugetarilor. Nu este vechea greşeală a cheltuirii puţinului acumulat, în plus, la PIB? Creşterea salariilor era necesară, normală şi posibilă. Felul în care a fost afectată populaţia bugetară e fără egal în Europa şi în lume. "Românii trebuie să îşi regăsească încrederea în ţara în care trăiesc, iar pentru asta, banii devin neesenţiali.“ SEBASTIAN VLĂDESCU, fost ministru de Finanţe Citiți și:

  • Sindicatul Viitorul Mineritului: „Noi nu vrem în diaspora, noi vrem locuri de muncă şi un viitor la noi în ţară”