Editura Evenimentul si Capital

Un scandal cât o trădare. Interesele ministrului Bădălău dăunează grav României, dar avantajează Rusia

Reţelele de transport al energiei electrice şi gazelor, noile icoane ale lui Bădălău
Autor: | | 4 Comentarii | 9968 Vizualizari

Companiile Transgaz şi Transelectrica, controlate de stat, sunt date peste cap de pretenţiile actualului conducător al Ministerului Economiei, Nicolae Bădălău.

La nici două luni de la numirea sa ca ministru al Economiei, Niculae Bădălău spunea că societăţile Transgaz şi Transelectrica constituie coloana vertebrală a României. "În cadrul Ministerului Economiei avem coloana vertebrală a României, Transgazul și Transelectrica, la care suntem foarte atenți. Și aici avem conducta BRUA (…) Ne apucăm și de Podișor-Tusla, adică legăm BRUA de gazele din Marea Neagră", a declarat Niculae Bădălău, pe 17 ianuarie, la emisiunea “Punctul de Întâlnire”.

Acum, ministrul Bădălău a reuşit să provoace scandaluri uriaşe în ambele companii gigant controlate de statul român. El şi-a ostilizat, potrivit surselor Evenimentului zilei, toţi directorii după ce a cerut ca magistrale de transport să fie ori rerutate pe unde are el terenuri sau interese, ori lucrările la ele să fie încredinţate unor firme recomandate de el. Problema mare cu firmele nu e atât că sunt din cercul său, ci că nu au calificările necesare pentru a realiza lucrările, iar directorii se feresc să semneze contracte în asemenea condiţii.

Refuzat de Consiliul de Supraveghere

Cel mai recent scandal a izbucnit la Transelectrica după ce ministrul Bădălău a cerut ca magistrală de transport a energiei electrice să treacă pe un teren pe care-l are lângă Bucureşti, pe la Bolintin. Consiliul de Supraveghere al Transelectrica nu vrea să aprobe proiectul, iar președintele Consiliului, Gheorghe Olteanu, i-a replicat dur lui Bădălău și a amenințat că demisionează dacă nu se retrage proiectul. Oricum, mandatul lui Olteanu şi al întregului Consiliu expiră pe 29 martie. În formularul de “Vot prin corespondeţă” pentru AGA convocată pr 29 martie, de pe site-ul Transelectriva, numele lui Gheorghe Olteanu nu mai apare printre propunerile Directoratului pentru Consiliul de Supraveghere.

Despre cele ce se întâmplă la Transelectrica, o persoană din interior ne-a relatat sub protecţia anonimatului: La Transelectrica se pregătesc documente pentru restructurări, adică pentru concedieri colective asimilate cu așa zise plecări "voluntare" . Directorul general Marius Caraşol, numit de ministrul Bădălău, este determinat sa facă asta în maximă urgenţă, cu impulsionarea determinată de un ministru care înţelege guvernarea în acest mod: a cerut şi primit promisiunea că vor fi concediaţi 200 de salariaţi, deşi compania a înregistrat profit apreciabil pe 2018, de trei ori mai mare decât cel estimate”.

Proiecte majore

Transelectrica a demarat încă în urmă cu un an un proiect de investiţii, după cum anunţa, în februarie 2018, Corina Popescu, atunci Director General Executiv: Este clar că în acest moment compania are nevoie de o redefinire, are nevoie să-şi schimbe complet modul în care funcţionează. Anul trecut, am realizat o serie de analize şi am schimbat proceduri, pentru a demara o restructurare a Companiei, pentru a o putea readuce pep anta normală de funcţionare. Însă a susţine acest proces de reorganizare şi eficientizare în acelaşi timp cu angajamentul de a ne îndeplini obligaţiile transmise la începutul perioadei de reglementare este o misiune foarte dificilă. Până acum, am reuşit să obţinem şi rezultate pozitive şi am avut şi sprijinul Guvernului, care a înţeles că este nevoie de o redefinire fundamentală. Am promovat în toamna anului trecut trei Hotărâri de Guvern de exproprieri, pentru proiecte majore (…) Pentru a accelera proiectele noastre de interes comun - avem şase astfel de proiecte pe lista CE - suntem în negocieri la Ministerul Energiei pentru o lege similară legii BRUA".

Firmele de casă blocheză dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale

Pe 14 martie, evz.ro scria că interesele firmelor de casă ale PSD au dus la blocarea proiectelor de dezvoltare ale companiei Transgaz şi aruncă în aer independenţa energetică a României, Rusia şi proiectele ei energetice fiind câştigătorii absoluţi din această poveste. În spaţiul public apăruse, săptămâna trecută, informaţia potrivit căreia proiectele de dezvoltare ale Transgaz sunt blocate, după ce, în 12 martie 2019, Adunarea Generală a Acţionarilor nu a votat finanţarea Planului de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale (PDSNT) în perioada 2018-2027. Motivul acestei decizii ar fi necesitatea suplimentării cu investiţii care să asigure dezvoltarea reţelei de transport, prin realizarea de sisteme noi de distribuţie de gaze naturale în localităţile fără alimentare cu gaze, prevăzute în Programul de guvernare.

În spatele unei asemenea decizii se ascund, potrivit România TV, interese ale unor firme „de casă” ale decidenților, aceștia urărind să obţină netransparent contracte grase pentru lucrări de investiţii la infrastructura de transport gaze. Unul din principalii beneficiari ar fi chiar Niculae Bădălău, ministrul Economiei, prin Gecor Prod Construct 94 SRL, Kirilic Group SRL și Anastamar Construct SRL, firme controlate de Gheorghe Cuşă, al cărui fiu, George Cuşă, este naşul lui Gabriel Bădălău, fiul demnitarului.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI