Evenimentul Zilei > Politica > Institutul Cantacuzino, salvat! Se dau bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru instituția publică declarată de interes strategic
Institutul Cantacuzino, salvat! Se dau bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru instituția publică declarată de interes strategic

Institutul Cantacuzino, salvat! Se dau bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru instituția publică declarată de interes strategic

Executivul a adoptat, astăzi, printr-o ordonanță de urgență măsuri care asigură salvarea și relansarea activității Institutului Cantacuzino, declarată instituție publică de interes strategic, a anunțat ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu. Banii cică se vor da prin hotărâre de guvern săptămâna viitoare!

"Astăzi, Guvernul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă un set de măsuri pentru protecţia intereselor esenţiale cu privire la siguranţa stării de sănătate a populaţiei, prin care se asigură cadrul legal care să permită alocarea unor finanţări, în anul 2015, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în vederea relansării activităţii Institutului Cantacuzino. Măsurile aprobate astăzi de Guvern sunt menite să creeze cadrul necesar menţinerii în funcţiune a liniilor tehnologice şi a facilităţilor de testare în scopul continuării dezvoltării de vaccin pentru situaţii de urgenţă în România, e vorba de epidemii şi pandemii", a declarat la sfârșitul ședinței de guvern Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice.

Institutul care era cândva o perlă a medicinii românești de cercetare a fost adus în situația de dispărea total, din cauza datoriilor și din cauza unor decizii controversate de-a lungul ultimilor 25 de ani. Acum, instituția publică declarată de interes strategic – după intervenția salutară a președintelui României Klaus Iohannis – va fi reorganizată.

Institutul Cantacuzino va fi reorganizat

Noua structură se va numi Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino şi va prelua integral patrimoniul şi personalul fostei instituţii, a anunțat ministrul Cîmpeanu, precizând că organizarea, funcţionarea şi atribuţiile specifice ale Institutului Cantacuzino, numărul maxim de posturi, precum şi sursele de constituire a veniturilor proprii urmează să fie aprobate săptămâna viitoare, printr-o hotărâre de guvern. "Săptămâna viitoare în şedinţă de guvern vom aproba şi hotărârea de reorganizare a acestui institut. Detalii despre acest lucru vom prezenta într-o conferinţă de presă săptămâna viitoare la sediul Institutului Cantacuzino, împreună cu toţi membrii comitetului interministerial care a fost implicat în soluţionarea acestei situaţii pe care o considerăm de interes naţional. De altfel, statutul noului Institut de Cercetare Cantacuzino va fi acela de instituţie publică de interes strategic", a precizat Sorin Cîmpeanu. Reamintim că până la vizita făcută Institutului de președintele României, comitetul interministerial la care face referire ministrul Educației, creat special pentru scoaterea Institutului din criză, nu s-a întrunit niciodată.

Deși surse guvernamentale vorbeau dimineață de 10 milioane de euro, bani care ar urma să fie dați Institutului, ministrul Educației nu a anunțat în clar despre ce sumă este vorba exact. El a precizat că suma va fi prevăzută în hotărârea de guvern și că va fi "necesară și suficientă", pentru acoperirea datoriilor către stat, către furnizori, dar și pentru funcționarea Institutului până la sfârșitul acestui an, instituția publică de interes strategic urmând să intre pe finanțare normală începând din anul 2016.