Loredana Mihaela Simedre a dat Academia de Ştiinţe Economice în judecată, după ce s-a simţit nedreptăţită la examene, şi a obţinut o primă victorie.
Cei mai mulţi ar spune că a merge pentru o notă mică până în instanţă este exces de zel. Pentru Loredana Mihaela Simedre pare să fi fost singura cale de a-şi face dreptate pe care a găsit-o, acum un an, după ce a fost nedreptăţită la mai multe examene şi, într-un final, şi exmatriculată.
Instanţa i-a dat dreptate şi obligă Academia de Ştiinţe Economice (ASE) să îi permită Loredanei reînscrierea în anul II de masterat "Managementul proiectelor internaţionale" de la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi să-i fie reexaminate lucrările.
Reprezentanţii ASE susţin că nici nu s-a pus problema vreodată ca aceasta să nu fie reînscrisă în anul al II-lea (trebuia doar să depună o cerere) şi traduc demersul ei astfel: "Era supărată că a luat note mici şi a dat vina pe profesori". În plus, universitatea va face recurs. "Este imposibil să i se reexamineze lucrările pentru că nu sunt păstrate timp de doi ani şi, prin urmare, nu pot fi recorectate", a explicat jurista ASE Simona Pleşa.
Cu nemulţumirile din catalog, la proces
Loredana Mihaela Simedre e mulţumită de decizia instanţei. Indiferent dacă ASE va face recurs sau nu. Crede că astfel i-a ajutat şi pe alţi studenţi care au fost într-o situaţie similară şi nu au ştiut ce să facă.
"S-a creat un precedent. După ce au aflat de decizia instanţei, m-au contactat mai multe persoane să mă întrebe cum am făcut, că vor şi ei să meargă în instanţă cu diverse abuzuri. M-am gândit chiar să-mi fac un ONG şi să atrag bani europeni cu care să acord asistenţă juridică tinerilor care au probleme cu instituţiile de învăţământ", spune hotărâtă Loredana.
Refuzul profesorilor de a recorecta lucrarea
Cum a ajuns însă o tânără care a avut numai rezultate bune la facultate să se războiască în instanţă cu Academia de Ştiinţe Economice este o poveste lungă.
"Eram în anul întâi de masterat şi am fost nemulţumită de nota pe care am primit-o la Corporate Finance. Luasem 9 şi ştiam că am făcut mai mult. Aşa că i-am cerut profesoarei Alexandra Horobeţ reexaminarea. A spus OK şi am stabilit un loc de întâlnire şi o oră. A doua zi când am ajuns acolo sala era închisă cu lacătul. Ulterior a motivat că a înţeles că de fapt joi trebuia să mă reexamineze. Dar vorbisem clar că miercuri trebuia", povesteşte fosta masterandă.
Potrivit acesteia, situaţiile similare au continuat. "La Project Management am dat un examen cu cărţile pe masă, trebuia însă să găsim răspunsurile cât mai repede. Au picat foarte mulţi. Am luat 6. Profesorul de curs ne-a promis note mari la mărire dacă traducem o carte din engleză în română", povesteşte tânăra.
Dar picătura care a umplut paharul a fost refuzul de a i se reexamina o lucrare. "Project Management using IT, o materie a cărei examinare ar trebui să se facă pe calculator, s-a făcut în scris. Şi am contestat nota. Mi s-a refuzat să mi se recorecteze lucrarea pentru că eram exmatriculată. Eu nu-mi plătisem taxa pe semestrul al III-lea al masteratului, dar am fost primită la cursuri tot semestrul şi nici nu eram pe lista exmatriculaţilor de la secretariat", spune Loredana.
Din momentul în care a apelat la instanţă şi până la pronunţare a durat un an. Timp în care Loredana a adunat probe, a căutat martori şi şi-a susţinut cauza. Ce-i drept, au ajutat-o totuşi cursurile de Drept.
Lungul drum de la reclamaţie la câştig
"Eu am terminat şi Facultatea de Drept la Universitatea din Bucureşti şi am ştiut ce probe să adun, cum să le prezint în instanţă. Pentru cineva care nu ştie asta, ar fi destul de greu. Şi poate avea dreptate, dar să piardă din cauza asta. Şi ştiu de atâtea abuzuri care se întâmplă, mai ales la obţinerea unui loc în cămin", a explicat fosta masterandă.
Reprezentanţii universităţii nu ar lua drept vreo victorie sentinţa Tribunalului Bucureşti. "Soluţia instanţei a fost ca noi să-i permitem să se reînscrie în anul II de studiu şi să-i fie reexaminate lucrările. Vom ataca decizia pentru că nu putem să reexaminăm lucrările, ele nu sunt păstrate doi ani. În ceea ce priveşte înscrierea sa în anul al II-lea, nici nu s-a pus problema să nu-i dăm voie. Nu e vorba de reînmatriculare cum susţine domnişoara, ci doar înscriere, pe care o putea face dacă voia, nimeni nu-i interzicea", a explicat jurista Simona Pleşa.
Studenta mai cerea ca după reexaminarea lucrărilor să i se recalculeze media şi eventual să primească bursa de merit retroactiv. Potrivit juristei ASE, această cerere ar fi fost respinsă de către instanţă.
"M-au contactat mai multe persoane să mă întrebe cum am făcut, că vor şi ei să meargă în instanţă cu diverse abuzuri." LOREDANA SIMEDRE, fostă masterandă la ASE
AJUTOR DIN AFARĂ
Avocatul educaţiei, în alertă
Prea puţine dintre cazurile de abuzuri din mediul universitar ajung în instanţă şi, mai mult decât atât, un număr mult mai mic ajung în atenţia presei ca fiind o izbândă a reclamantului.
Există însă o structură independentă, Avocatul educaţiei, coordonată de Societatea Academică Română, care mediază conflictele din mediul universitar. La prezentarea primului raport de la iniţierea proiectului, în primăvara acestui an, Avocatul educaţiei înregistrase deja 28 de cazuri, majoritatea acestora rezolvându-se fără ajutorul instanţei, prin mediere.
Printre problemele semnalate au fost contestarea unui examen pentru ocuparea postului de profesor, un grup de studenţi acuzau conducerea universităţii că se ignorau prevederile regulamentului facultăţii şi riscau să repete, din cauza unor restanţe, anul patru de studii, cu toate că ei erau în anul cinci, problema nerecunoaşterii unor diplome.