Înmormântarea soţilor Kaczynski la Wawel, contestată

Înmormântarea soţilor Kaczynski la Wawel, contestată

Alegerea oficialilor de a înmormânta cuplul prezidenţial polonez în cripta catedralei Wawel din Cracovia, locul de veci al mai multor regi şi persoane influente din trecutul Poloniei nemulţumeşte.

Printre cei care nu văd cu ochi buni acest lucru se numără şi Andrzej Wajda, regizorul filmului despre masacrul de la Katyn, din 1940.

Într-o scrisoare deschisă, acesta cere autorităţilor bisericeşti să îşi retragă "decizia extrem de deplasată, luată în grabă, într-un moment dificil pentru polonezi".

Apelul lui Wajda a atras zeci de mii de internauţi, care au format grupuri de protest pe diferite reţele de socializare din Polonia, scrie AFP. Protestatarii consideră că, în ciuda tragediei, Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, nu merită această onoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Preşedintele Lech Kaczynski a fost un om modest şi bun, dar nu există niciun motiv ca acesta să fie înhumat la Wawel, printre regii Poloniei şi lângă mareşalul Jozef Pilsudski (n.r părintele independenţei poloneze din 1918)", se arată în scrisoarea publicată de cineast pe site-ul cotidianului Gazeta Wyborcza.

Mai multe, crede Wajda, această decizie este una pripită şi ar putea să îi împartă pe cetăţenii polonezi şi chiar să declanşeze proteste ample.

Lech şi Maria Kaczynski vor fi înmormântaţi, duminică, la Cracovia. Funeralii naţionale vor fi organizate, sâmbătă, la Varşovia, unde sunt anunţaţi să participe mai mulţi şefi de stat, între care şi preşedintele Traian Băsescu.