Inima Moldovei bate studenţeşte

Inima Moldovei bate studenţeşte

Iaşiul este, prin excelenţă, un centru universitar care a ştiut de-a lungul timpului să-şi „distreze” studenţii la festivaluri de teatru şi muzică, dar nu numai atât.

Iaşiul, „inima” Moldovei, „bate” puternic, mai ales la sfârşitul lunii septembrie. Cu bagaje, părinţi şi fraţi, studenţii adunaţi de pe litoral sau de la munte recuceresc terasele, barurile, clu burile şi, mai apoi, căminele lăsate pustii pe timpul verii.

Centru universitar prin excelenţă, Iaşiul adună aproape 50.000 de studenţi la cele cinci instituţii de învăţământ superior de stat şi tot atâtea particulare.

Parcul Copou, care ameţeşte cu miros de tei primăverile stu denţeşti, „Tudor Vladimirescu”, cel mai agitat campus din Iaşi, al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, cu baruri, cluburi şi un centru comercial, muzeele şi străzile cu legendă, toate cântăresc greu în balanţa cu argumente pro şi contra în alegerea oraşului în care vrea cineva să studieze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilele Iaşiului, în fiecare an, în octombrie

Nici nu poposesc bine în oraş, că se şi găseşte un prilej de distracţie: Zilele Iaşiului, care se desfăşoară de obicei, cu mici fluctuaţii de la an la an, între 10 şi 15 octombrie.

Pe lângă tradiţionalele târguri udate cu must, vin fiert şi bere, cu concerte de muzică populară şi uşoară, Zilele Iaşiului adună personalităţi la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Balul de la Palatul Roznovanu încheie eve ni mentele cu premierea oamenilor valoroşi ai urbei ieşene.

Tot în toamna fiecărui an, studenţii îşi adună „forţele” pentru a petrece la „Studenţiada”, un festival organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România, care se desfăşoară în toate centrele universitare. Timp de aproape o săptămână, studenţii uită de învăţatul pentru facultate doar ca să meargă la proiectele de protecţia mediului sau la serile de karaoke ori de teatru în cămin şi la concertele special organizate pentru ei.

„În Iaşi, fiecare student îşi găseşte un loc special pentru a se distra. O dată, ai barurile din Copou, pentru cei de la Universitatea «Cuza», apoi este celălalt pol al distracţiei, complexul «Tudor», unde stau mai mult cei de la Politehnică şi unde se spune că te simţi mai «student». E mai bine, pentru că barurile şi terasele sunt mult mai apropiate decât în Copou, faci doi paşi şi ajungi de la un fast-food la o cafenea liniştită, de la un club cu muzică house la barul Max, cu muzică rock în special”, face pe ghidul George, student în anul II la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Pentru amatorii de evenimente culturale, Filarmonica „Moldova” le pregăteşte săptămânal concerte şi recitaluri, iar Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” umple sălile la fiecare premieră. Nici studenţii-artişti nu se lasă mai prejos, Casa de Cultură a Studenţilor găzduind săptămânal spectacolele trupei de teatru studenţesc „Ludic”.

Film, rock şi jazz

Festivalul filmului european, cel al filmului francez sau britanic, toate animă serile boeme de primăvară. Festivalurile de rock, jazz, chitară clasică sau muzică populară, adunate la sfârşitul anului universitar, fac mai dificil de trecut examenele din iunie.

Ca să rezume de ce a ales Iaşiul, George „dă vina” pe farmecul oraşului: „Pentru mine este o alternativă mult mai decentă la viaţa din Bucureşti. Găseşti aceleaşi localuri şi în Capitală, în mare parte, însă aici le ai pe toate mult mai aproape şi mult mai bine organizate”.

PARTE DE CARTE Biblioteca din „Fundaţie”

Trecută prin două războaie mondiale, Biblioteca Centrală Universitară a rămas o redută a culturii din Iaşi. Instituţia funcţionează în prezent în clădirea Bibliotecii Fundaţiunii „Regele Ferdinand I”.

Un simbol pentru Iaşi, clădirea proaspăt renovată stă de strajă la poalele Copoului, „în Fundaţie”, aşa cum numesc localnicii zona. Biblioteca cuprinde un important fond de carte, manuscrise vechi şi rare, unele cu semnături ale unor personalităţi precum Bogdan Petriceicu- Hasdeu sau Mihai Eminescu, care au fost şi directori ai instituţiei. Biblioteca îşi continuă şi astăzi tradiţia de a avea ca director un nume important al culturii române – Alexandru Călinescu – scriitor şi cercetător al literaturii franceze.

În Iaşi, studenţii au la dispoziţie şi colecţia de carte a Bibliotecii „Gheorghe Asachi”, cu sediul la Palatul Culturii, şi Biblioteca Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”.

"Pentru mine, Iaşiul este o alternativă mult mai decentă la viaţa din Bucureşti. Găseşti aceleaşi localuri şi în Capitală, însă aici le ai pe toate mult mai bine organizate.", George, student în anul II la Facultatea de Litere