FMI: Inflaţia creşte de la 3,5% la 7,9%

FMI: Inflaţia creşte de la 3,5% la 7,9%

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit din nou previziunile privind situaţia economică a României: inflaţia va creşte de la 3,5% la 7,9%, după majorarea TVA la 24%.

Curtea Constituţională a decis că tăierea pensiilor cu 15% contravine prevederilor legii fundamentale. Astfel, Guvernul a trebuit să găsească o nouă modalitate prin care să veniturile la bugetul de stat să crească şi a majorat TVA de la 19% la 24%.

Conducerea FMI a salutat decizia Guvernului, însă patronatele şi sindicatele au avertizat că preţurile vor exploda. Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%.

"În Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a ţintei noastre de inflaţie pentru acest an, ca urmare a creşterii TVA. Am majorat ţinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel că centrul bandei de fluctuaţie va fi de 7,9%", a declarat şeful misiunii de evaluare a instituţiei financiare internaţionale, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Şi Banca Naţională a revizuit în creştere ţinta de inflaţie pe 2010, până la 3,5%, plus/minus 1%. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat recent că aplicarea măsurilor de austeritate va conuce la creşterea inflaţiei până la 8-8,5%.

Pentru a creşte atractivitatea leului pentru investitori, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25%.

Un nou acord cu FMI, la cerere

În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord între România şi FMI, Jeffrey Franks a spus că discuţiile în acest sens vor fi demarate după ce Guvernul va arăta că doreşte acest lucru.

"Toate discuţiile legate de tipul de acord pe care ar putea să-l încheie autorităţile române cu FMI şi durata unui eventual nou acord ar putea avea loc în următoarele luni, odată ce Guvernul ne va da un semnal clar că vrea să înceapă aceste discuţii", a declarat Franks.

România a încheiat acorduri de finanţare cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană în valoare de aproape 20 de miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News