Sute de fani ii urmeaza in turnee pe cei patru veterani ai rockului dintotdeauna. Cativa dintre acestia au poposit timp de patru zile si la Bucuresti.
"Rolling Stones ne-au imbolnavit. Suntem infectati cu acest microb si nu ne putem trata decat cu muzica si concertele lor."
Innebuniti de legenda vie a rockului, fani de toate nationalitatile ii urmeaza pe Mick Jagger, Ron Wood, Keith Richards si Charlie Watts in sutele de turnee.
Vorbesc despre Rolling Stones si asculta numai muzica lor, traiesc pentru un autograf scris in graba de Ronnie sau un zambet trimis printre garzile de corp de Mick, colectioneaza sute de fotografii facute in timpul concertelor, le cumpara cadouri si spera sa dea macar o data mana cu idolii care le dau sens vietii.
Fanii in pribegie isi traiesc viata din concert in concert, mereu dupa caravana „A Bigger Bang”, de fiecare data cu o pofta nebuna. Mananca rock pe paine si isi sacrifica familia pentru „boala” lor.
La Bucuresti au ajuns, odata cu Rolling Stones, cateva zeci de astfel de fani. Frank Kirste, Josef Decker, Willi Bregulla, Adele Ter Huurne si Jann Eggink - primii trei - nemti, ceilalti doi - olandezi - ii „urmaresc” pe Stones-i de zeci de ani.
„Ma gandesc la ei si cand ma spal pe dinti”
E de-o varsta cu trupa Rolling Stones si lucreaza ca sofer de camion. In timpul liber face fotografii cu cei mai tari rockeri din istorie si de la varsta de 9 ani asculta „Honky Tonk Women” fara sa-i fie vreodata de ajuns. „In ‘95 am fost la primul concert al lor, intr-un oras micut din Germania”, spune Frank Kirste, barbatul care a avut sansa sa se bucure de zece concerte RS.
Are parul alb - la fel ca Charlie Watts, preferatul lui -, iar la gat ii atarna, legata de un lantisor, o limba de argint (simbolul trupei). „Oamenii astia sunt viata mea. Ma culc cu gandul la ei, ma trezesc fredonand melodiile lor. Ma gandesc la ei si cand ma spal pe dinti”, rade Frank.
In Belgia i s-a intamplat anul acesta cel mai frumos lucru - veteranul Charlie i-a dat un autograf. „Tremuram din toate madularele. I-am zis: „Am asteptat 39 de ani clipa asta”. El a ras: „Ai asteptat cam mult, ce-i drept!”„. Microbul RS l-a transmis si fiicei sale, in varsta de 22 de ani, pe care o declara „infectata”.
„Nevasta zice ca am innebunit”
Nici cele doua fiice, nici nepotii nu se dau in vant dupa Rolling, iar sotia nici nu stie ca el se afla in Bucuresti, pentru concertul-eveniment. Willi Bregulla e din Germania si se mandreste ca e „pensionar” de-o seama cu Mick Jagger (63 de ani). „Sotia nu intelege cum un om serios ca mine e in stare de asemenea nebunii.
Nu pot explica nici eu cum de se intampla asta, ci numai de ce. Din dragoste”, spune raspicat, pe nemteste, barbatul cu roseata in obraji, care ii asculta pe Stones-i din ‘82.
Ii zambeste mustata si-i tremura glasul cand povesteste ca a dat mana cu Mick Jagger in 2003, la Praga. Concertul de pe Stadionul „National” este ce-l de-al 26-lea show Rolling Stones la care asista. Nu are de gand sa se opreasca decat in ziua in care trupa nu va mai fi.
Cu Willi a zburat, din Germania la Bucuresti, si Josef Decker, in varsta de 49 de ani. I-a descoperit pe RS in urma cu 40 de ani, cand „parintii ii spuneau ca nu e bine sa se ia dupa niste rockeri drogati”.
De zece ani se plimba dupa idolii sai prin lume: „Mi-am cheltuit toti banii pentru ei, nevasta zice ca am innebunit, iar casa mea e prea mica pentru colectia cu Rolling”. Nu stie ce va face cand Rolling nu va mai fi. „Cred ca o sa traiesc degeaba.”
„Mi-a zis ca nu ma va uita niciodata” „Este incurabila boala noastra”, spune Jann, neamtul care a vazut 133 de concerte Rolling Stones. Adele Ter Huurne si Jann Eggink umbla cu masina dupa Rolling Stones de-o viata.
„Ii iubesc. Am ajuns sa ma multumesc numai cu bere si un loc de dormit, dar sa nu pierd niciun moment important din istoria RS”, adauga barbatul. „La show-uri ii asteptam cu emotia cu care asteapta copiii cadourile de Craciun. Pentru noi sunt viata insasi”. Are parul lung si carunt, prins in coada, si poarta prin tarile lumii sute de poze cu cei patru membri de legenda.
Prietena lui Jan, Adele, face ore suplimentare la serviciu ca sa poata fugi prin lume dupa Rolling. „Nu l-am convins inca pe seful meu cat de important este ca eu sa fiu de fiecare data alaturi de Rolling. Nu sunt nebuna, sunt patimasa!”, spune raspicat femeia care a stat la un vin cu Charlie Watts, la Zurich, in 2003.
„I-am strans mana si am inceput sa-i cant. M-a imbratisat si mi-a zis ca nu ma va uita niciodata”, povesteste Adele. Nu e concert la care sa nu planga si o sperie gandul disparitiei trupei.
Romania
Fanii sunt cuminti
Daca in alte tari ale lumii, in care au concertat de-a lungul vremii, sute de fani i-au asteptat cu sufletul la gura pe cei patru rockeri ai Rolling Stones, in Romania, admiratorii trupei nu s-au inghesuit sa-i pazeasca 24 de ore din 24 la hotel. In cele doua zile in care au fost cazati la Hilton, Stones-ii au fost asteptati doar de cateva zeci de fani, in mare parte adolescenti si tineri.
Niciunul dintre fanii lui Mick Jagger (63 de ani), Ron Wood (60 de ani), Keith Richards (63 de ani) si Charlie Watts (66 de ani) nu a stat mai mult de patru ore in fata hotelului de cinci stele care i-a gazduit pe britanici. „Cred ca si membrii trupei au fost un pic dezamagiti de numarul mic de fani care i-a asteptat la hotel in ziua sosirii in Romania”, a spus, pentru EVZ, unul dintre bodyguarzii care lucreaza pentru Rolling Stones de opt ani.
„In Rio de Janeiro, de exemplu, sute de fani incojoara hotelul si-i pazesc pe cei de la Rolling 24 de ore din 24. Nu au cum sa scape de ei, sunt peste tot. La Bucuresti a fost mult mai liniste, spre surprinderea noastra. Sau poate fanilor romani nu le place sa deranjeze”, a adaugat bodyguardul.
„Nu avem cultura muzicala”
In Romania, chiar daca Rolling Stones are foarte multi fani - biletele pentru concertul de aseara s-au vandut destul de repede - nu exista un fan club oficial al trupei britanice.
„Nu stiu cat de tare conteaza ca avem sau nu un fan club. Dar nici nu-mi explic de ce nu au fost mai multi oameni aici, sa-i vada iesind sau intrand din hotel, sa astepte un zambet sau un autograf de la Rolling Stones. Poate din cauza ca nu avem cultura muzicala. Ori avem alte treburi”, spune Bogdan, un fan de 22 de ani, care a asteptat luni trei ore ca sa-l vada pe Ron Wood.
Fani autohtoni
Veteranii i-au vrajit pe tineri Raluca Ionescu are numai 13 ani si se bucura de Rolling Stones de doi ani. E premianta la Scoala 98 „Avram Iancu”, din Bucuresti, si declara ca s-ar sinucide pentru idolii sai.
„La noi in casa se asculta numai rock. E regula. Le-am promis alor mei ca voi transmite mai departe aceasta boala nebuna. Pentru ca dragostea pentru Rolling Stones este o boala fara leac”, spune Raluca, eleva pentru care „Satisfaction” nu e niciodata prea mult. In 1994, cand s-a nascut Raluca, Rolling Stones castiga 140 de milioane de dolari din vanzarea celor doua milioane de unitati din proaspatul lansat album „Vodoo Lounge”.
Dan Sabin Anghel este student la Teatru in Bucuresti si asculta Rolling Stones de cand avea 8 ani. Acum are 21 si respira prin toti porii pentru muzica de legenda a lui Mick Jagger&Co.
„Este un miracol sa vezi niste oameni de varsta lor ca inca mai pot sa faca show, sa faca sa vibreze zeci de mii de oameni, sa bucure cu rockul lor toate colturile lumii. Rolling Stones este cea mai mare formatie a tuturor timpurilor. Mereu la moda, te atrag ca un magnet”, spune Sabin, care regreta ca nu s-a nascut odata cu Rolling Stones.
Rock-ul la birou
Stones-ii au redus ziua de lucru in multinationale Cei patru rockeri britanici au scurtat programul de la birou a mii de angajati. Multe companii cu sediul in Capitala au transformat ziua de ieri intr-o zi speciala pentru angajati. Companiile fie i-au invoit, fie au intocmit un program special.
Majoritatea firmelor care si-au lasat angajatii sa plece din timpul programului nu au luat o decizie formala in acest sens, ci au mers la „mica intelegere”. In BRD si ABN-Amro de exemplu, zeci de angajatii au avut bilete la concert si au plecat de la lucru cu o ora mai devreme decat de obicei.
La ING, unii sefi le-au spun angajatilor sa vina imbracati la serviciu mai lejer decat de obicei. „Desi suntem in mijlocul saptamanii, seful ne-a spus de ieri ca putem veni imbracati in blugi, ca sa putem pleca direct la concert”, ne-a spus Dragos, de la ING, adaugand amuzat ca „inclusiv unul din directorii mari a venit imbracat in blugi”. (Catalin Balan)
ATOMOSFERA
Concertul Rolling Stones, intre bisnitari, amintiri si sperante Toropiti de caldura inabusitoare, cu versurile Stones-ilor pe buze si echipati cu sepci si coifuri din ziare, fanii au inceput sa-si ocupe ieri locurile pe Stadionul „National” inca de la ora 16.00, in asteptarea show-lui de exceptie promis de legendarii trupei britanice. Pana la intrarea in scena a veteranilor rockului, spectatorii au fost incalziti cu piesele trupelor Iris si The Charlatans.
La intrarea principala, spre sectoarele A si B, bisnitarii vindeau bilete exact langa casa de tichete a organizatorilor: 70 de lei pe gazon, in sectorul B, mai putin cu 17 lei decat pretul oficial. O alta „oferta speciala” a comerciantilor clandestini din jurul stadionului au fost posterele cu trupa, vandute direct de pe masini, cu 10 lei bucata.
Reguli stricte la intrare
Chiar daca majoritatea celor care au intrat pe stadion imediat dupa deschiderea portilor erau tineri, in public s-au aflat si oameni din generatiile martore la primii ani de glorie ai celor de la The Stones.
Spectatorii au venit din mai multe judete ale tarii, dar si din Bulgaria si Republica Moldova. Chiar daca nu sunt cu totii fani ai formatiei britanice, multi au spus ca au hotarat sa vina la concert pentru a vedea o trupa cu mare experienta, celebra pentru show-urile sale live.
Ofiterii de securitate s-au tinut de cuvant si au respectat ca la carte regulile concertului: toate sticlele au fost confiscate. Mai mult, nu s-a permis accesul pe stadion nici macar cu medicamente: un batran a apelat la ajutorul politiei calare pentru ca i-a fost interzis accesul cu un tub de pastile pentru hipertensiune si o sticla cu apa. Caldura din Bucuresti a facut victime si la concertul Rolling Stones. Unei femei i s-a facut rau si a fost transportata de urgenta la spital cu ambulanta.
O mare sarbatoare
Cu toate inconvenientele si arsita de-afara, fanii Rolling Stones si-au pus amprenta asupra concertului de ieri, dand impresia, prin amintirile si impresiile povestite, ca participa la o veritabila sarbatoare.
„M-am nascut cu Rolling Stones. Astazi este ziua mea de nastere, implinesc 52 de ani, si e cel mai frumos cadou posibil”, povestea un medic de la Spitalul Judetean Sibiu, sosit ieri in Bucuresti cu masina personala.
„It’s only rock&roll and still like it”, isi motiveaza drumul din Bulgaria Veronika si Ivan, un cuplu de la sud de Dunare, fiecare in varsta de 46 de ani.
„E o trupa din copilaria si tineretea mea. Am crescut cu ei”, spune si o doamna din Craiova, in varsta de 53 de ani, venita la concert de mana cu fiica sa de 20 de ani. Si povestile curg, asteptand momentul in care concertul mult-asteptat va incepe. (Andreea Ciuperca, Roxana Lupu)