Evenimentul Zilei > International > India acționează pentru a-și întări granița după ciocnirile cu China din Himalaya
India acționează pentru a-și întări granița după ciocnirile cu China din Himalaya

India acționează pentru a-și întări granița după ciocnirile cu China din Himalaya

Întărirea militară sporește temerile legate de eventuale noi confruntări între cele două puteri nucleare, scrie The Guardian.

Un oficial al guvernului a anunțat că India și-a mobilizat trupele în jurul frontierei de est cu China, după ce, în luna iunie, între cele două puteri nucleare rivale s-au semnalat ciocniri în vestul frontierei comune din apropierea Munților Himalaya.

Ciocnirile din iunie, semnalate în provincia Ladakh, din vestul fronterei indo-chineze, au fost cele mai grave din ultimele decenii și sunt puține șanse de reducere a tensiunilor, având în vedere că noi operațiuni militare s-au semnalat săptămâna trecută.

Mișcarea de trupe din estul Anjavului, un district din statul Arunachanal Pradesh – teritoriu reclamat și de China – sporește perspectiva unei confruntări de mai mare anvergură, deși ambele guverne și unii oficiali ai armatei din India au exclus iminența unor ciocniri.

“Desigur, prezența militară a crescut, dar, în privința unor eventuale tentative, nu există niciuna care să fie verificată“, a declarat Ayushi Sudan, un funcționar superior din Anjaw, el adăugând totuși că în regiune au fost mobilizate mai multe batalioane ale armatei indiene. “După incidentele din Galwan, prezența trupelor a fost sporită, dar începuserăm să facem asta și înaintea acelor evenimente“, a declarat dna Sudan prin telefon Agenției Reuters, referindu-se la ciocnirile din iunie, care s-au soldat cu moartea a 20 de soldați indieni.

Arunachal Pradesh, căruia China îi spune Tibetul de Sud, s-a aflat în centrul unui real război dintre India și China în anul 1962, iar experți în securitate au avertizat că locul ar putea redeveni incendiar.

Purtătorul de cuvânt al armatei indiene, locotenent-colonelul Harsh Wardhan Pande, afirmă că nu există motive de îngrijorare și că trupele sosite în zonă se înscriu în niște operațiuni de rotație obișnuite.

“De fapt, este vorba de un schimb de unități. Asta se întâmplă mereu și nu reprezintă nimic mai mult“, a declarat Pande de lângă Guwahati, cel mai mare oraș din nord-estul Indiei. “Cel puțin deocamdată, nu e nimic îngrijorător pe frontul acela“.

Dar Tapir Gao, un membru al parlamentului din Arunachal, spune că trupele chineze au intrat regulat pe teritoriul indian. “E un fenomen regulat, nu e nimic nou“, a spus el, atrăgând însă atenția cu Walong și Chaglagam sunt regiunile cele mai vulnerabile.

India spune că, în timpul războiului din 1962, un mare număr de forțe armate “au blocat avansul chinezilor” în Walong, iar zona muntoasă, câmpiile și apele repezi din jur au atras atenția guvernului în vederea ridicării unor așezări și a construirii unor șosele.

“Ceea ce încercăm noi să facem este să le oferim mai multe șanse oamenilor de la sate“, a spus Sudan, referindu-se la planurile vizând înființarea mai multor zone rurale în regiunea aflată acum în dispută. “Este vorba despre o tentativă de strămutare a oamenilor“.

Sursa: Rador