Incognito pentru bratara dacica

Incognito pentru bratara dacica

A sasea din cele 15 bratari dacice furate a fost recuperata de un politist, dupa saptamani de negocieri cu hotii.

Tezaurul dacic a fost completat, luni seara, cu inca o bratara, estimata la aproape 500.000 de euro. Aceasta este cea de-a sasea recuperata de anchetatorii romani, din cele 15 furate din Muntii Orastiei de membrii gruparii conduse de hunedoreanul Iulian Ceia.

Este insa singura bratara pentru care autoritatile nu au fost obligate sa plateasca o rascumparare. Politisti de frontiera sub acoperire au pus mana pe inestimabilul obiect de patrimoniu, dupa sase luni de filaj si negocieri cu unul dintre cei mai cunoscuti traficanti de antichitati.

Negocieri in ucraineana

Ancheta a inceput in decembrie anul trecut, cand politistii de frontiera au aflat ca hunedoreanul Calin Ciota, in varsta de 40 de ani - unul dintre membrii gruparii de hoti si traficanti de obiecte de patrimoniu conduse de Ceia -, cauta in Ucraina un cumparator dispus sa plateasca peste 100.000 de euro pentru o bratara dacica din aur.

Dupa cateva zile, un ofiter sub acoperire, vorbitor de ucraineana, a fost pus in legatura cu Ciota, care nu s-a lasat dus de nas usor. Au urmat sase luni de negocieri asidue.

„Vorbeau numai in ucraineana, iar ofiterul nostru a trebuit sa treaca o serie de teste la care a fost supus de traficant. In tot acest timp, convorbirile telefonice ale lui Calin Ciota au fost interceptate, iar el a fost filat pas cu pas”, au precizat surse din cadrul echipei de anchetatori.

Astfel, in februarie anul acesta, dupa mai multe discutii telefonice, traficantul i-a dat intalnire politistului in Arad. „A venit, dar fara bratara. I-a aratat doar o fotografie a bratarii, asezata pe un ziar din ziua respectiva. Asta ca sa inteleaga ca o are. Apoi, a stabilit si pretul: 110.000 de euro, nici un cent mai putin!”, au adaugat sursele citate.

Politistul a incercat sa mai negocieze, asa ca au urmat alte intalniri. De fiecare data se vedeau in alt oras. Intre timp, vorbeau foarte des la telefon. Dupa fiecare convorbire, Ciota isi schimba insa numarul si, mai mult, ii spunea politistului ca se afla in alt loc decat in cel in care era in realitate.

„Ofiterului nostru i-a fost foarte greu in primul rand pentru ca in discutiile cu Ciota nu putea articula decat cateva cuvinte in limba romana si alea stalcite. Apoi, a fost nevoit sa cantareasca fiecare cuvant inainte de a-l rosti pentru ca era obisnuit sa gandeasca ca un politist, nu ca un hot veritabil”, au povestit anchetatorii.

Flagrant desprins din peliculele politiste

Dupa ce a schimbat de nenumarate ori detaliile tranzactiei, luni, Calin Ciota i-a dat intalnire politistului intr-o benzinarie din Hunedoara. „A vrut sa se asigure pentru ultima data si a insistat sa vada jumatate din suma ceruta. S-au intalnit in jurul orei 13.00. Omul nostru a fost foarte prompt si nu i-a aratat doar jumatate, ci toata suma.

A verificat atent banii, i-a numarat si abia cand s-a convins ca are in fata 110.000 de euro autentici i-a cerut politistului sa se intalneasca la el acasa, la ora 19.00, pentru a face schimbul”, au marturisit politistii de frontiera.

La ora stabilita, ofiterul a mers la locuinta traficantului. Aproximativ 20 de colegi ai sai l-au supravegheat de la distanta. Imediat ce a intrat in curtea casei lui Ciota, imobilul a fost inconjurat.

„Cand a scos bratara, politistul i-a aratat legitimatia. Ciota i-a raspuns cu un pumn in fata si a incercat sa fuga. Politistul si-a revenit destul de repede, dar, pentru a-l imobiliza, a fost nevoit sa-i raspunda cu aceeasi moneda”, se amuza acum anchetatorii.

ANCHETA

Bratara, „gaj” pentru un imprumut Calin Ciota a primit bratara, in 2004, de la unul dintre amicii sai, Mugur Nedelcu (judecat, la Deva, in dosarul „Aurul dacic”, alaturi de alti 11 membri ai grupului de hoti de comori), drept garantie pentru un imprumut de 30.000 de dolari. Anul trecut, Nedelcu s-a casatorit in SUA, de unde cu greu mai ajunge in tara, chiar si la infatisarile din proces.

Asa ca, pentru a-si recupera paguba, Ciota s-a hotarat sa vanda bratara. Calin Ciota este un cunoscut al procurorilor hunedoreni. Acum, este cercetat intr-un dosar disjuns din „Aurul dacic”, iar cu cativa ani in urma a mai fost anchetat pentru trafic cu masini.

CONFIRMARE

Cap de serie in lotul de 15 bratari Expertii au confirmat ieri ca bratara recuperata la Hunedoara este una dintre cele 15 sustrase, in 2000-2001, din situl arheologic Sarmizegetusa-Regia. Potrivit specialistilor, aceasta este inrudita din punct de vedere stilistic cu „bratara numarul 2” din grupul celor recuperate, are elemente care atesta sederea in sol (depuneri minerale) si urme de manipulare cu acelasi soi de metal (a fost zgariata cu un alt obiect din aceeasi serie).

„Cantareste 1.065,55 grame si valoreaza in jur de 500.000 de euro. Pare a fi „cap de serie” in lotul celor 15, dar, pentru asta, va fi supusa unui nou set de expertize”, au apreciat specialistii. Pana acum, autoritatile romane au adus in tara inca cinci bratari dacice.

Patru dintre ele au fost rascumparate de la un colectionar american cu 800.000 de lei, iar a cincea a fost descoperita intr-o expozitie din Paris. Potrivit oficialilor Ministerului Culturii, alte trei bratari dacice ar fi fost gasite intr-o galerie de arta din Frankfurt.  „Vor fi expertizate si daca se vor dovedi autentice vor fi aduse curand in tara”, au precizat acestia.

Ne puteți urmări și pe Google News