Politicienii vor sa-i apere pe copii de atacurile criminalilor recidivisti.
Cazul unui pedofil german recent eliberat din inchisoare, care a molestat si ucis un copil de noua ani din Leipzig, a socat comunitatea locala si a determinat autoritatile sa ia in calcul excluderea definitiva din societate a celor mai periculosi criminali de acest gen.
Solutia inchisorii pe viata, scrie "Deutsche Welle", este imbratisata de o mare parte a opiniei publice si de mai multi politicieni, dar nu are numai sustinatori.
Criticii sustin ca ideea ar fi catastrofica in unele cazuri, in special in cele care-i privesc pe pedofilii tineri, care se vad astfel lipsiti de orice sansa de a se reintegra in societate. Ambele tabere sunt insa de acord ca autoritatile trebuie sa faca mai mult pentru a-i impiedica pe criminalii deja condamnati sa recidiveze.
Cei care au speriat Germania
Dezbaterea a pornit de la cazul baiatului de 9 ani, cunoscut in presa germana doar sub numele de Mitja. La cateva zile dupa disparitia copilului, anuntata de familie saptamana trecuta, politia i-a gasit si cadavrul.
Baiatul fusese molestat sexual, ucis si lasat undeva la marginea orasului Leipzig, in apropierea unei cabane inchiriate de Uwe Kolbig, un pedofil condamnat si eliberat dupa cativa ani petrecuti in inchisoare.
Intre timp, presupusul criminal a fost prins de politie, la putin timp dupa ce a incercat sa se sinucida, aruncandu-se in fata tramvaiului. Acesta, scrie "Deutsche Welle", nu a fost insa singurul caz care a speriat Germania. In 2005, un copil din Bavaria a fost violat si ucis de un alt pedofil condamnat si eliberat din inchisoare, cunoscut sub numele de Martin Prinz.
Anul trecut, un caz asemanator s-a petrecut in Dresda, unde un pedofil condamnat a sechestrat o fata de 13 ani si a violat-o de mai multe ori, inainte ca aceasta sa reuseasca totusi sa evadeze.
Detentie preventiva pe viata Cazul petrecut zilele trecute in Leipzig a starnit nemultumirea publicului, care a dorit sa stie de ce un pedofil condamnat se poate plimba liber prin oras. Cel putin o parte dintre politicieni, printre care reprezentantii Uniunii Crestin Sociale, au apreciat ca cea mai potrivita pedeapsa pentru acesti criminali este inchisoarea preventiva pe viata.
Deocamdata, scrie "Deutsche Welle", detentia preventiva se aplica numai recidivistilor si este, in fapt, o adaugire la sentinta, care ii forteaza pe criminalii periculosi sa ramana in inchisoare pana in momentul in care autoritatile considera ca acestia nu mai reprezinta o amenintare pentru societate.
Potrivit legii, detentia preventiva este aplicata numai celor care au comis crime dupa varsta majoratului, care in Germania este de 21 de ani. Ministrul justitiei, Brigitte Zypries, a dat insa de inteles ca legea ar putea fi extinsa pentru a-i putea include si pe minori.
De mentionat ca Uwe Kolbig si Martin Prinz au fost condamnati pentru prima oara la varsta de 17, respectiv 18 ani, primind astfel un maximum de sapte ani de inchisoare.