"Începeţi, naibii, să puneţi ţara asta în mişcare"

"Începeţi, naibii, să puneţi ţara asta în mişcare"

"România are 21 de milioane de oameni, e aproape cât Polonia, e un mare elefant. Începeţi, naibii, să puneţi ţara asta în mişcare!", a spus Jeremy Rifkin într-un interviu pentru Green Report.

Jeremy Rifkin, fondatorul şi preşedintele Foundation on Economic Trends (FOET), este un economist şi scriitor american. El a analizat pentru Green Report viitorul industriei energetice şi problema organismelor modificate genetic.

"Voi (românii - n.n.) aveţi un potenţial uriaş aici, trebuie să vă mişcaţi repede cu energiile regenerabile, aveţi suficiente surse hidro pentru a produce multă energie, aveţi soare, aveţi vânt, aveţi biomasă şi deşeuri forestiere, aveţi tot ce vă trebuie", a spus Jeremy Rifkin.

În opinia sa, societatea civilă şi sectorul progresist de business trebuie să conlucreze pentru găsirea unei soluţii, iar generaţia tânără trebuie să îmbrăţişeze A Treia Revoluţie, o revoluţie a electricităţii.

Soluţia: taxele!

Rifkin spune că primele trei cauze ale încălzirii globale sunt clădirile, producţia de carne şi transportul.

"Ceea ce într-adevăr trebuie făcut este să taxăm carbonul, cerealele cu care hrănim animalele, producţia de carne - cea de-a doua mare cauză a încălzirii globale. Nimeni nu vorbeşte despre asta!", a mai spus nemulţumit economistul.

 Globalizarea e pe moarte

"Pentru fiecare baril de petrol pe care îl descoperim noi consumăm trei. E un fapt.", a declarat Rifkin.

Previziunile sale nu sunt deloc optimiste, în primul rând deoarece schimbările climatice condiţioneză agricultura, turismul şi costul energiei. "Ne îndreptăm către scurtarea dramatică a zborurilor cargo, globalizarea se restrânge. Fenomenul este de "continentalizare" sau globalizare regională", a spus el.

Oamenii de afaceri care nu vor înţelege la timp acest fenomen, vor fi ameninţaţi de faliment în câţiva ani, mai crede economistul, nemulţumit că guvernele lumii încă susţin energiile bazate pe combustibili fosili şi pe cele nucleare, în timp ce energiile regenerabile sunt în coada listei.

Costurile legate de transporturile aeriene sunt foarte ridicate şi, consideră Rifkin, este posibil să fim martorii unor mari regionalizări, în primul rând în Europa, dar şi în Asia ori în cele două Americi.

"Organismele modificate genetic sunt o mare greşeală"

Rifkin, care luptă din 1982 împotriva OMG-urilor, e de părere că România nu trebuie să persiste în această greşeală.

"OMG-urile nu au niciun rost, creează doar probleme de sănătate şi afectează mediul înconjurător", a spus cel care crede că OMG-urile sunt un "barbarism".

Există însă o nouă generaţie de cercetare numită Marker Assisted Selection. În cazul acestei noi biotehnologii, se fac numai combinaţii inter-specie, fără să se combine ADN-ul plantei cu nicio bacterie. "Specia ce urmează a fi comercializată poate fi încrucişată la nivel nucleal cu o alta, sălbatică, rezistentă la secetă, de exemplu. Rezultatul va fi un grâu mai rezistent la secetă.", a explicat Rifkin.

El spune că noua tehnologie e mai ieftină decât OMG-urile şi că noile generaţii de plante vor fi mai bune. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul green-report.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News