CM 2010: începe thrillerul în Africa de Sud

CM 2010: începe thrillerul în Africa de Sud

Cel mai important eveniment fotbalistic pleacă azi la drum, dar întrecerea este pusă în umbră de infracţiunile care au dat-o deja peste cap.

Odată cu concertul susţinut aseară, pe stadionul din Soweto, de cântăreaţa columbiană Shakira, a pornit la drum cea dea 19-a ediţie a Cupei Mondiale la fotbal, găzduită în premieră de o ţară de pe Continentul Negru, Africa de Sud.

Se anunţă însă a fi unul dintre cele mai tumultuoase turnee finale din istorie, datorită componentei extrasportive. Africa de Sud are una dintre cele mai ridicate rate de criminalitate şi infracţionalitate din lume, la care se adaugă faptul că cinci milioane de persoane (din totalul de 48 de milioane) sunt infectate cu virusul HIV.

Multă lume s-a mirat când Sepp Blatter, şeful FIFA, a tras sforile ca Africa de Sud să devină prima ţară africană gazdă a unui turneu final de Cupă Mondială, dar acum zarurile au fost aruncate şi nu rămâne de sperat decât să nu se producă tragedii în rândurile turiştilor care s-au încumetat, totuşi, să ajungă aici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici nu s-a auzit primul fluier al întrecerii, că deja s-au scris câteva pagini negre. Una la propriu, odată cu tragedia rutieră petrecută ieri, la Nelspruit, cu două studente britanice decedate în urma răsturnării unui autocar plin cu suporteri ai naţionalei lui Fabio Capello. În plus, Mondialul tinde să devină Raiul hoţilor. Trei ziarişti iberici au fost deposedaţi, sub ameninţarea pistoalelor puse la tâmplă, de toate bunurile.

O situaţie similară s-a petrecut ieri şi cu patru jurnalişti chinezi, dar se pare că nu doar turiştii sunt ţinte, ci chiar echipele participante, fiindcă jucătorii din reprezentativa Greciei s-au trezit fără bani în camerele de hotel din cantonamentul de la Durban (este vorba de 3.000 de euro)!

Aşa încât se anticipează că aceasta a fost doar „încălzirea” celor certaţi cu legea şi că în cele 30 de zile de turneu final vor avea de lucru mai mult ca niciodată. Din păcate, România nu este prezentă nici acum la Cupa Mondială. Tricolorii au jucat ultima dată la o astfel de întrecere în 1998, la Coupe du Monde (Franţa).