Începe goana după grădiniţă, se încheie cea pentru clasa I

Începe goana după grădiniţă, se încheie cea pentru clasa I

Înscrierea copiilor la grădiniţă sau în clasa I rămâne în continuare o problemă, mai ales pentru bucureşteni.

Părinţii care nu şi-au înscris încă prichindelul în clasa întâi o mai pot face doar până luni, 3 mai. Urmează ca pă rin ţii preşcolarilor să înceapă goana după locurile disponibile în grădiniţe.

De altfel, listele finale „cu bobocii” care-şi vor ocupa locurile în bănci în septembrie vor fi afişate, în fiecare şcoală, în cursul săptămânii viitoare. „După întocmirea listelor, se vor mai face înscrieri doar acolo unde vor mai rămâne locuri disponibile”, au explicat oficiali din Educaţie.

În Capitală, principalele criterii pentru ca un copil să fie acceptat în clasa întâi pe unul dintre cele peste 12.000 de locuri li bere în şcoli au fost: apropierea de casă, dacă mai are fraţi în unitatea respectivă sau dacă provine din familii monoparentale. Aceleaşi condiţii vor fi impuse şi în cazul înscrierilor la grădiniţe.

Dacă la începutul anilor şcolari trecuţi, erau admişi şi cei care întârziau la înscriere şi rămâneau pe aşa-zisele liste de aş tep tare, anul acesta, directorii u nităţilor de învăţământ ar putea să nu mai arate aceeaşi îngăduinţă, dacă noua lege a educaţiei va intra în vigoare.

„Dacă va trebui să respectăm strict numărul elevilor şi al copiilor de grădiniţă la limita maximă, adică 25 într-o clasă, respectiv, 20 într-o grupă, va fi îngrozitor. Asta, pentru că finanţarea se va face pe cap de copil şi nu vom mai putea întreţine şcolile din banii primiţi”, explică Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Iar marea problemă a Capitalei este tocmai numărul mic de locuri din in stituţiile de învăţământ. Bătălie mare pentru grădiniţă Lupta pentru locuri este însă mai crâncenă la grădiniţe, unde copiii pot fi înscrişi până la sfârşitul lunii mai. Motivul: deşi s-au mai construit sau extins unităţi preşcolare, vor rămâne şi în acest an pe-afară 7.000 de copii.

„Problema persistă la grupele mici, unde sunt mulţi copii şi locuri insuficiente. Rămân supraaglomerate cartierele Militari, Drumul Taberei, Apărătorii Patriei şi Tineretului, unde nu s-a mai construit aproape nimic”, mai arată Marian Banu.

La începutul săptămânii, nu vor avea emoţii doar prichindeii, ci şi elevii de clasa a VIII-a, care vor susţine luni evaluarea naţională la limba şi literatura română.

Ne puteți urmări și pe Google News