Omagiat de nume grele

Guillermo del Toro și muzicianul Gene Simmons se numără printre primele persoane publice care i-au adus un omagiu lui Rutger Hauer. „Un actor intens, profund, magnetic și real, care a adus adevăr, putere și frumusețe filmelor lui. Preferatele mele: Flessh + Blood, Eureka‚ The Hitcher‚ Blade Runner‚ Laduhawke și Blind Fury”. Gene Simmons, de la trupa Kiss, care a lucrat cu Hauer la „Wanted Dead or Alive”, l-a descris pe actor drept „un gentleman, blând și plin de compasiune”, iar Ice T și Bryan Adams se numără și ei printre artiștii care au transmis condoleanțe.

 Carieră impresionantă

Rutger Hauer va rămâne un nume greu al Hollywoodului, cu o carieră de peste 60 de ani în lumea filmului. A avut roluri de nebun, erou și personaj negativ în filme de acțiune, vampir, vânător de vampiri. Prima mare lovitură a dato în 1973, cu „Turkish Delight”, o poveste erotică de dragoste, care a fost propunerea Olandei la Oscar. În 1981, Hauer a debutat la Hollywood, alături de Sylvester Stallone. A jucat rolul unui terorist, în „Nighthawks”. Doi ani mai târziu a excelat într-unul dintre cele mai memorabile personaje negative din istorie, Roy Batty, în „Blade Runner”. În 1985 a jucat alături de Michelle Pfeiffer în filmul fantastic Ladyhawke, iar în 1986 a intrat în pielea unui autostopist nebun, în The Hitcher. În 2005 a fost un corporatist fără scrupule în Batman, iar 2012 a jucat rolul lui Van Helsing, în Dracula.

 Hauer, activist pentru mediu și familist

În total, Rutger Hauer a făcut parte din distribuția a peste 160 de producții cinematografice – lungmetraje, seriale, scurtmetraje și de televiziune. Decedat pe data de 19 iulie, actorul originar din Utrecht, Olanda avea alte 5 proiecte în lucru. De-a lungul carierei sale a lucrat cu regizori precum: Christopher Nolan, Paul Verhoeven, Wim Verstappen și Ridley Scott.

Rutger Hauer a fost cunoscut și pentru activismul său ecologist. El a fost căsătorit de două ori, cu cea de-a doua soție având o relație de peste 50 de ani. Hauer s-a cunoscut cu Ineke ten Cate în 1968, iar în 1985 a făcut nunta.

Te-ar putea interesa și: