Bucuria unei vacanţe plănuite până la cel mai mic detaliu şi aşteptate cu sufletul la gură poate fi umbrită foarte uşor de momentul în care valiza nu mai apare pe banda din ae roport. Varianta de consolare a ghinioniştilor aflaţi în această situaţie o re prezintă asigurările de călătorie, care ga rantează şi bagajul. Pentru mulţi turişti care ajung la hotel doar cu hainele de pe ei, concediul este deja compromis, chiar dacă, atunci când se întorc din vacanţă, valiza îi aşteaptă la uşă.

Valorile nu se despăgubesc

Totuşi, dacă bagajul se pierde definitiv, ar fi bună măcar o despăgubire, pentru că fusta sau pantofii preferaţi mai pot fi văzuţi doar în vitrine când revine moda. Statisticile arată că, anual, în ae ro porturi sunt rătăcite 43 de milioane de ba gaje. Dintre acestea, 42 de milioane sunt găsite şi returnate ulterior pro prie tarilor. Rămân însă un milion de pasageri păgubiţi.

De aceea, o bună parte dintre turişti au ca prioritate asigurarea bagajului. „Mulţi clienţi ne spun că nici nu-i interesează celelalte beneficii ale poliţei de asi gurare, vor neapărat să-şi asigure bagajul”, a precizat Mihai Voica, directorul Allianz Direct.

Companiile de profil au pachete de asigurare de călătorie care includ şi despăgubiri în caz de întârziere, pierdere, furt sau deteriorare a bagajului. Fiecare asigurător oferă o sumă maximă de despăgubire în cazul acestor situaţii nefericite. Cu toate acestea, obiectele valoroase, bijuteriile sau sumele de bani nu sunt acoperite, din simplul motiv că nu se poate dovedi dacă asiguratul le-a avut sau nu asupra sa.

Multe agenţii de turism au contracte cu asigurătorii, drept pentru care locurile unde se poate încheia o asigurare turistică sunt nenumărate. Cei care ajung pe ultima sută de metri pe Aeroportul Băneasa, pot apela la cele două ghişee de la Blue Air şi My Air, unde se încheie poliţe ale asigurătorului City Insurance. Asigurarea bagajului este, de regulă, un beneficiu în poliţa medicală pentru turişti, însă City Insurance are şi o asigurare doar pentru bagajele aflate în custodia transportului aerian.

Poliţe încheiate on-line

Allianz Direct, canalul de distribuţie on-line al Allianz Ţiriac, oferă două poliţe de călătorie care includ şi asigurarea bagajelor în vacanţă, indiferent de mijlocul de transport. Sunt asigurate bunurile clien tului în caz de deteriorare, dispariţie sau furt.

Semn că internetul îşi face tot mai mult loc în vieţile românilor, aceste poliţe de asigurare de călătorie pot fi încheiate on-line, fără a mai fi nevoie de un drum până la agenţie. Atât companiile specializate pe asigurările de călătorie, ca RAI Asigurări şi City Insurance, oferă această alternativă pe site-urile lor, cât şi Allianz Direct, unde poliţele sunt emise numai electronic, iar clienţii le pot tipări la imprimantă.

OFERTE

City Insurance

Plan Standard

– despăgubire bagaj pierdut: 250 euro
– întârziere a bagajului mai mult de 5 ore: 5 euro/oră (inclusiv primele 5 ore până la 50 de ore)

> despăgubirea este oferită ca beneficiu la asigurarea de asistenţă medicală pentru călătorii în străinătate
> ofertă valabilă numai pentru călătoriile cu avionul; Preţ 7 zile: 27 lei


Plan Premium

– despăgubire pentru bagaje pierdute sau furate: 1.000 euro – întârziere a bagajului mai mult de 5 ore: 10 euro/oră (inclusiv primele 5 ore până la 50 de ore) Preţ 7 zile: 35 lei

> ofertă valabilă numai pentru călătoriile cu avionul


Allianz Direct Voiaj Direct Plus

– despăgubire maximă pentru bagaje: 1.500 euro; Preţ pentru 7 zile: 37 lei


Voiaj Direct Extra

– despăgubire maximă pentru bagaje: 2.000 euro; Preţ pentru 7 zile: 112 lei

> oferte valabile pentru orice fel de mijloc de transport
> despăgubiri oferite ca beneficiu la asigurarea de asistenţă medicală pentru călătorii în străinătate


RAI Asigurări

Turist Plus Premium

– despăgubire pentru bagaj pierdut: 20 euro/kg (maximum 25 kg)
– despăgubire pentru bagaj deteriorat: maximum 100 euro
– despăgubire pentru bagaje/obiecte furate: maximum 400 euro
– întârziere a bagajului mai mult de 6 ore: maximum 300 euro; Preţ 7 zile: 40 lei

> oferte valabile numai pentru călătoriile cu avionul