Evenimentul Zilei > Actualitate > În Bucureşti ar putea fi eliminată subvenţia la căldură
În Bucureşti ar putea fi eliminată subvenţia la căldură

În Bucureşti ar putea fi eliminată subvenţia la căldură

PROIECT. Căldură şi apă caldă furnizată la cerere şi eliminarea subvenţiei până în 2012. Asta ar putea vota consilierii generali în şedinţa de miercuri.

Consilierii Generali ai Capitalei vor vota miercuri dacă să se elimine subvenţia generală acordată pentru căldură până în 2012 şi înlocuirea ei  cu o schema de subvenţii acordate pe criterii sociale.
În plus, Municipalitatea ar putea aplica reţeta  „Apa Nova” în cazul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Electrice (RADET), adică să concesioneze activitatea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice din Capitală tot din 2012. Toate aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de Hotărăre de Consiliu privind „Strategia Energetică a Municipiului Bucureşti”.
Măsură pentru salvarea a 3 miliarde de euro
Consilierii Generali susţin că această măsură trebuia luată. Motivul: decizia va  avea un impact pozitiv asupra bugetului municipalităţii, degrevându-l de un efort invesţitional de aproximativ de trei miliarde de euro în următorii 10 ani, susţin specialiştii Municipalităţii. „Întârzierea cu cinci ani a aplicării strategiei ar putea duce la o gaură tot de trei miliarde de euro în bugetul Primăriei Capitalei”, susţin edilii. Totodată, aleşii vor discuta şi dacă să se introducă conceptul:  de furnizare a căldurii şi apei calde „la cerere”, care să înlocuiască conceptul actual „când este disponibil”, se mai arată în strategie.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la începutul lunii mai că de subvenţii ar avea nevoie doar 46-48% dintre bucureşteni, restul urmând să plătească preţul integral.
Primul serviciu public care a fost concesionat în Capitală este cel de apă şi canalizare, de care se ocupă, din 2000, compania franceză Veolia.
 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: