În Bacău au loc cele mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere

În Bacău au loc cele mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere

Evaluarea pe care www.evz.ro a realizat-o în Bacău, unul dintre municipiile participante în campania „Oraşul de vis”, arată o atenţie deosebită acordată siguranţei cetăţenilor şi administraţiei. Oraşul lui Bacovia a reuşit să strângă patru note de 10, din cele 55 posibile: două pentru pentru categoria Cultură şi Educaţie, şi câte una pentru Siguranţă şi Infrastructură.

După numărul mic al infracţiunilor constatate de poliţie anul trecut, Bacăul este singurul oraş din competiţie care a primit nota 10. Astfel, la categoria Siguranţă (infracţiuni, accidente rutiere şi efectivul de poliţişti, calculate la mia de locuitori) a luat cel mai mare punctaj, media celor trei subcriterii fiind de 7,8.

Învăţământul de stat, preferat celui privat

La Cultură şi Educaţie a luat două note maxime: pentru numărul de grupuri şcolare private şi de stat la mia de elevi. Învăţământul privat nu este însă printre cele mai dezvoltate, conform datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, întrucât lipsesc liceele şi colegiile private.

La Infrastructură a fost acordată o notă de 10 pentru existenţa aeroportului. În ceea ce priveşte suprafaţa de străzi asfaltate, a luat 8,4, iar pentru densitatea populaţiei - doar 6,4.

O notă peste medie a obţinut-o la Administraţie (8,2), pentru numărul relativ mic de primari pe care i-a avut din 1992, odată cu primele alegeri democratice, şi până în prezent, respectiv trei edili: Iosef Ioan Liciu, Dumitru Sechelariu şi actualul primar Romeo Stavarache.

La Sănătate aflăm că locuitorii beneficiază de servicii de calitate medie. Pentru numărul total de paturi din spital la mia de locuitori, Bacăul a primit doar 3,8. Nici pentru numărul de cabinete stomatologice la mia de locuitori, situaţia nu este mai bună, nota acordată fiind 4,7. Însă pentru sporul natural a obţinut 9,4.

Pentru Mediu, oraşul a obţinut un punctaj relativ bun, respectiv 5,8 din 10 pentru metrul pătrat de spaţiu verde pe cap de locuitor şi nota 7,4 pentru taxa de salubrizare.

Dezvoltarea economică are note medii. A obţinut cele mai bune rezultate pentru numărul mic de pensionari (9,4 din 10) şi preţul pe metru pătrat la terenuri (8,9 din 10). Însă are şi puncte slabe. Este vorba despre numărul de turişti (nota 2,2 din 10) şi venitul pe cap de locuitor, calculat ca raport între bugetul primăriei şi numărul total al locuitorilor (nota 1,9). Pentru numărul de baruri şi de restaurante la mia de locuitori, a primit nota 2,1, iar ponderea şomerilor înregistraţi în populaţia stabilă, la 1 februarie 2010, i-a adus Bacăului o notă slabă, respectiv 3,4.

„ORAŞUL DE VIS”

Paşii urmaţi în evaluare

Notele acordate de www.evz.ro municipiilor aflate în competiţie valorează 25% din nota finală. Topul este decis, însă, de cititori. Aceştia pot acorda votul de popularitate (50%) şi pot oferi propriile note (25%).

Am analizat şapte criterii esenţiale, care definesc imaginea unui oraş: infrastructură, administraţie, siguranţă, cultură şi educaţie, dezvoltare economică, mediu şi sănătate. Fiecare dintre acestea are mai multe subcriterii. În total, 55 de elemente.

Pe baza informaţiilor oficiale, obţinute de la Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi prin intermediul autorităţilor locale, am obţinut datele necesare. Pentru a realiza o comparaţie obiectivă am raportat datele la mia de locuitori, ulterior am acordat note, de la 1 la 10.

Astfel, pe pagina oraşului Bacău, pe site-ul www. evz.ro, sunt detaliate toate notele acordate de evz.ro oraşului, pe criterii şi subcriterii. Acordaţi propriile note oraşului dumneavoastră, aşa cum consideraţi că merită!

Ne puteți urmări și pe Google News