Autorităţile au obţinut din birul introdus anul trecut de două ori mai mult decât s-au aşteptat. Şi oficialii FMI preferă un venit sigur la buget în locul unui impozit forfetar.
Impozitul minim a adus la buget până în prezent 1,1 miliarde lei (circa 262 milioane euro), iar statul mai are de recuperat şi diferenţa până la suma totală declarată de firmele româneşti de 1,48 miliarde lei (354 milioane euro), potrivit datelor Fiscului, transmise EVZ.
Din banii colectaţi la buget, aproape 174 milioane lei reprezintă stingeri, precum sume compensate cu impozite plătite în plus, TVA de rambursat etc. În primul trimestru al acestui an, aproape 450.000 de societăţi şi-au depus declaraţiile privind impozitul minim.
Conform documentelor, obligaţiile se cifrează la 504,2 milioane lei. "Până în prezent s-au încasat efectiv 268,3 milioane lei şi s-au operat stingeri în valoare de 52,5 milioane lei, ceea ce reprezintă un total de 320,8 milioane lei", ne-au spus reprezentanţii ANAF.
Cât s-a colectat în 2009
Anul trecut, Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF) a înregistrat venituri din impozitul minim în valoare de aproape 780 milioane lei, arată datele instituţiei prelucrate până la 10 iunie. Obligaţiile de plată a acestui impozit declarate de companii au fost de 984 milioane lei. Guvernul estima să încaseze circa 355 milioane lei.
Pentru al doilea trimestru al anului trecut, din impozitiul minim Fiscul a încasat 287,3 milioane lei, iar în al treilea trimestru, 403,4 milioane lei. În ultimul trimestru din 2009, suma a fost de 89 milioane lei. Reprezentanţii ANAF explică scăderea din ultimul trimestru prin faptul că o parte din firme au declarat impozitul minim prin formularul 100 privind obligaţiile de plată la buget, iar o parte prin formularul 101 privind impozitul pe profit anual, date care nu au fost cuprinse în raportări.
Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale, consideră că "preţul sacrificării a 200.000 de IMM-uri anul trecut este mult prea mare pentru cei circa 260 milioane euro cât s-a colectat prin acest impozit la buget". Potrivit lui Agathon, introducerea unor impozite nu este oportună în perioadă de criză. "Pentru reducerea evaziunii, trebuie ca inspecţia fiscală să-şi facă treaba", conchide el.
Companiile româneşti sunt obligate, începând cu luna mai 2009, trecut să achite o taxă minimă pe cifra de afaceri, dacă nu au profit sau dacă impozitul pe profit este mai mic decât nivelul birului pe tranşa de venituri.
Forfetarul, abia în 2011
Guvernul a promis că va înlocui impozitul minim cu unul forfetar, din a doua jumătate a acestui an. Potrivit unui proiect guvernamental, acest impozit ar urma să fie aplicat doar în sectoarele bănuite de cea mai mare evaziune. Pe lista celor 28 de servicii vizate se numără spălătoriile auto, hotelurile, touroperatorii, restaurantele, saloanele de înfrumuseţare, taximetria sau firmele de transport.
Însă aplicarea forfetarului va fi amânată până în 2011, deoarece FMI nu acceptă înlocuirea impozitului minim, datorită faptului că acesta reprezintă o sursă de bani sigură pentru buget.
1,1 miliarde de lei au fost colectate la bugetul statului din impozitul minim de la introducerea sa, în mai 2009