Aşadar, sunt aproximativ 187.000 de elevi în clasa a XII-a, care au participat anul trecut la simularea de la Bacalaureat. În condițiile în care în acest an nu vor fi lăsați corigenți sau repetenți, e foarte probabil ca toți acești elevi să fie înscriși la Bacalaureat.

Dacă vor fi așezați câte 10 elevi în clasă, potrivit normelor Institutului Național de Sănătate Publică, atunci ar fi nevoie de 18.700 de săli de examen pregătite cu sisteme de supraveghere audio-video, în licee. Asta în condițiile în care toate liceele din România au împreună 37.285 de săli de clasă, cu tot cu liceele private, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Reamintim că la alegerile Prezidențiale din 2019 au fost 18.748 de secţii de votare, organizate în aproape toate grădinițele, gimnaziile și liceele, precum și în alte instituții.

Bacalaureatul de anul acesta nu va mai fi organziat în centre zonale, ca în anii trecuți – când elevii din mai multe licee susțineau examenul într-o singură unitate de învățământ -, ci fiecare elev va da Bac-ul la școala lui.

În școlile în care numărul grupelor de câte 10 elevi depășește numărul claselor, cel mai probabil aceștia vor fi plasați în alte școli, fie licee cu puțini elevi, fie școli gimnaziale din vecinătate.

Cum se va desfăsura examenul de Bacalaureat

Pentru 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, ar fi nevoie de minimum 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală.

De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Evident că pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.

Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.

Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă, conform programului de mai jos

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE