Evenimentul Zilei > International > Imigrația va încetini declinul populației în Germania
Imigrația va încetini declinul populației în Germania

Imigrația va încetini declinul populației în Germania

Populația Germaniei va scădea mai puțin decât se estima în următorii 45 de ani şi asta datorită imigranților, a anunțat Oficiul federal de Statistică (Destatis).

Imigranții și solicitanții de azil, mulți dintre ei din Siria, au adus migrația la cel mai înalt nivel în peste două decenii și au alimentat o dezbatere națională tot mai încinsă, relatează Agerpres, citând Reuters.

Guvernul și industria susțin însă că imigranții sunt extrem de necesari pentru a contracara iminenta criză demografică provocată de îmbătrânirea populației.

Potrivit celor mai recente estimări ale Destatis, populația primei economii europene, care în 2014 a atins un nivel de 81,1 milioane de persoane, va scădea până la 67,6 — 73,1 milioane de persoane în 2060, în funcție de cât de mulți imigranți vor fi la acel moment. În precedenta sa prognoză, care datează din 2009, Destatis estima că populația Germaniei va scădea în 2060 până la 65-70 de milioane.

Destatis susține că populația Germaniei va continua să crească în următorii 5-7 ani peste nivelul de 80,8 milioane de oameni înregistrat în 2013, după care va începe să scadă. 'Nu va scădea sub nivelul din 2013 cel puțin până în 2023', a declarat președintele Destatis, Roderich Egeler.

Cu toate acestea, Destatis atrage atenția că va avea loc o scădere semnificativă a populației active (20 — 64 de ani), care se va situa între 34 și 38 milioane de persoane în anul 2060, comparativ cu 49 de milioane în 2013, adică un declin de 10%, până la aproximativ 52% din populație.

În schimb, numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani va crește până la 23 milioane de persoane, sau unul din trei, în 2060, de la 17 milioane, sau unul din cinci, în prezent.

Numărul în creștere al imigranților i-a alertat însă pe mulți germani. Mișcarea antiislamică PEGIDA (Patrioți europeni împotriva islamizării Occidentului) organizează proteste săptămânale în orașul Dresda de luni de zile, iar incendierea unei locuințe a unui solicitant de azil în estul Germaniei ilustrează atitudinea unora dintre germani față de imigrație, aminteşte Reuters.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: