Imigrantii si taxele decid alegerile daneze

Imigrantii si taxele decid alegerile daneze

Liberalii si social-democratii, umar la umar in sondajele de opinie.

Social-democrata Helle Thorning-Schmidt, nora fostului lider laburist britanic, Neil Kinnock, a domolit sperantele premierului liberal Anders Fogh Rasmussen pentru o victorie usoara in scrutinul parlamentar anticipat de azi, din Danemarca. Impozitele si imigratia sunt principalele puncte de dezacord din programele coalitiilor reprezentate de cei doi politicieni, aflati umar la umar in sondaje.

In pragul alegerilor, situatia economica din Danemarca este infloritoare. Cu o crestere economica de 3,5% in 2006, un somaj de aproximativ 4%,  in permanenta scadere, si un surplus bugetar de aproape 4% din PIB, bogatul stat nordic se bucura de unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din UE. Responsabile pentru aceasta stare de fapt sunt veniturile obtinute din vanzarea petrolului si  gazelor din Marea Nordului, dar si incasarile bugetare datorate impozitelor foarte mari, care ajung pana la 68%. 

Nivelul taxelor a fost, de altfel, un punct important in dezbaterea electorala. Anuntata reducere a impozitului pe venit, o initiativa a guvernului care va intra in vigoare din ianuarie, a fost atacata de Helle Thorning-Schmidt. Social-democrata daneza a promis ca va stopa acest plan si ca va investi banii in serviciile publice, cu accent pe sistemul sanitar si pe educatie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt punct sensibil l-a constituit tratamentul aplicat imigrantilor. In vreme ce social-democratii au pledat pentru o relaxare a restrictiilor aplicate solicitantilor de azil, premierul a continuat sa sustina politicile dure antiimigratie, aplicate cu succes electoral de la inceputul primului mandat.      CARE PE CARE

Misiune grea pentru premierul Fough Rasmussen

Helle Thorning-Schmidt are sanse de a ajunge prima femeie premier din istoria Danemarcei, dar o eventuala victorie a coalitiei de centru-stanga pe care o reprezinta depinde de felul in care vor vota nehotaratii.

Analistii cred totusi ca premierul Rasmussen are in continuare prima sansa in obtinerea celor 90 de mandate din totalul celor 179 de fotolii. Pentru a castiga majoritatea parlamentara, actualul sef al guvernului va trebui  sa alature insa in aceeasi coalitie o grupare antiimigratie, Partidul Poporului Danez, si una sprijinita de imigranti - Noua Alianta condusa de Naser Khader, originar din Siria.

Format in urma cu doar sase luni, partidul lui Khader sustine o reducere a taxelor, dar si un tratament mai bun aplicat refugiatilor, o politica ce contrazice flagrant viziunea potentialilor aliati. Naser Khader, care s-a remarcat in timpul crizei caricaturilor cu Mahomed prin sustinerea reconcilierii si a tolerantei religioase, si-a anuntat deja sprijinul pentru Rasmussen.