Ileana Pescariu si iubitul sau, Catalin, prin savana africana
- Adam Popescu
- 30 decembrie 2007, 02:00
Prezentatoarea emisiunii "Rai da' buni" de la Antena 2 a optat sa-si petreaca vacanta intr-o destinatie exotica, Kenya.
Ileana a fost in calatorie cu iubitul sau, medicul Catalin Badiu.Kenya este o tara pe care de mult imi doream sa o vizitez. Citisem foarte multe despre triburile Masai Mara si am vrut sa le vad in realitate, dar mai ales, am vrut sa vad animalele salbatice in mediul lor natural. Faptul ca puteam sa merg intr-un loc in care as fi fost la o distanta de trei metri fata de ele mi se parea fascinant. Vacanta din Africa s-a dovedit a fi o adevarata aventura, care a inceput chiar de la aterizarea pe aeroportul din Nairobi, capitala Kenyei.
250 de kilometri in 15 ore
Din Nairobi si pana in rezervatia naturala Masai Mara se putea ajunge si pe calea aerului, insa noi ne-am dorit sa admiram peisajul savanei africane si am ales sa mergem cu masina. Am strabatut un drum de tara de 250 de kilometri in aproximativ 15 ore si, mai in gluma, mai in serios, am ajuns la destinatie cu rinichii dislocati, masinile africane cu care se circula fiind foarte vechi, iar drumul - accidentat. In schimb, am putut admira animalele salbatice - girafe, zebre, antilope, pasari flamingo, care erau la tot pasul.
Leul din mijlocul drumului
Leii, gheparzii si alte animale de prada se pot vedea cel mai bine in safari, pe care nu l-am ratat. In safari se merge cu o masina decapotabila, iar soferul, care era totodata ghid, ne-a dus foarte aproape de animalele fioroase.
Ne-am intalnit cu un leu care statea in mijlocul drumului si pe care nu am putut sa-l ocolim, pentru ca nu aveam alternativa. Asa ca am stat aproape o ora si l-am urmarit, timp in care acesta se comporta ca o pisica: se spala, se alinta, se juca...
Fara miscari bruste
Ghidul ne-a explicat ca nu are voie sa-l claxoneze sau sa intervina in vreun fel pentru a-l alunga din calea noastra. Exista niste reguli bine stabilite intr-un safari, mai ales cand te afli in preajma animalelor periculoase: nu ai voie sa faci zgomote sau miscari bruste si nici sa folosesti blitul de la aparatul de fotografiat. De asemenea, se poate intampla ca leul sa nu fie intotdeauna la fel de bland ca atunci cand l-am vazut noi.
Asa am si inceput conversatia cu ghidul, care ne-a spus ca ragetul leului se aude pana la cinci kilometri departare si ca scoate aceste zgomote doar atunci cand ii este foame sau cand e in perioada de imperechere. Au existat si cazuri in care „Regele animalelor” a atacat turisti.
Matinali pentru safari
Pentru a pleca in safari, trebuia sa ne trezim la ora 5.30 dimineata, iar la ora 6.00 eram pe drum si pana la 10.00 urmaream ritualul animalelor din savana. Aceasta era perioada propice pentru astfel de activitati, pentru ca dupa orele diminetii venea arsita pranzului, cand toate vietuitoarele se adaposteau la racoare.
In rest, ne petreceam timpul in rezervatia care mai poarta si numele de „lodge”, intinsa pe o suprafata de cateva hectare, imprejmuita de garduri si cu foisoare in care se aflau paznici inarmati, pentru a interveni in cazul in care un animal salbatic s-ar fi apropiat prea mult de acest loc.
Romantism la lumina opaitului
Pentru ca totul functiona pe baza unor generatoare electrice, stingerea se dadea la ora 22.00, lumina fiind asigurata apoi de opait. Am fost cazati in niste corturi, care aveau confortul unui hotel de lux.
Intr-una din zile am facut o vizita la Mombasa, oras situat pe malul Oceanului Indian, in care se gasesc hoteluri de la trei la cinci stele, insa chiar si la cele de lux te „mananca” tantarii. Nu am cheltuit foarte multi bani pe cumparaturi, singurele lucruri care se puteau achizitiona de acolo fiind obiectele de arta africana.
CAZARE
Cazare in corturi de lux
> Noi am stat intr-un „lodge”, denumire mostenita de pe vremea coloniilor engleze, o suprafata mare in care se aflau corturile-hotel. Acestea erau foarte confortabile si erau decorate in stil rustic african.
> Seara, dupa ora 22.00, se dadea stingerea si stateam la lumina opaitului.
> Preturile nu au fost foarte mari, avand in vedere destinatia, insa cel mai mult a costat biletul de avion, care depaseste 1.500 de euro.
> Pachetul turistic, care a inclus cazare si demipensiune, a costat aproximativ 2.500-3.000 de euro de persoana, pentru o perioada de doua saptamani.
RESTAURANT
Specialitati din carne de crocodil si maimuta
> Am incercat cateva dintre specialitatile africane, care contineau carne de crocodil, maimuta si camila. Carnea de crocodil se aseamana cu cea de porc si mi-a placut cel mai mult. Are culoarea roz si seamana cu jambonul.
> Felurile pe baza de carne de maimuta si de camila nu mi-au placut deloc. Carnea lor este tare si fada.
> Restaurantul din rezervatie era foarte mare si puteai comanda de la spaghete la friptura din carne de zebra. Preturile nu erau foarte mari.
SFATURI
Vaccinati-va impotriva malariei
> Atunci cand mergeti in Kenya, este obligatoriu sa va vaccinati contra malariei si sa folositi cu regularitate un spray impotriva tantarilor. Eu nu m-am dat cu acest spray, pentru ca mirosea foarte urat, si m-am imbolnavit de malarie.
> Am fost singura din grupul nostru care nu a urmat aceste indicatii si am suportat consecintele.
> Sa nu va mire peisajul pe care il veti vedea in timpul drumului catre rezervatia Masai Mara. Triburile africane nu au apa curenta, electricitate sau alte utilitati, iar saracia este lucie.