Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat vineri că taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mari propusă de Victor Ponta este în principiu o idee bună.

"Cei care câştigă mai mult trebuie să susţină mai mult cheltuielile la buget, pentru că ei sunt şi beneficiari mai mari ai serviciilor publice. Merge pe şosea cel ce are maşină, nu cel care merge cu metroul şi foloseşte şi alte servicii publice – apă, energie şi aşa mai departe – în mai mare măsură decât amărâtul acela care calculează să nu aibă mai mult de un bec", a menţionat fostul președinte al României, conform mediafax.ro.
El a apreciat că este vorba de o pornire antidemocratică a promotorilor principiului cotei unice de impozitare. "De ce această protecţie a celor care câştigă, chiar dacă câştigă pe merit, câştigă mai mult? De ce să nu contribuie mai mult la susţinerea serviciilor publice? Nu-i înţeleg, pur şi simplu", s-a minunat Ion Iliescu, care aproape că a prezentat cota unică drept un prericol la adresa democrației: "Ce are cu concepţiile liberale această aliniere a taxei unice, a impozitării procentuale unice? Nu are nimic cu liberalismul treaba aceasta şi cu funcţionarea democratică a statului", a comentat el.