Evenimentul Zilei > International > Igor Smirnov a pierdut alegerile prezidenţiale din Transnistria. El cere invalidarea scrutinului
Igor Smirnov a pierdut alegerile prezidenţiale din Transnistria. El cere invalidarea scrutinului

Igor Smirnov a pierdut alegerile prezidenţiale din Transnistria. El cere invalidarea scrutinului

Fostul preşedinte al Sovietului Suprem al Transnistriei, aşa-numitul parlament de la Tiraspol,Evgheni Şevciuk, a câştigat prima runde a alegerilor prezidenţiale de ieri, din republica separatistă Transnistria, relatează RIA Novosti. Rezultatele scrutinului sunt însă contestate de actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov.

UPDATE 2:„Astăzi a fost înregistrată o cerere din partea candidatului la funcţia de preşedinte Igor Smirnov prin care acesta solicită ca alegerile să nu fie validate. Decizia comisiei va fi anunţată miercuri”, a declarat Vladimir Ciuhnenko, membru al Comisiei electorale, citat de RIA Novosti.
UPDATE 1: Autoritatea Electorală Centrală a anunţat că va da publicităţii rezultatele alegerilor de ieri, miercuri, pentru că au existat multe contestaţii legate de desfăşurarea scrutinului, anunţă agenţiile internaţionale de presă. Comisia plnăuise să anunţe rezultatele astăzi dimineaţă. "Am primit multe plângeri din partea candidaţilor şi a votanţilor", a spus preşedintele comisiei, Piotr Denisenko. 
Rezultatele sunt controversate. Conform unui exit-poll realizat de agenţia Vektor şi prezentat după închiderea urnelor, actualul lider separatist Igor Smirnov ar fi obţinut 47,3% din sufragii, iar fostul şef al Sovietului Suprem, Evgheni Şevciuk, 23,2%, în timp ce actualul lider al Sovietului Suprem, candidatul susţinut de Moscova, Anatoli Kaminski – 22,6% din voturi.
Dar, potrivit agenţiei de presă Regnum, care citează surse neoficiale, în urma numărării a 97% dintre buletinele de vot, pe primul loc s-ar situa Şevciuk, iar Kaminski şi Smirnov pe locurile doi şi, respectiv, trei, iar diferenţa dintre ultimii doi ar fi foarte mică.
Clasament provizoriu
"Şevciuk conduce, după numărarea a 95% dintre voturi, cu 39,1% dintre sufragiile valabil exprimate, fiind urmat de Anatoli Kaminski (actualul preşedinte al Sovietului Suprem) cu 27,7%, iar al treilea este Igor Smirnov (preşedintele actual al regiunii separatiste – n.r.) cu 25,5%", a declarat un oficial de la sediul de campanie al lui Şevciuk.
Alegerile sunt considerate valide, iar prezenţa la vot a fost peste 56%.
Pentru a câştiga, un candidat are nevoie de peste 50% dintre voturi. În acest context, va avea loc un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni, la care Smirnov nu va mai participa.
Pentru ca al doilea tur de scrutin să fie validat este nevoie ca 25% dintre alegători să se prezinte la urne.
Smirnov, care dorea să obţină un al cincilea mandat de preşedinte, Kaminski, Şevciuk, liderul Partidului Comunist, Oleg Horjan, liderul Mişcării Proriv, Dmitri Soin, şi jurnalistul şi analistul politic Andrei Safonov au fost candidaţii la acest scrutin prezidenţial, precizează sursa citată. 
Sediul partidului lui Kaminski a anunţat că acesta va candida în turul al doilea, în timp ce Kaminski a declarat pentru RIA Novosti că este convins că va câştiga.
Smirnov a condus Transnistria din 1990, iar în septembrie 2011, când a anunţat că va candida pentru a cincea oară, Kremlinul, care l-a susţinut până acum, a anunţat că se opune.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: