În cursul întrevederii cu David Hale, subsecretar de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, Dodon a mai spus că, acum, „datorită susținerii din partea partenerilor externi și a consensului național intern, Republica Moldova are toate șansele de a relansa economia și a promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naționale”, scrie Europa Liberă.

Într-o postare pe Facebook, după discuțiile cu Hale, Dodon a mai informat că l-a asigurat pe demnitarul american că noua guvernare va respecta toate acordurile internaționale în care a intrat, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar a cerut Statelor Unite să sprijine eforturile R.Moldova ca statutul de neutralitate „permanentă” să fie recunoscut „internațional. Totodată a reafirmat că R.Moldova „va promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naționale”.

Referitori la problema transnistreană, președintele și-a reafirmat sprijinul pentru continuarea negocierilor în formatul „5+2”, în care Statele Unite au rol de observator, alături de Uniunea Europeană.

Tot sâmbătă, 13 iunie, David Hale s-a întâlnit cu premierul Maia Sandu. În cadrul unei conferințe de presă comune, David Hale, care se află în vizită la Chișinău, s-a declarat mulțumit că are ocazia să o felicite pe Maia Sandu pentru formarea noului executiv.

David Hale a reafirmat sprijinul SUA pentru o Moldovă democratică și s-a arătat convins că, în urma reformelor operate de noua guvernare, în cooperare cu societatea civilă, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de creșterea economică și integrarea europeană.

David Hale și-a exprimat sprijinul pentru atenția prioritară acordată de guvernul de la Chișinău combaterii corupției și spălării de bani, reformării sistemului bancar și a justiției, securității energetice și independenței mass-media.

La rândul său, primul ministru Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie „astăzi, mai mult ca niciodată, de sprijinul SUA în lupta împotriva corupției, împotriva spălării banilor, împotriva contrabandei la nivel regional, în lupta împotriva monopolurilor”.

Statele Unite au fost și rămân un partener strategic pentru Republica Moldova, în eforturile noastre de a deveni o țară liberă și democratică”, a subliniat Maia Sandu, trecând în revistă sprijinul acordat de SUA, de-a lungul timpului, Republicii Moldova.

Premierul a declarat că guvernul de la Chișinău contează „foarte mult pe cooperarea cu guvernul Statelor Unite ale Americii în domeniul consolidării organelor de drept, instituțiilor pentru lupta împotriva corupției și reformării justiției.”