Editura Evenimentul si Capital

Ignifugarea materialelor folosite la amenajarea localurilor, o condiție obligatorie a siguranței noastre (P)

Autor: | | 0 Comentarii | 137 Vizualizari

În ciuda unor evenimente dramatice, precum cel de la Colectiv, din 30 octombrie 2015, pe care cu greu ne găsim puterea să-l reamintim, în ciuda a tot mai multe incidente ce afectează localuri, hoteluri, instituții publice, școli și case particulare, în ciuda unei legislații care impune obligativitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu, procentul celor care dețin sau sunt în curs de a obține această autorizare continua să fie destul de mic.

H.G.571/10.08.2016 cu termenul limita de aplicare pana la 30 iunie 2017 nu a produs prea multe schimbări. Evenimentele dramatice, cu pagube umane și materiale însemnate nu au reușit să-i conștientizeze suficient pe posesorii de localuri că pericolul incendiilor este o amenințare serioasă și legea trebuie aplicată cât mai curând și fără excepție. Amenzile ce pot fi aplicate conform acestei hotărâri pot ajunge pană la 50.000 de lei.

Legea nr. 28/2018 pentru completarea Legii nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor prevede ca acele construcții și amenajări care funcționează fără autorizație pentru securitatea la incendiu trebuie să afișeze public pericolul la care se expun vizitatorii. Cu alte cuvinte toate clădirile de interes public, mai exact: baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine, hipermagazine, teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier trebuie să-i avertizeze pe toți cei care le trec pragul cu următorul anunț, scris vizibil, cu litere de tipar de dimensiune 2,5 cm, în culoarea roșie ”Acest spațiu funcționează fără autorizație la incendiu”. Amenda prevazută pentru nerespectarea acestei prevederi este cuprinsă între 2501 și 5000 de lei.

Această lege mai prevede și ca autorizarea de protecție la incendiu să fie făcută înaintea începerii construcțiilor sau modernizărilor, excepție făcând doar construcțiile deja folosite în scopuri culturale, comerciale sau turistice, unde legea nu se poate aplica retroactiv.

Toate acestea fiind spuse, sub amenințarea unor controale tot mai dese și mai serioase, cu amenzi deloc neglijabile, este timpul ca toți cei vizați de aceasta lege să încerce să intre cât mai rapid în legalitate.

Foarte puțini dintre noi sunt atenți la aspectul siguranței la incendiu atunci când trec pragul unui restaurant sau se cazează la o pensiune. Dacă noi, cei pe care ar trebui să îi protejeze această lege suntem un pic mai ignoranți în a ne gândi la acest aspect, alta ar trebui să fie situația autorităților și a celor care își desfășoară activitatea în aceste spații. În timp ce autoritățile, mobilizate de presiunea publică, s-au mișcat prin câteva legi și ordonanțe pe această temă și au înăsprit controalele, nu aceiași rapiditate o simțim și din partea posesorilor de clădiri și spații supuse acestor reglementări.

Este timpul ca toți acești posesori de afaceri să se gândească mult mai serios la securitatea oamenilor și a bunurilor lor. Siguranța oamenilor și a bunurilor ar trebui să influențeze în mod direct credibilitate și calitatea unei afaceri.

Cea mai simplă soluție pentru a intra în legalitate este aceea de a apela la o firmă specializată în obținerea unei astfel de autorizări. Pașii care trebuie parcurși ar fi următorii:

  • Realizare unei consultanțe de specialitate în pregătirea documentației
  • Realizarea unui proiect care să respecte toate reglementările în vigoare
  • Pregătirea și depunerea documentelor necesare pentru obținerea avizelor
  • Depunerea dosarului pentru obținerea autorizării.

Cu cine joaca Romania in SEMIFINALE! Anunt OFICIAL! Cand are loc meciul de la EURO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Informatii utile

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI