Patriarhatul de Veneția a prezentat un comunicat presă în care afirmă că ”Ieslea de Crăciun (presepiul) este un semn de iubire universală și de deschidere primitoare față de toți oamenii; nu este o impunere, ci o propunere oferită pentru ca omul să se regăsească în iubirea și deschiderea față de Celălalt și de ceilalți”. 

Comunicatul Patriarhatului răspunde la polemica declanșată de un preot din Padova, care a spus pe contul său de Facebook că cei care s-au declarat de partea noilor norme privind primirea migranților în Peninsulă n-ar trebui să mai facă așa numitul ”presepiu”.  "Pentru un creștin, Ieslea de Crăciun arată inima credinței sale, misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire”.

”În orice caz”, se afirmă la finalul comunicatului: ”pentru un creștin și pentru orice persoană, presepiul nu este o impunere, ci o propunere oferită pentru ca omul să se regăsească în iubirea și în deschiderea față de Celălalt și de ceilalți”, față de Dumnezeu și de aproapele.

Prima reprezentare scenică a Nașterii Domnului despre care avem informații istorice precise a fost realizată de Sfântul Francisc din Assisi și a avut loc în 1223, în localitatea Greccio, nu departe de orașul Rieti. În Piazza San Rufo din acest oraș este situat centrul geografic al Italiei, notează vaticannews.

Pe data de  7 decembrie 2018, papa Francisc primește în audiență delegațiile comunităților care au oferit anul acesta bradul de Crăciun și ieslea Nativității din Piața Sfântul Petru. Este vorba de reprezentanții diecezei de Concordia – Pordenone și ai orașului Jesolo (regiunea Veneția). Bradul de Crăciun provine din Pădurea Cansiglio și este o donație a diecezei de Concordia-Pordenone. Molid din specia brazilor roșii, cu o înălțime de 21 de metri, pomul are un trunchi cu un diametru de 50 de cm și o circumferință maximă la bază de aproape 10 metri.

Ieslea cu Naşterea Domnului, va fi amenajată pe o suprafață de aproximativ 25 de metri pătrați, cu un basorelief de 16 metri lungime, 5 metri înălțime și 6 metri profunzime

Împodobirea și sistemul de lumini vor fi realizate de Direcțiunea serviciilor tehnice de la Guvernatoratul Statului Cetății Vaticanului în colaborare cu firma care va furniza un sistem de iluminare decorativă

Inaugurarea Ieslei Naşterii Domnului și a sistemului de iluminat sunt programate în seara de vineri 7 decembrie, însoțind pietatea pelerinilor și admirația vizitatorilor în Piața San Pietro până duminică, 13 ianuarie 2019, sărbătoarea Botezului Domnului.