Mai exact, „soacra” și-a folosit degetul pentru a o trece pe fetiță din lumea copilăriei în cea a adulților, după o nunta tradițională care a avut loc, joi, între cele două familii. Scenariul părea a fi greu de crezut dacă la bază nu ar exista sesizări oficiale, adresate autorităților. EVZ a intrat în posesia unor plângeri adresate Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt și Gabrielei Coman, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), de către Asociația Partida Romilor Pro-Europa, condusă de fostul deputat Nicolae Păun.

Asociația a formulat plângere penală împotriva lui Cornel Mitrică, „ginerele”, din Slatina, după ce s-a aflat că fetița de 11 ani ar fi fost cumpărată cu 10.000 de euro de la o familie din Craiova. Reprezentenți ai asociației au declarat, pentru EVZ, că au sesizat, sâmbătă, și Poliția din Slatina, acolo unde li s-a spus, însă, că este „o cutumă țigănească” și că nu se deplasează la fața locului să verifice eventualele abuzuri „decât dacă vine de la Parchet”.

 

Deflorată cu degetul

 

În plângerea penală adresată Parchetului Olt și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Nicolae Păun scrie: „Am fost sesizat că în municipiul Slatina, în urma înțelegerii dintre două familii de romi, a avut loc o căsătorie între o fetiță de 11 ani și un bărbat în vârstă de 20 de ani. Ca urmare a acestui fapt, persoana majoră, bărbatul de 20 de ani, a încercat să întrețină relații sexual cu minora în vârstă de 11 ani. Raportul sexual cu minor, din informațiile pe care le avem, nu a putut fi consumat, moment în care mama bărbatului major a realizat deflorarea”.

Drept urmare, asociația solicită „să dispuneți măsuri urgent în vederea identificării/reținerii persoanelor care se fac vinovate de respectivele atrocități asupra unui copil minor, aflat în incapacitate fizică și psihică de a se apăra”. Totodată, reprezentanții Asociația Partida Romilor Pro-Europa solicită încredințarea copilului abuzat sub protecția autorităților.

 

Copila, la mâna autorităților

 

Așa cum am aflat de la reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro-Europa, despre fetiță nu se știe dacă s-a reîntors în sânul familiei sau este, încă, la familia lui Cornel Mitrică, „un căldărar”. Plângerea depusă de Nicolae Păun împotriva lui Cornel Mitrică vizează infracțiunile de viol, rele tratamente aplicate minorului, lipsire de libertate în mod ilegal și sechestrare de persoane.

„Noi vrem să se termine odată cu aceste cutume țigănești. Să se aplice legea,  prevăzută în Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Legislația statului român. Astfel, putem elimina multe abuzuri care au loc în rândul comunității rome”, au precizat reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro-Europa.

Te-ar putea interesa și: