Indiferent dacă v-aţi programat un concediu în doi sau aţi decis să vă luaţi odraslele cu dumneavoastră, puteţi să vă asiguraţi zile liniştite.
Copilul care merge împreună cu părinţii la munte sau la mare trebuie să ştie că, în cazul în care se pierde, poate cere ajutorul unui poliţist sau al unui salvamar, cărora trebuie să le poată da informaţii esenţiale: nume, prenume, dar şi hotelul unde sunt cazaţi membrii familiei.
Dacă e lăsat acasă pentru o scurtă perioadă, copilul trebuie să ştie că nu are voie să deschidă uşa străinilor şi nici să se lase însoţit de aceştia. Acestea sunt câteva dintre sfaturile de bază oferite de Centrul român pentru copii dispăruţi şi exploataţi sexual Focus, menite să asigure o vacanţă fără probleme.
Număr unic de urgenţă pentru copii dispăruţi: 116.000
Perioada concediilor se poate transforma repede într-un coşmar dacă părinţii nu ţin cont de sfaturile specialiştilor legate de siguranţa copiilor.
Aceştia spun că, faţă de anul trecut, dacă apar probleme în timpul unor vacanţe în străinătate, părinţii au la dispoziţie acelaşi număr pentru sesizarea dispariţiei ca şi în ţară, valabil în 10 state europene.
"Pentru că deja am intrat în vacanţa de vară, amintim tuturor că, începând cu 25 Mai 2009, în 10 state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Danemarca, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Olanda) este mai uşor pentru părinţi să sesizeze dispariţia unui copil, iar pentru copii să găsească mai uşor drumul către casă prin numărul european la care se raportează dispariţiile: 116.000", explică reprezentanţii Focus România.
Lăsaţi puştiul în grija unei persoane lângă care se simte confortabil Specialiştii recomandă părinţilor să aloce "două minute pentru siguranţa copiilor în perioada estivală", trecând în revistă o serie de sfaturi. Astfel, ei le sugerează să discute cu copiii, înainte de plecare, "regulile cu privire la ce au voie să facă şi ce nu în zona sau cartierul în care locuiesc". Asta, în cazul în care părinţii sunt plecaţi, iar copilul rămâne singur, situaţie în care trebuie să îi pună în gardă pe cei mici şi în ceea ce priveşte vizitele în casele altor persoane.
În plus, ei trebuie să se asigure că cei mici ştiu să-şi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se pierd, dar şi că ştiu să folosească telefonul mobil pentru a-i alerta, în caz de urgenţă.
De asemenea, tot în situaţia în care părinţii sunt plecaţi de acasă, "este indicat ca micuţul să poată suna sau merge la un vecin de încredere în cazul în care îi este frică, se simte ameninţat sau are o urgenţă", mai spun cei de la Focus.
Copilul trebuie să ştie că este în siguranţă atâta timp cât ţine uşa casei închisă şi nu o deschide să vorbească cu necunoscuţi. Iar dacă sună cineva la telefonul fix, trebuie să vă asiguraţi că nu va spune niciunei persoane că este singur acasă.
De asemenea, o idee bună ar fi să rugaţi o cunoştinţă în care aveţi încredere să treacă să verifice copilul, însă înainte trebuie să vă asiguraţi că cel mic se simte în siguranţă, confortabil, cu persoana respectivă, mai spun cei de la centrul Focus.
Reprezentanţii organizaţiei susţin că cei mici nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi nici la malluri, cinematografe, parcuri de distracţie, spaţii de joacă sau în parc, pentru că "acestea nu sunt locuri în care copiii dumneavoastră sunt în siguranţă".
Asiguraţi-vă că vă vor anunţa dacă întârzie să vină acasă
În plus, trebuie să vă asiguraţi că "există un adult responsabil ce supraveghează copiii când sunt în locuri publice şi în zone depărtate de casă". "Stabiliţi împreună cu copilul în ce condiţii are voie să urce în maşini cu alte persoane, cunoscute sau nu. Învăţaţi copiii să nu se apropie atunci când sunt singuri de lacuri, râuri, canale, piscine sau orice altă sursă de apă. Cum vara ziua este mai lungă, asiguraţi-vă că vă vor anunţa dacă întârzie acasă, iar în cazul în care îi lăsaţi să se joace pe întuneric, să nu se îndepărteze de casă", sunt alte sfaturi venite de la reprezentanţii Focus.
În cazul în care vreţi să lăsaţi copilul pe mâinile unei bone, aceasta trebuie aleasă cu grijă. Pentru a evita neplăceri, trebuie să vă asiguraţi că aveţi date complete în privinţa ei. "Cereţi în prealabil referinţe de la prieteni, membri ai familiei, vecini de încredere. Observaţi cum interacţionează şi comunică cu copilul şi întrebaţi-l ce părere are despre bonă", susţin specialiştii. Este esenţial să co municaţi cu cei mici, pentru că, susţin aceştia, "copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu".
Este bine să învăţaţi copiii să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante, dar şi să-i învăţaţi cum să iasă din astfel de situaţii. Ei trebuie să ştie că pot spune părinţilor, la nevoie, dacă ceva sau cineva le provoacă frică, confuzie, derută sau jenă.
Verificaţi tabăra în care îl trimiteţi
Nici în tabere nu este foarte sigur să îi trimiteţi pe cei mici dacă nu aţi verificat foarte serios înainte de a-i înscrie. Asiguraţi-vă că un adult îi va însoţi permanent şi adunaţi informaţii exacte despre activităţile şi excursiile pe care le vor face.
În cazul altor activităţi sau centre de vară unde aţi putea să vă înscrieţi copilul, "interesaţi-vă dacă sunt acreditate, dacă verifică cazierul adulţilor ce se ocupă de copii, fie ei angajaţi sau voluntari, şi dacă permit accesul fără restricţii al părinţilor şi îngrijitorilor copiilor în perimetrul lor", mai avertizează cei de la Focus. Nu e rău nici să observaţi atent personalul şi chiar să vizitaţi neanuntaţi centrul respectiv.
LISTĂ DE "ÎNVĂŢĂMINTE"
Nu-l lăsaţi singur la joacă într-o zonă aglomerată
Specialiştii Centrului Focus au pus la punct şi o listă cu sfaturi pentru părinţii care îşi petrec concediul cu copiii:
- nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate;
- învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
- nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte;
- asiguraţi-vă că ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor şi numele hotelului în care stă;
- învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii, ci trebuie să ceară ajutorul unui poliţist, salvamar, al unei vânzătoare sau al unui adult însoţit de un copil;
- în cazul în care a dispărut, sunaţi imediat la poliţie, 112, şi FOCUS, 116-000;
- învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat şi să ştie că există cineva care îl poate ajuta;
- asiguraţi-vă că va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească.