Filmul "Ucenicul vrăjitor", a şaptea colaborare dintre Nicolas Cage şi Jerry Bruckheimerr, e coerent numai la nivelul efectelor vizuale.
Doi bărbaţi de vârste mijlocii care se duelează cu trei spade pentru o păpuşă nu reprezintă un start inspirat nici pentru un fantasy. Iar în cazul "Ucenicului vrăjitor" (în regia lui Jon Turteltaub), nici lumea în oglindă, nici dragonul şi nici aruncatul de pe clădiri nu remediază intriga.
E aceeaşi poveste veche de când lumea a maestrului şi ucenicului care în primă fază nu vrea, în a doua, nu poate, dar până la urmă capacităţile sale magice se ridică la nivelul aşteptărilor.
Efort zadarnic
Şase scenarişti au copt "textul" "Ucenicului vrăjitor", iar singura idee care le-a venit a fost să încrucişeze vrăjitoria cu ştiinţa şi să adauge două poveşti de dragoste hibridului. Balthazar Blake (Nicolas Cage) a fost unul dintre cei trei ucenici ai lui Merlin, alături de Veronica (Monica Bellucci) şi de Maxim (Alfred Molina).
Faimosul vrăjitor i-a lăsat un inel cu ajutorul căruia să îl descopere pe Întâiul merlinian, cel care va avea suficiente puteri pentru a o ucide definitiv şi irevocabil pe Morgana le Fay, responsabilă pentru decesul lui Merlin. Până una alta, Morgana a fost închisă în corpul Veronicăi, la rândul ei, încarcerată alături de o sumă de alţi magicieni într-un soi de păpuşă rusească, pe numele ei "Grimhold". Previzibil, ping-pongul de tip "dă-mi păpuşa!", "ba nu, e a mea!" ocupă o parte semnificativă a scenariului.
Întâiul merlinian se dovedeşte a fi Dave, un puşti pasionat de fizică (Jay Baruchel), aşa că plouă cu bobine Tesla în tot lungmetrajul. Numai că nu era de ajuns. "Ucenicul vrăjitor" e un film flambat integral - pe lângă flăcări în toate culorile semaforului, başca o contribuţie consistentă din partea unui dragon, intervin şi bile de plasmă din belşug
. Şi cum dialogurile nu vă vor solicita prea mult inteligenţa, e permis recursul la gânduri necurate, precum acelea despre câţi pompieri au făcut figuraţie în acest lungmetraj. Sau poţi să foloseşti "Ucenicul vrăjitor" pentru a-ţi sistematiza cunoştinţele cinematografice, căci fiecare secvenţă reprezintă o reciclare, de la "Poveste fără sfârşit" prin "Karate Kid" până la "Războiul stelelor" şi "Matrix".
Adaptare la criză
Până şi într-o superproducţie marca Bruckheimer, cum e cazul "Ucenicului vrăjitor" (o veţi recunoaşte după o cursă cu două maşini care se metamorfozează din mers), se optează pentru un aspect cel puţin ponosit al personajului lui Balthazar Blake. Înţeleg că are o vârstă venerabilă, că a petrecut o groază de vreme într-o urnă chinezească şi că necesitatea de a salva lumea îl macină, dar tot nu văd justificarea vestimentaţiei de homeless.
Consistenţa personajului său se apropie de zero, noroc cu efectele speciale dintre dialoguri şi cu gadgeturi magice - de pildă, covorul care e de fapt nisip mişcător şi "oglinda ungurească". Talentele ac toriceşti ale Monicăi Bellucci sunt complet irosite: se uită lung, suferă din colţul buzelor şi realizează câteva incantaţii.
Oricum, meritele "Ucenicului vrăjitor" ating cote maxime când e vorba de ştiinţă, deoarece ţi se explică de ce vrăjitorii sunt aşi la fizică moleculară şi cum îşi concentrează ei "energiile electrice în sistemul nervos". Şi asta fac după ce urmează cea dintâi lege a vrăjitoriei, bine-cunoscuta "eliberează-ţi mintea!".
ACTORIE. Cage reuşeşte în acest film contraperformanţa de a fi surclasat de un gargui
ABSENŢĂ. Bilele de plasmă nu reuşesc să acopere lipsa de idei a scenariştilor
PRODUCŢIE
Un lungmetraj cu vechime în lumea Disney
Conform distribuitorilor, noua producţie are ca punct de pornire poemul "Ucenicul Vrăjitor", scris în anul 1797 de Johann Wolfgang von Goethe. O sută de ani mai târziu, poemul a fost adaptat de către compozitorul francez Paul Dukas într-un mare succes simfonic de 10 minute, "L’Apprenti Sorcier".
După 40 de ani, Walt Disney a creat celebra "Fantasia", versiunea animată avându-l ca personaj principal în rolul ucenicului pe nimeni altul decât Mickey Mouse.
De altminteri, una din secvenţele cu Baruchel, în care acesta încearcă să îşi cureţe laboratorul cu ajutorul magiei numai pentru a sfârşi lovit de mopuri şi cât pe ce să fie electrocutat, e un omagiu adus "Fantasiei".
La o distanţă de 69 de ani de la lansarea filmului de desene animate "Fantasia", Walt Disney Pictures şi Jerry Bruckheimer Films au creat o nouă poveste pentru marele ecran.
"Ucenicul Vrăjitor" se dorea o aventură plină de umor şi magie, despre modul în care lumea noastră este influenţată de forţele magice în timpul anticei bătălii între bine şi rău. Câştigător a şase Premii Oscar şi cinci Premii Grammy, producătorul Jerry Bruckheimer se află la a şaptea colaborare cu Nicolas Cage.
Alături de bine-cunoscutul actor, în rolurile principale sunt distribuiţi Jay Baruchel, care a mai jucat în "Knocked Up", "Tropic Thunder", "Million Dollar Baby", şi, mai recent, "She’s Out of My League" şi "How to Train Your Dragon", Monica Bellucci şi Alfred Molina. Efectele vizuale au fost realizate de câştigătorul Premiului Oscar pentru "Gladiatorul", John Nelson.