Huţupan: „Aveam lacrimi în ochi şi noduri în gât”

Huţupan: „Aveam lacrimi în ochi şi noduri în gât”

Celebra portăriţă a Oltchimului şi a naţionalei de handbal a României s-a retras sâmbătă din activitatea competiţională.

După 26 de ani de handbal, Luminiţa Huţupan Dinu a părăsit poarta echipei sale de club, Oltchim, şi a naţionalei României.

Sâmbătă, la Vâlcea, Luminiţa şi-a luat adio cu lacrimi în ochi de la buturi, în meciul cu Oţelul Galaţi (câştigat cu 33-21), din ultima etapă a Ligii Naţionale feminine. La 37 de ani şi jumătate, Lumi are alte planuri. N-o mai interesează marea performanţă, fiindcă a câştigat aproape toate trofeele (de trei ori Liga Campionilor, o Cupă a Cupelor, trei Supercupe ale Europei, are o medalie de argint la Mondialele din 2005 şi titlul de cea mai bună portăriţă din lume), ci realizările pe plan familial.

Acum îşi doreşte un copil şi să-şi extindă afacerile: firma de instalaţii termice, patronată de soţul său, Ştefan, pe care a deschis-o în primăvara anului trecut. Ocupată cu petrecerea organizată în cinstea retragerii sale, Luminiţa şi-a găsit timp ieri pentru a acorda EVZ un interviu. „Am topit două beri”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum te simţi după momentul retragerii de sâmbătă? Aşteptam de multă vreme să-mi închei cariera de handbalistă, fiindcă îmi doream un copil. De cinci ani am tot zis asta. Am amânat momentul, gândindu- mă că mai pot ajuta echipa de club şi naţionala. Şi acum aş fi în stare să joc, dar n-aş mai putea să fac un copil din cauza vârstei. Mi-a fost greu la ultimul antrenament. Aveam lacrimi în ochi şi noduri în gât... Voiam ca meciul cu Oţelul Galaţi să nu se mai termine!

A urmat o petrecere cu toată lumea, în cinstea ta... Da. După meciul de sâmbătă, am mers după-amiază la restaurantul clubului şi am petrecut. Am ciocnit un pahar cu bere cu toţi şefii şi apoi l-am băut din prima, până la fund. Aşa e tradiţia... Domnul preşedinte Gavrilescu mi-a zis: „Ia să văd dacă eşti tare!”. Am topit o bere, apoi încă una. După trei ore, am plecat acasă. Am scos masa de tenis în curte şi am jucat cu soţul meu. M-a bătut de m-a uscat, dar la set mare. N-am pierdut mai jos de 15 sau 16! După aceea am încins grătarul cu ceafă de porc, aripioare de pui şi cârnăciori... Petrecerea de acasă s-a încheiat pe la 11.30 seara. După ce au plecat invitaţii, tot eu am spălat vasele şi am făcut curăţenie generală. M-am culcat târziu, dar a fost ziua mea, ziua retragerii.

Ce regrete ai? Că n-am reuşit să iau un titlu de Liga Campionilor cu o echipă românească şi un titlu european, mondial sau olimpic cu naţionala României.

Urmează vacanţă fără cantonament... Aşa e. O să merg la sora mea, în Grecia, apoi la mare, în Slovenia şi în Croaţia. Am nevoie de două luni de pauză, după stresul la care am fost expusă. CARTE DE VIZITĂ

Luminiţa Huţupan

  • Data şi locul naşterii: 6.11.1971, Piatra-Neamţ.
  • Poziţia: portar
  • Înălţime: 1,82 metri
  • Greutate: 83 de kilograme
  • Performanţe: triplă câştigătoare a Ligii Campionilor cu Krim Ljubljana (2001, 2003) şi Kometal Skopje (2002), triplă câştigătoare a Supercupei Europei cu Kometal (2002), Krim (2003) şi Oltchim (2007), de 11 ori campioană naţională, vicecampioană mondială cu naţionala României şi titlul de cel mai bun portar (2005)