Hristosul corupției. Cum a ajuns nedorită o uriașă statuie a Mântuitorului

Hristosul corupției. Cum a ajuns nedorită o uriașă statuie a Mântuitorului

Cristo del Pacifico, uriașa statuie finanțată de conglomeratul brazilian Odebrecht, a devenit un simbol al corupției pentru locuitorii din Lima

Cristo del Pacifico a fost ridicat pentru a „binecuvânta Peru”, dar finanțarea de către Oderbrecht (grupul brazilian BTP)a generat un scandal iar statuia a devenit „un simbol a corupției”și mulți peruani vor ca ea să dispară, scrie AFP.  Statuia, înaltă de 37 de metri, „un vis personal”al fostului președinte Alan Garcia (2006-2011) tronează din 2011 în vârful unei coline deasupra golfului capitalei peruviene.

În ciuda perspectivei locației asupra Pacificului și a orașului, turiștii nu se înghesuie, cum o fac la celebra statuie Cristo Redentor din Rio. Locația statuii din Lima este apreciată ca insuficient amenajată, prăfuită și pare cvasi abandonată.

„Am reunit un grup de prieteni, de companii, pentru fianțarea construcției, am controbuit și cu economiile mele pentru că am vrut să fie statuie care să binecuvânteze Peru”, a declarat la vremea respectivă Alan Garcia. Realizat din beton și din plastic, monumentul a costat 800.000 de dolari, principal finanțați de Odebreht. Garcia a contribuit cu 30.000 de dolari din buzunarul propriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La inagurarea sa, în 29 iunie 2011, cu o lună înainte de sfârșitul mandatului lui Alan Garcia, grupul brazilian se pregătea să inaugureze linia 1 de metrou din Lima. Ulterior, s-a aflat că Odebrecht a distribuit 7 milioane de dolari mită pentru a obține concesiunea. Mai mult gigantul brazilian BTP a împărțit, timp de mai bine de un deceniu, un total de 788 de milioane de dolari în zece țări latino americane pentru a câștiga diverse contracte. În Peru BPT a recunoscut că a oferit mită 29 milioane de dolari, în perioada 2005-2014.

În ultimii ani, numele Oderbrecht a devenit sinonim cu corupția în Peru iar acest dosar i-a afectat pe ultimii patru președinți ai țării. Alan Garcia, care a beneficiat de două mandate, s-a împușcat în cap, în momentul când poliția a venit la domiciliul lui ca să-l aresteze.

Fostul președinte peruan Ollanta Humala și soția sa Nadine Heredia au fost inculpați în mai de către justiția peruviană pentru spălare de bani, în timp ce fostul președinte Pedro Pablo Kuczynski a fost plasat în arest la domiciliu pentru o durată de 36 de luni. Alejandro Toledo, și el fost șef al statului, a fost arestat marți în SUA și așteaptă extrădarea.

În urmă cu câteva săptămâni, un ONG a lansat o campanie pentru dezmembrarea statuii din Lima. „Cerem retragerea statuii Cristo del Pacifico pentru că este un simbol al corupției oferită de Marcelo Odebrecht lui Alan Garcia”, a declarat Christian Rojas, responsabil al mișcării colective „Es Momento”. „Este imposibil ca acest monument să continuie să mai facă parte din spațiul public al capitalei”, a adăugat el. De partea sa, biserica a păstrat tăcerea. „Este un subiect delicat”, au declarat reprezentanții episcopiei locale.