Hossu: SOV voia să pună mâna pe patrimoniul sindical

Hossu: SOV voia să pună mâna pe patrimoniul sindical

După bine-cunoscuta afacere cu Petrom, Vîntu a folosit grupul Realitatea pentru a deveni proprietar pe o parte din activele imobiliare ale sindicatelor, a căror valoare e de sute de milioane de euro.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne-a declarat că, în urmă cu trei-patru ani, Sorin Ovidiu Vîntu a încercat să pună mâna pe patrimoniul sindical al confederaţiilor sindicale, în schimbul protecţiei mişcării sindicale din România.

Miza acestei manevre consta în activele imobiliare care au aparţinut fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din România (UGSR). Valoarea acestor case de cultură, hoteluri, baze de agrement şi alte active imobiliare a fost evaluată, la începutul anilor ’90, la echivalentul a 500 milioane de euro, spune Hossu.

Potrivit acestuia, Vîntu i-a invitat pe toţi liderii confederaţiilor sindicale la o discuţie în Deltă, în augustseptembrie 2006, unde le-a promis acestora salarii şi funcţii de conducere în Consiliul de Administraţie al grupului Realitatea, care deţine postul de televiziune cu acelaşi nume.

"În 2006, s-a făcut chiar o formă de statut cu repartizarea funcţiilor, la începutul lui 2007 erau aproape să facă fuziunea, dar după aia a crăpat pentru că CSDR (Confederaţia Sindicatelor Democratice din România - n.r.) nu a mai vrut şi au ieşit la iveală şi alte lucruri. Noi le-am spus de la început că liderii de sindicat nu au ce căuta în CA-ul unei companii private", îşi aminteşte liderul Cartel Alfa.

Contactat telefonic de EVZ, preşedintele CNSLR Fraţia, Marius Petcu, a confirmat faptul că a fost membru CA al Realităţii, dar spune că patrimoniul sindical nu avea cum să ajungă la Vîntu.

"Pe patrimoniul sindical nu poate pune mâna statul, cum să ajungă la Vîntu? Patrimoniul sindical e al sindicatelor şi poate aparţine doar confederaţiilor sindicale", susţine Petcu.

Potrivit lui, sindicatele au solicitat în repetate rânduri ca acest patrimoniu să le fie cedat, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. "Din păcate nici PSD, nici PNL şi nici PDL nu au finalizat acest proces de transfer printr-un act normativ. Domnul Vîntu nu poate să aibă influenţă asupra mişcării sindicale. (...) E un om de afaceri ca oricare altul", a adăugat Petcu.

Lui Vîntu i-a reuşit cu Petromservice

Manevra prin care Vîntu a încercat să preia mare parte din imobilele sindicatelor i-a reuşit în altă tranzacţie, şi anume cu Petromservice. Înainte de privatizarea Petrom, din 2004, mare parte din serviciile companiei au fost transferate către Petromservice, firmă a foştilor salariaţi, care aveau dreptul să cumpere un pachet de 8% din Petrom.

După 3 ani de la privatizare, Petrom a răscumpărat unele activităţi ale Petromservice contra a circa 330 milioane de euro. Presa centrală a arătat la acea vreme că cei mai mulţi bani din această manevră au intrat în conturile lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca.

500 de milioane de euro este valoarea minimă a patrimoniului sindical, care cuprinde 58 de case de cultură şi mai multe active imobiliare

Ne puteți urmări și pe Google News