Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Ziua celor care muncesc ca să îmbogăţească fiscul
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Ziua celor care muncesc ca să îmbogăţească fiscul

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Ziua celor care muncesc ca să îmbogăţească fiscul

Pe 1 mai s-au născut: Joseph Heller, William Lily, Danielle Darieux, Glenn Ford, Mihai Ralea, Vladimir Colin, Septimiu Sever, Maia Morgenstern.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Prorocul Ieremia, Eftimie, Ignatie, Acachie şi Isidora.

În popor se spune: dacă în ziua de Arminden e ploie, va mai ploua 40 de zile Dacă luna lui mai e ploioasă, atunci iunie e secetos. Mai ploios – iunie frumos! Dacă plouă în mai, e nădejdie de mălai!

Arminden, Armindeni, Armedina, Armin, Irmin Den, aproape sigur, din slavona: ziua Sf. Prooroc Irimia, Ieremia. În Scripturi se spune că Domnul poruncea lui Ieremia, proorocul Său, să vestească poporului mânia lui Dumnezeu, care venea asupra lor, şi să-l sfătuiască spre pocăinţă. 

Ei bine, pe prorocirea lui Ieremia se bazeaza “procreerea imaculata” :  “deci a zis Ieremia catre preotii Egiptului, ca va sa se faca un semn, adica au sa se cutremure idolii Egiptului, si vor cadea la pamant din pricina Mantuitorului prunc ce se va naste in iesle din Fecioara.” (Vietile Sfintilor, pag 367). “Prorocul Ieremia era batran de ani, mic la statul trupului, barba avand de sus lata si jos ingusta.” (idem, pag. 368).

Printre practicile apotropaice din această zi de 1 mai amintim : punerea de crengi sau chiar un butuc înverzit la poarta sau uşă – venirea sezonului cald – creanga sau butucul urmând să fie folosit la cuptorul care coace pâinea nouă – acest obicei are o poveste, creştină, deci ceva mai nouă decât istoriile cu care v-am obişnuit, dragi lupi, padawani şi hobbiţi!

Se spune ca voind sa-L prinda pe Iisus, garzile Sanhedrinului au pus noaptea ca semn in fata locuintei Lui o ramura verde. Dimineaţa pornind sa-L aresteze pe Iisus garzile nu au putut găsi casa pentru ca in usa fiecarei case era o ramura verde. Aşa s-a pastrat tradiţia.

Obiceiul a fost calchiat peste un vechi ritual european, “Beltane”, al stâlpului impodobit cu crengi verzi – care şi astăzi mai se serbeaza cu dans şi cantec in Scandinavia si anumite arii anglo-saxone, mai ales enigmatica Ţară a Galilor, în înverzita Irlandă şi misterioasa Scoţie, ultimele refugii ale celţilor, singura populaţie paneuropeană.

Celţii au avut o semnificativă înfluenţă şi pe teritoriul nostru, doar suntem printre cei mai vechi europeni! Se făceau focuri mari pe înserat şi se dansa, se spuneau poveşti eroice şi se cânta. O sărbătoare a naturii, în natură!

Poate că este vorba doar de o creştinare târzie a unui obicei vechi de când lumea!

După cum am arătat ieri, strămoşii noştri se duceau la marea cea mare pentru un spalat ritual de păcate şi aveau grijă să atingă apa mării cu mâna dreaptă, mai întîi – ca să fie sănătoşi şi biruitori tot anul. Marea se numea “mare”, nu am fost neam de jefuitori sau de nomazi şi nu ştiam decât marea aceasta, a noastră. Mai târziu, nemuri de hoţi şi jefuitori, au adus numele de Marea Neagră, Kara Deniz, din “graiul lor stâlcit de câini” cum spunea cronicarul.

Sunt multe obiceiuri: băutul vinului roşu amestecat cu planta magică a lunii – pelinul – 1 mai mai se numeşte şi ziua Beţivilor.

Ieşirea la verdeaţă la pic-nic neapărat cu friptură de miel şi pasăre şi caş alb nou, vin roşu cu pelin spre înnoirea sângelui şi sănătatea ficatului şi caş alb spre purificare şi neapărat salate, ceapă verde, ridichi pentru că 1 mai este o zi a pământului care este lăsat să se odihnească şi să se pregătescă de recoltă.

Boierii când se întorceau acasă aruncau cu farfurii şi lucruri scumpe prin copaci ca să dea rod – spune cronicarul.

Theodor Speranţia arată: femeile şi fetele cumpără vin roşu pelin pe banii de argint care i-au pus de 1 martie de mărţişor. Acele care nu ar cumpăra vin roşu ca să beie de Armindeni se zice că vor fi urâte tot anul. Oamenii nu muncesc şi se veselesc spunând că nici rândunelele nu-şi lipesc cuibul de Armindeni.

1 mai este Ziua Internaţională a celor ce muncesc. Aşa se aminteste de o însingerata luna mai când muncitorii, neorganizaţi, dar inimosi, au iesit in strada ca să-si ceara o viata decenta, o viata de om. Erau şi mulţi mici patroni nemulţumiţi de politica marilor companii, companii care strivea forţa de muncă şi făceau o concurenţă neloială.

S-a intamplat in Statele Unite la 1 mai 1886 cand peste 340 000 de oameni au cerut “8 ore de munca, 8 ore de somn, 8 ore de timp liber”. Din nefericire, in zilele urmatoare violentele au escaladat protestul pasnic transformandu-se in lupte de strada, mai ales in Chicago. Culminand cu piata Haymarket din 4 mai 1886 – când a fost un adevarat carnagiu.

Dacă aveţi timp, dragi lupi, padawani şi hobbiţi o să vă spun o istorie auzită de mine la Muzeul de Istorie al oraşului Chicago, cel de pe strada Clark North, numărul 1601. Dacă vă duceţi cu maşina, o puteţi lăsa la parcarea de la colţul Stockton cu LaSalle.

Acolo, la muzeu, sunt nişte muzeografi de excepţie care îţi explică şi îţi spun istorii interesante. Am auzit şi eu adevărata poveste a Zilei de 1 Mai. Fata care ne-a povestit, o afro-americană frumoasă foc şi sofisticată de te dădea pe spate, şi-a cerut scuze că în timpul istoriei o să folosească cuvântul “negru-negri”. Ceea ce o să fac şi eu. Discriminarea era acasa la ea, în ambele sensuri, în America sfârşitului de secol XIX a precizat muzeografa, specialist conservator, cum se spune pe acolo.

Probabil că vă mai amintiţi de la istorie (sau nu, pentru că numai istorie nu se face la şcoală) că ziua de 1 Mai a fost declarată Ziua Internaţională a Celor ce Muncesc de Internaţionala a II-a Socialistă din 1889, ca amintire a Grevei Generale din 1 mai 1886, din America. O confiscare de către socialişti a unui eveniment important din istoria Americii, care demonstreză modul de viaţă american.

Ei bine ceea ce nu se ştie este că la grevă au participat şi mulţi proprietari şi patroni. Care voiau doar o regulă a jocului federală: 8 ore de muncă, 8 ore de timp liber, 8 ore de somn. Unii din convingere socială, alţii din calcul meschin – o reglementare unitară a timpului de muncă ar fi pus pe picior de egalitate concurenţa marilor firme şi ar fi cruţat maşinăriile şi forţa de muncă calificată.

Aşa se face că în Piaţa de zarzavat din Chicago s-au strîns la 1 mai cateva sute de mii de muncitori şi cateva sute de patroni. Pe unul dintre patroni îl chema Samuel, ca pe unchiul său din Connecticut. Demonstraţia paşnică, la început, a fost supraveghetă de câţiva poliţişti cu care muncitorii glumeau şi apoi pe seară plecau ca să bea bere împreună.

Asta până pe 4 mai când au fost aduse contingente de poliţişti negri din est. Situaţia s-a schimbat şi au apărut primele ciomăgeli. Apoi primele victime din rândul muncitorilor. Pe seară, cincisprezece muncitori au fost împuşcaţi sau înjunghiaţi pe la spate de poliţişti negri în civil. Parcă aşa a fost şi la loviluţie, nu? Au lipsit negrii…

Samuel era un om cinstit şi drept, cu frică de Dumnezeu, baptist practicant, dar îşi ştia drepturile constituţionale, inclusiv cel garantat de al Doilea Amendament: dreptul unui cetăţean american de a purta armă, de a forma miliţii şi de a folosi arma în legitimă apărare. Aşa că Samuel, al cărui nume întreg era Samuel Colt, îl chema ca pe unchiul său din Connecticut, armurierul, cel care a inventat revolverul, ştiţi bancul: „Domnul Dumnezeu l-a făcut pe om, iar mister Colt l-a făcut egal!”. Ei bine, nepotul şi finul din Chicago a trimis ucenicii săi să aducă câteva lăzi de la fabrică. Zis şi făcut. Ucenicii se întorc, muncitorii sparg lăzile şi ramân uimiţi: în fiecare ladă erau zeci de bucăţi de revolvere Special Colt 45, cu cinci focuri, o bijuterie a măiestrie armurierilor americani. Şi muniţia respectivă.

Se aud primele împuşcături. Sporadice la început, apoi o adevărată cascadă. Se ridică în grabă baricade. În piaţa de zarzavaturi din Chicago are loc un mic război care se extinde mai în tot oraşul. Rezultatul: peste o sută de morţi şi cinci mii de răniţi, majoritatea din rândul forţelor poliţieneşti şi a militarilor din Garda Civilă, sute de clădiri distruse, blocarea vieţii oraşului pentru mai multe săptămâni.

Au murit pe tot cuprinsul Statelor câteva sute de oameni – acelasi pret l-au platit tinerii americani pentru libertate, democratie şi sanse egale în mai 1968, in timpul “revoltelor hyppie”.

De atunci şi până acum a rămas la forţele de ordine şi în armata federală semnalul de primejdie mare, de dezastru: mayday, mayday, mayday (zi de mai)!

Dar establishmentul a primit mesajul sângelui, doar America este patria pieilor roşii. Şi mesajul spunea: “Noi suntem statul american, micii proprietari şi dacă nu vă place, venim după voi!” Aşa că au apărut reglementări federale privind limitarea timpului normat de muncă şi legi antitrust.

Sărbătorirea zilei de 1 Mai, în România, a venit pe filieră franceză, după primul război mondial. Aşa a ajuns la noi şi obiceiul pic-nic-ului de 1 Mai, obicei atât de drag francezilor. În seara asta o să văd un film cu Jean Gabin, un alb-negru de pe vremea când europenii făceau filme mai bune decât americanii. Un film cu chermeze şi obiceiuri muncitoreşti din fauburgurile Parisului…

Sunt multe de spus despre muncitori şi doctrina proletară. Există, fără îndoială, o conştiinţă muncitorească, o proletcultură, ştiu pentru că am lucrat ani buni în fabrică. Dar acest complex de dorinţe şi aspiraţii, uneori confuze, a fost confiscat de aventurieri ai istoriei gen Lenin, Stalin, Hitler, Allende, Castro… Ponta! Da, da, baschetbalistul nostru ştie ce face în materie de păcălire a populaţiei şi dovadă este faptul că după toate greşelile monumentale “de sub coş” are speranţe şi a reuşit să supravieţuiască ca prim ministru, probabil că-şi va duce mandatul până la alegerile generale. Sper să mă înşel.

Şi ca să sfîrşesc, cum se făcea pe vremuri, cu lozinci: “Trăiască 1 Mai, ziua celor care muncesc ca să-i îmbogăţească pe politicieni, prin intermediul fiscului!”

Ce e roşu, rămâne roşu, iar ce e pe stânga, rămâne pe stânga! Bolşevismul se revarsă şi prin proiectul noului Cod Fiscal. Citez: “Revine organelor fiscale competente sarcina să stabilească elementele obiective care permit să se concluzioneze că persoana impozabilă ştia sau ar fi trebuit să ştie că operaţiunea invocată pentru a justifica dreptul de deducere a TVA era implicată în evaziunea fiscală săvârşită de furnizor/prestator sau de o altă persoană impozabilă care a intervenit în amonte sau în aval în lanţul de livrări /prestări”. – art. 11 alin. 12 din proiectul Codului Fiscal. Dacă nu ştiţi este aprope citat cuvânt cu cuvânt, sigur, adaptat la obiect, din “Ghidul lucrătorului din CEKA”, din 1927. Am învăţat despre acest ghid la Preston. Securitatea de ieri – fiscul de astăzi!

Aş fi un mare partizan al fiscului şi m-ar interesa mult colectarea sumelor către stat, dacă nu aş ştii că aceste sume sunt redistribuite între penalii sau penabilii din politică. Bugetul de stat este un mare uger cu mii de ţâţe de la care sug vârtos “aleşii poporului”. Aşa fiind, fiscul apare ca inamicul public numărul unu, care compromite şi anulează eforturile DNA, el strânge fonduri pentru “sistemul ticăloşit” le bagă bani în buzunar celor pe care îi ia DNA, cu cătuşe sau fără!

Un sistem fiscal performant fără purjarea, curăţarea definitivă a clasei politice înseamnă amplificarea corupţiei.

Guvernul roşu nu se dezminte. Ce este roşu, rămâne roşu, am mai spus, iar istoria socialismului, comunismului, bolşevismului apasă greu şi hotărâtor asupra destinului unui partid, urmaşul Partidului Comunist Român. Există întotdeauna seducţia dictaturii, a proletariatului sau a burgheziei roşii, promisiunea partidului-stat comunist, patriarhal, care răsplăteşte lenea şi delaţiunea, dorinţa de a anula libertăţi şi drepturi, în numele unei majorităţi păcălite şi manipulate.

Şi nu uitaţi să vă uitaţi şi la horoscopul meu, este plin de pelin, face bine la minte şi la ficat, pentru că mâine este, în definitiv o altă zi!

 

BERBEC  Armindeni, sărbătoarea primăverii, a muncii aducătoare de satisfacţii. Un Berbec poate înţelege lucrurile acestea. Bucură-te şi mergi la pic-nic cu brânză nouă şi ceapă verde. Pelin, ai?

O perioadă de timp buna spre excelentă. Doar dimineata devreme îţi dă ceva dureri de cap, la propriu şi la figurat. Dacă reuşeşti să zâmbeşti, să amâni ce nu-ţi convine şi să evitaţi graba şi încăpăţânările, nu se va întâmpla nimic notabil. Ziua de 1 Mai poate aduce unora dintre nativii din  Berbec o schimbare în bine: o zi plină de veselie, sau o nouă aventură sentimentală. Configuratia astrologica iti indica mai multe posibilităţi sa ieşi din criza de timp in care ai ajuns cu obisnuitul tau lasă-mă, să te las!

TAUR  Mica vacanţă e ca un balsam pentru sufletul tău. Eşti obosit şi nesigur. Relaxează-te şi refă-ţi capacitatea de muncă. Cu mişcare, aer curat, mâncare bună, dar puţină şi un degetar de pelin!

Ziua îţi este favorabilă atît sub aspect social cât şi sentimental. Dorinţa de schimbare şi ameţeala distracţiilor te fac să cheltuieşti prea mult, preafrumoasa doamnă sau bunul meu domn! Incercaţi să începeţi de acum să vă organizaţi viaţa şi distracţiile – este o perioadă favorabilă pentru interesele domniilor voastre.  Atenţie la băuturile reci şi la durerile de gât!  Nu este foarte bine să pleci în excursii sau în călătorii lungi, mai bine la un pic-nic în locuri sigure şi păzite.

GEMENI     Calmul tău se hrăneşte din aer şi soare, din foşnet de frunze. Stai mai mult în aer curat, plimba-te şi fă grădinărit, de exemplu! Mintea ta are nevoie de aceste zile libere, de sărbătoare!

Nu este o perioadă favorabilă pentru nativii din Gemeni care fac afaceri sau comerţ, care pot să aibă pierderi importante. Oricum este zi liberă! Totusi, o realizare care te bucură în mod deosebit, dar din domeniul sentimental Nu mai comenta si raspandi zvonurile catastrofice si vestile alarmate, care nu fac decat sa te abata de la propriile tale probleme. Nimeni  nu te crede cind faci anumite preziceri de Apocalipsă. In general, le nimeresti, dar victoria ti se pare putin amara si fara importanta. Distrează-te cum numai tu ştii, dar nu uita vinul pelin şi brânza nouă!

RAC   Bănuitor cum eşti, vezi comploturi peste tot. Dar, nu, astăzi eşti în mica vacanţă, este 1 Mai! Dar şi ziua celor ce muncesc! Sunt multe prilejuri să te distrezi, să te simţi bine, alege!

Din nou mici probleme în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Ai noroc pe 1 mai, nu rata ocazia. Consolează-te cu gândul că nu eşti singurul care ai probleme sentimentale şi/sau în familie. In general, această zi din Zodia Taurului este o perioadă când calităţile personale îţi sunt avantajate. Exista momente cand judeci gresit oamenii, asa incat ar fi mai bine sa reflectezi inainte sa compromiti o prietenie aproape ideala. In scenariile pe care le construiesti lipsesc unele detalii, dar fiind vorba de afaceri de inimă si sentimente nu trebuie sa uiti nici un amanunt. La pic-nic cu vin roşu, nu uita!

LEU  A început mica vacanţă, este bine, o pauză pentru inima ta încercată. Straduieşte-te să mergi pe jos, sa faci gimnastică dimineaţa devreme, nu mânca foarte sărat şi fii atent la bere!

Planeta negustorilor, Mercur, dar si a hotilor, te favorizeaza sa faci cumparaturi inspirate, care se vor dovedi in viitor foarte folositoare. Mare distracţie în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program plin de distracţii  – sau tocmai de aceea. O schimbare este necesară.  Noi prietenii şi/sau alianţe. O nerealizare, spre sfarşitul zilei, care te pune pe gânduri. Se aproprie nişte termene, sau niste obstacole de depaşit, nervozitatea ta creşte. Nu te lasa impins in afara "ringului" de ultimele insuccese, invata sa nu renunti niciodata, sa insisti pana obtii ceea ce doresti.

FECIOARĂ   Ai unele dubii, eşti bănuitor şi nesigur. Trebuie să faci eforturi pentru a ţine pe cineva drag lânga tine. Si nu ar trebui să fie greu. Astăzi poţi fi şi tandru şi înţelept şi ai noroc.

Spiritul de dreptate care te carcacterizează te face să iei o atitudine care este destul de nepopulară printre colegii de pic-nic. Probabil că îi pui să strângă gunoiul făcut. O realizare notabilă în a doua jumătate a perioadei. Nu te lăsa copleşit de rutina, căută să te distrezi şi în alte locuri decât cele obişnuite, să legai noi prietenii. Ar fi bine sa analizezi cu atentie propunerile care ti se fac in aceasta perioadă, veştile pe care le auzi, pentru ca stelele arata ca in viitor iti pot aduce satisfactii profesionale si sociale. Atenţie la regimul alimentar şi la drumurile prin oraş. 

BALANŢĂ  Dacă nu plouă, poţi merge la pic-nic cu brânză nouă, ceapă verde şi pelin pentru sănătatea ficatului şi noroc bun. Aşa este obiceiul, tradiţia este bună! Nu pleca la drum lung şi obositor.

Prima parte a zilei pare indicată pentru scurte călătorii – la un pic-nic? Pe total ziua de 1 mai nu îţi este favorabilă pentru luarea unor decizii importante. Insă, ai o ocazie care poate să-ţi schimbe viaţa în mai bine – distracţia întotdeauna a schimbat viaţa în bine! Totuşi, nu exagera cu mâncatul şi băutul, in general, pentru ca stelele indica o supărătoare tendinta catre surmenaj si depresie. Relatiile cu persoanele nascute in semne de aer si foc sunt  armonioase, dar nu sunt  prea grozave cu cei nascuti in semne de apa si pamant.

SCORPION   În casa ta, în familia ta, ai mai multe petreceri. Dacă nu ai cumparat încă cadouri, azi trebuie să faci o excepţie: cumpără flori, şampanie şi dulciuri şi mici nimicuri care bucură copiii!

Ziua de astăzi, 1 mai, îţi conferă energie şi succes. Cu Marte şi Jupiter în aspecte bune poţi sa ai succes în tot ceea ce ţine de structuri mari. Configuratia planetelor iti indica un posibil dar de bani, dar dupa cum bine se ştie "noroc la bani inseamna nenoroc in dragoste" ! Ultima parte a zilei este nefavorabilă mai ales pentru nativele din zodie, care trebuie să lase cochetăria deoparte şi să se îmbrace pe măsură, serile sunt încă reci şi iarba udă!

SĂGETĂTOR  Astăzi te hotăraşti sa trăieşti bine! Mai meriţi o şansă, vrei să o iei de la capăt, astrele incep să se uite mai atent la tine. Indrăzneşte! Poate pleci la pic-nic cu brânză nouă şi pelin?

Este timpul replierii : “retragerea la timp pregăteşte victoria viitoare”, spune înţeleptul chinez. Nu forţa şi nu lua hotărîri importante mai ales în ceea ce înseamnă afaceri sentimentale. Mare atenţie la incidente sau accidente, sub cerul liber sau pe şosea. Se pare ca, şi Venus este destul de clara in aceasta privinta, primesti niste propuneri interesante, dar trebuie sa dai dovada de prudenta si diplomaţie. Trebuie sa zambesti si sa-ti pastrezi calmul, mai ales daca auzi si vezi lucruri neplacute; mananca alimente naturale si evita dulciurile industriale!

CAPRICORN    Perioada de odihnă se continuă, e o zi liberă, te pregăteşti pentru eforul pe care îl anticipezi. Azi ai o zi bună, cu multă lume în jur, te relaxezi şi faci planuri pentru interesele tale.

Prima parte a zilei îţi aduce recunoaşterea seriozităţii şi a muncii susţinute. Astăzi, în special, este o perioadă bună pentru un bilanţ serios şi începutul unor noi proiecte personale. Veşti bune spre sfîrşitul zilei. Anumite aspecte benefice ale horoscopului fac sa creasca increderea in fortele proprii, asa ca poţi sa-ţi impui propriul punct de vedere! Dupa cum spune inteleptul, la un prieten trebuie sa gasesti aprobarea faptelor tale, dar si un sfat adevarat, un pahar de apa si o carte buna! Pentru Capricornii seniori: atenţie la un vechi, sau mai nou reumatism, trezit de scaderea de presiune si de vremea umeda. La pic-nic, neapărat, chiar dacă vremea este capricioasă!

VĂRSĂTOR    Este posibil să ai un drum, sau să-ţi pregăteşti o plecare. Vezi cum te îmbraci şi ce iei cu tine, sănătatea ta pare uşor  fragila. Atenţie, faci eforturi prea mari pentru vremea asta!

Încearcă, în această zi de 1 mai, să termini acţiunile sau lucrurile neterminate, acasă, sau în camera proprie.  Invenţiile sau inovaţiile, atît de dragi nativilor zodiei, nu sunt întotdeuna recomandate, mai ales cînd este vorba de sentimente şi trăiri. Foloseşte imaginaţia în scopuri lucrative, nu pentru a găsi motivaţii şi explicaţii. Zodia ta este in continuare aspectata complex, asa ca poti sa ai tupeul sa afirmi sus si tare ca te simti formidabil si ca viitorul iti surade. Ceea ce nu este foarte departe de adevăr, aşa că distrează-te, dansează, dă curs sărbătorii!

PEŞTI    Te zbaţi să înţelegi ce se întamplă şi ai frustrari, ba chiar migrene. Ziua liberă îţi aduce răspunsuri, posibile petreceri şi o promisiune de mai bine. Va fi bine, oricum, ai încredere!

Acestă zi de 1 Mai  este o perioadă bună pentru nativii din Peşti. Realizări şi cîştiguri. Nu trebuie să te nemulţumescă că nu ai realizat mai mult – “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. O nouă dragoste sau o nouă pasiune, poate un nou hobby? Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi. Dar poţi să te uiţi la focurile de artificii! Nu te baga ca musca in lapte, inutil si neinvitat peste problemele altora, nu uita : „cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia!” Dacă pleci la pic-nic, atenţie la sănătate, la vreme şi mai ales fii atent cu ce te încalţi!