Ce să spun? Cum să spun? S-a săvârşit din această viaţă singurul nostru expert în arta de a trăi. Vă aşteptaţi să spun “artă”… Da, era singurul din lume care mai putea adăuga ceva original uitându-se la portretul Monei Lisa. L-am întâlnit la Paris în calitate de Ambasador. Ştia să-şi ţină rangul. Avea mare valoare, ca om. Şi ca şi critic de artă.

Mai întâi îl întâlnisem în cercul de prieteni şi colaboratori ai tatălui meu în perioada când tatăl meu a condus muzeele din România. Atunci, m-a surprins discursul lui… pauzele inteligente şi fraza luminoasă. Aşa s-a născut, în casa tatălui meu de pe Popa Petre, ideea “Secolului XX”.

La revedere, Dan Hăulică! Dacă religiile au dreptate, o să ne reîntâlnim în biblioteca, sau în galeriile de artă ale Domnului!

Aşa că o să-mi reamintesc de o întâmplare de acum exact 31 de ani. Am mai povestit-o şi altă dată, dar nu ştiu ce asociere de gânduri m-a făcut să leg amintirea lui Dan Hăulică cu senzaţia fabuloasă pe care o ai la cursele de maşini. Aşa cum Dan a fost unic, unică este şi emoţia, trăirea, pe care o ai la volanul unei maşini la trei sute de kilometri pe oră!

 

Dar ziua de 19 august are o semnificaţie, un eveniment aparte pentru mine. Parcă s-a întâmplat ieri…

Din nou despre Teheran, o poveste adevărată din Orient. S-a întâmplat acum exact 31 de ani. Într-o vineri dimineaţa, la ora cinci, eram la volanul unui Chevrolet Camaro Z28 de şapte litri, aranjat pentru curse, gata să plec într-o întrecere semilegală, lângă o preafrumoasă femeie care ţinea în braţe un motănel!

Atunci, totul a început două săptămâni mai devreme. Pe 4 august 1983 am ajuns la Teheran. Eram oaspetele şi partenerul miliardarului Hassan Molavi Tabrizi, parte într-un contract internaţional de multe sute de milioane de dolari. Contractul nu începuse să fie derulat aşa că m-am concentrat pe partener, să aflu cât mai multe despre posibilităţile tehnice, financiare, relaţii şi multe altele. O afacere de anvergura asta se bazează pe multe informaţii, pe iscusinţă diplomatică, nu pe naivitate!

Când am ajuns la mecanici, la baza de reparaţii auto, i-am găsit pe toţi angajaţii lui Molavi în jurul unei bijuterii. Era un Chevy Camaro Z28, producţie octombrie 1977 pe care-l pregăteau, evident, de curse. Două compresoare şi un carburator de Mack măriseră puterea motorului 8V la 527HP, adică cai putere. Doamnelor şi domnilor, imaginaţi-vă o herghelie de cinci sute de armăsari! Toţi sub capota galbenă a splendidei maşini. Consuma 32 de litri de benzină specială, superoctanică, la suta de kilometri!

Normal, am rămas lipit acolo… Am cerut să fac câteva ture. Am plecat cu mecanicul-şef Heydari lângă mine. Turele au durat două ore. Mă pricep puţin la condus sportiv, de aceea am avut aproape treizeci de accidente. Dar maşina era nesigură, nervoasă, prea puternică, "ţopăia" şi fura volanul. Greu de stăpânit… ne-am reîntors şi am spus ce am constatat, în franceză, limba vorbită în clanul lui Molavi.

Mă tot străduiam să-i fac pe mecanici să înţeleagă când deodată, din spatele meu, o voce feminină a început să traducă limba lui Voltaire în sonora farsi. M-am întors şi am rămas cu gura căscată. O fată de vreo douzeci de ani, fără basma sau "rupush" îmbrăcămintea islamică, ci în blugi şi o bluză decoltată. Frumoasă ca păcatul, dar mititică, abia îmi ajungea la umăr. "Memé" s-a recomandat intinzându-mi mâna. I-am sărutat-o după moda de acasă!

Apoi am observat că este şi ea plină de unsoare… Dar am continuat să fac observaţii şi să spun ca trebuie neapărat o aripă deflectoare, care să îmbunătăţescă contactul cu solul şi mărirea lărgimii anvelopelor cu cel puţin 30…40%.

Memé, adică Monir era preaiubita şi răsfăţată nepoţică a multimiliardarului. Absolventă de Harvard. Avea 23 de ani şi arăta ca o prinţesă din poveşti. Păr bogat, dat cu hena, ochii mari galbeni ca de pisică, un nas franţuzesc, corp perfect… nicio cută sau pată, niciun coş sau celulită pe pielea ei catifelată, nicăieri… dar asta este o altă poveste!

Ei bine, maşina aceea ucigaşă era proprietatea fetei, un dar scump de absolvire de la bunicul cel bogat. Voia să participe cu ea la o cursă ilegală care avea loc odată pe an, în penultima vineri din august. Am uitat să vă spun că "giome" vineri, este ziua liberă în Iran.

Cursa era ilegală sau semilegală depinde de convingerile politice. Era o reminiscenţă din timpul şahului, dar o rebotezaseră ca să fie acceptată de noile autorităţi "Enghelop-e-Rally", Cursa Revoluţiei.

Regulile cursei erau complicate, ca mai totul în Asia. O echipă era formată dintr-o maşină de serie, la care nu trebuia umblat la blocul motor, alezaje sau altceva, şi o motocicletă de serie. Trebuia să parcurgă împreună exact o sută de kilometri pe autostradă, între Teheran şi Qazvin, se făcea media şi câştiga echipajul cu cel mai scurt timp. Echipajul era format dintr-un pilot de maşină, un motociclist şi o domnişoară cu un animăluţ în braţe!

Toată problema era că Memé avea un logodnic, pe tânărul Farhad, nepotul ayatolahului, şi directorul NIOC, al petrolului iranian, unul dintre cei mai puternici oameni din lume la cei numai 27 de ani ai lui. El nu îi dădea voie lui Meme să participe la cursă, pentru că, pe drept cuvânt, o considera prea periculoasă. Iar chestia asta în Islam este foarte serioasă, bărbatul se consideră un fel de tutore al femeii, de apărător şi protector.

Dar Memé era mai mult o studentă americană, decât o femeie iraniană. Aşa că i-a spus din vârful buzelor logodnicului că este un capriciu al ei înaintea căsătoriei şi că dacă chiar poartă numele de Farhad să facă bine şi să lupte de partea ei! Farhad este sinonimul lui Făt-Frumos în poveştile din Orient…

Cam la toate astea mă gândeam savurând un ceai Darjeeling adevărat în resturantul liniştit al Hotelului "Nader" unde stăteam. Când, apare Farhad, foarte enigmatic. Era evident, preocupat şi nedormit! "Rado-jan, te rog ceva! Să conduci tu maşina! Nu eşti islamic şi aşa pot să-mi salvez reputaţia făcându-i şi lui Memé pe plac! Te rog mult!"

Farhad avea să-mi înapoieze favoarea în iarna 1985-86 când a trimis în România, într-o singură zi, neprogramat, un petrolier. Aşa am salvat mulţi români de la îngheţ!

Dar să revenim… eram în costum de azbest cu cască completă de motociclist pe cap, alături de frumoasă Monir într-un costum antifire roşu, pe cap o cască roşie pe care scria MEME, cu un fel de poşetucă agăţată ham din care ieşea căpşorul mustăcios nemulţumit a lui Malus, un motănel persan de şase luni, o frumuseţe portocalie!

Alături vine motociclistul desemnat de juriu. Wow, fac, sau cum vreţi domniile voastre! Era o Honda "de război" de o mie centimetri cubi, patru carburatoare, motor patru timpi, patru cilindri, carosaj aerodinamic. Motociclistul îşi ridică viziera şi se uită la noi. Era Farhad! Îi fac semn lui Memé, care îi trimite un sarut luuung de tot!

Începe cursa! Sunt totuna cu maşina, simt cum mă extind la dimensiunea ei. Sunt maşina! În cinci secunde ajung la o sută de kilometri pe oră, apoi, încet, către două sute. La două minute de la start aveam 250 km/h şi acceleram. Lângă mine fulgerul motocicletei era stabil şi sigur.

Trei sute de kilometri pe oră şi acul vitezometrului atinge limita. Maşina este stabilă, modificările propuse de mine îşi arată efectul. Dar accelerez în continuare. Motocicleta pare că rămâne în urmă. Maşina este stabilă, dar urlă ca un turboreactor. Vibraţiile, însă, sunt tot mai mari…

Iată sosirea… încă mai sunt cu acceleraţia la blană. Trec ca o fantomă prin faţa arbitrilor urmat la nici o lungime de maşină de Farhad. Niciodată o maşină nu a luat-o înaintea motocicletei de escortă! Era prima dată în istoria cursei când maşina a terminat cursa în faţa motocicletei, de obicei era invers!

Opresc după câţiva kilometri, apoi împreună cu Farhad ne întorcem la punctul de cronometrare. Juriul aplaudă! Am câştigat! Ne dăm jos şi ne îmbrăţişăm toţi trei, strivindu-l pe micuţul Malus care începe să miorlăie cu disperare. Această poză a apărut în "Teheran Times" dar modificată, lui Memé i-au pus o basma islamică!

Record absolut! 19 minute 20 secunde şi 14 zecimi pentru o sută de kilometri, pe autostradă. Recordul datează şi astăzi, nu a mai fost bătut niciodată pentru că în 1986 cursa a fost suspendată urmare unui accident cu doi morţi.

Aşa că noptea, când aud scârţieturi de cauciucuri prin Bucureşti mă gândesc la cursa mea în acel fantastic "Bumblebee". Aşa ceva nu se uită niciodată, iar senzaţia este copleşitoare, nu se compară cu nimic!

Îi înţeleg pe tinerii care organizează cursele ilegale. De ce nu se fac legale? De ce numai "profesioniştii" pot participa la curse şi băieţii dintre blocuri, nu? De ce sportul, automobilistic sau de altă natură, nu este la dispoziţia publicului larg?

Întrebări la care ştiţi răspunsul, cu siguranţă. Sunt întrebări aproape inofensive, dar ştiu şi altele… de ce se aruncă la canal laptele şi fructele destinate Rusiei şi nu se dau la săraci, la azile şi la casele de copii, de exemplu?

Să ne gândim împreună la alte multe întrebări incomode, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, până mâine, când Soarele ne va anunţa că este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Astrele indică aspecte negative. Încerci să ajuţi pe cineva apropiat. Persoana în cauză nu te respectă şi trebuie să o laşi să meargă pe drumul ei. Dar, zi bună pentru cumpărături de toamnă!

Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sociale. Dragostea este bine aspectată, interesul tău pentru acest domeniu are o dinamică pozitivă. Proiectele începute mai ales dimineaţa, dar şi după ora amiezii, au toate şansele să fie benefice. Puterea verii îţi aduce noroc în afaceri şi în dragoste.

TAUR  Concentrează-te pe controlul nervilor tăi, încordarea nu este benefică. Atenţie, dacă ţii să le arăţi tuturor că tu ai dreptate, s-ar putea să rămâi singur – şi în familie şi fără prieteni!

Ai chef de discuţii. Ba mai mult, vrei să spui ceea ce ştii celor dragi. Dar nu-i bate prea tare la cap! Vrei să te faci util şi să fii de ajutor, deci nu exagera, fii înţelept, nu cicălitor! Sa nu fii foarte contrariat cind analiza ta obiectiva si meseriaşă făcută in cercul tau de prieteni va starni proteste şi remarci de genul "am mai auzit asta"! Astăzi originalitatea nu este punctul tău forte!

GEMENI   Gândurile care te obsedează nu au temei, poate surveni oricând o rezolvare neaşteptată. Nu reuşeşti să risipeşti toate îndoielile, dar măcar destinzi atmosferă cu o glumă bine plasată!

Limitează-te la activitatea contidiană. Nu trebuie să întreprinzi nimic important financiar. Investiţiile şi achiziţiile constituie nişte nebunii riscante în această zi frumoasă de august. Un eveniment sau un spectacol, poate, mai pe seară. Îţi place din nou să monopolizezi atenţia anturajului şi să intri într-un caleidoscop de trăiri, sentimente şi aventuri din cele mai interesante.

RAC   Crezi că o mare povară ţi s-a luat de pe inimă! Te-ai obişnuit, de fapt, cu o situaţie discutabilă… Obişnuinţa este o a doua natură, aşa se spune, dar vezi care este exact interesul tău!

Cheltuieşti prea mult şi până la urmă pe mici lucruri inutile. Spre seară, o veste bună, de departe. Probabil un raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale. Şi o întâlnire drăguţă! O periodă favorabilă mai ales pentru nativele zodiei.

LEU    Nu-i aşa că ţi-e dor de o aventură, de o iubire de vară? Ei bine, aşa va fi, splendoare în iarbă şi prilej de adăugat panglicuţe colorate la chitară. Doar să nu faci pe nimeni să sufere…

Azi evită şefii, directorii, patronii, ofiţerii etc – cei, ierarhic, mai mari şi mai tari ca tine. Treci printr-un moment de sinceritate acută şi s-ar putea să le spui ce gândeşti…  Ar fi o mare greşeală! Evită deciziile care duc la schimbări majore şi mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective.

FECIOARĂ  Dacă ai aspiraţii de creator, doreşti o situaţie nouă, inedită, poţi să te bucuri – astăzi este ziua ta norocoasă! Lucrurile şi evenimentele încep să se înşire cuminţi, cu docilitate!

O zi de marţi obositoare, (trei ceasuri rele!) dar până la urmă foarte plăcută. Seară deosebită. Dacă încă eşti în vacanţă, un plus de distracţie. În general, lucrurile devin mai dinamice, evenimentele mai dese. Te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indraznete, dacă nu comice, mai ales daca lucrezi in domenii legate de sănătate şi copii.

BALANŢA   Viaţa afectivă îţi produce azi mai multe prilejuri de mulţumire. Meriţi acest lucru, dar continuă să faci eforturi pentru păstrarea echilibrului în familie, în duo. Solo, comunică mai mult!

Realizezi că ţi se recunoaşte adevărata ta valoare şi eşti apreciat. E un motiv în plus să te echilibrezi, să-ţi recapeţi încrederea în forţele tale şi să fii gata de performanţe deosebite! Nu te grăbi nejustificat, nu este genul tău şi nici nu dai rezultate mai bune procedând astfel. Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că nu ai luat în considerare toate datele problemei, că mai ai timp, că ar fi bine să amâni…

SCORPION  Azi îţi aduci aminte că eşti făcut din carne şi oase. Unele dureri, oboseala cronică, plictiseala existenţială! Odihneşte-te, neapărat! Ia şi o carte bună în şezlong. Bine… şi tableta!

Ai impresia ca rezultatul nu merită efortul. Aşa că stai liniştit, ai o zi senină şi frumoasă, cum nu ai mai avut de mult timp. Dacă nu te doare nimic… Dar, astăzi, este momentul unui mic bilanţ personal! Armonia trebuie să facă parte din viaţa ta, aşa au hotarât stelele pentru tine!

SĂGETĂTOR     Este necesar să echilibrezi timpul acordat muncii, activităţii şi vieţii de familie, de cuplu. Chiar dacă lucrezi la o “firmă-internat” poţi compensa timpul prin intensitatea afectivă!

Nu este uşor să faci alegeri, să iei decizii care să fie şi înţelepte şi profitabile şi să nu supere pe nimeni!  Stabileşte priorităţile! Îi răsfeţi pe cei dragi, care abia aşteaptă asta! Dupa câteva zile echilibrate, care zile au trecut repede fără amintiri puternice, stelele par că iţi surâd din nou. Astăzi ai relativ noroc şi în dragoste şi in afaceri, dar afaceri care privesc comunicarea, in general!

CAPRICORN    Îţi place să nu te afişezi, să „joci din spatele scenei”. Este prudenţa şi discreţia zodiacală, dar aplauzele şi banii le iau alţii pentru munca ta! Încearcă să pui, cu eleganţă, lucrurile la punct!

Ceea ce pare a te preocupa astăzi în cel mai înalt grad este părărea celor din jur despre tine, în special a partenerului(ei) şi a familiei. Imaginea ta este cum trebuie, nu-ţi face griji! Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor de familie şi/sau financiare, dar tot ale familiei. 

VĂRSĂTOR  Faci planuri, îţi vin idei, te decizi să iei iarăşi iniţiative riscante. Te simţi inspirat! Dar, atenţie, nu repeta greşelile din trecut, oamenii sunt aceiaşi, ai nevoie de o noua abordare.

Conjunctura e bună. Mai ales în relaţiile profesionale, de afaceri, de serviciu. Dacă eşti în vacanţă pierzi ocazia să faci câţiva arginţi în plus. Dar, poţi obţine ceva mai valoros!  Totuşi, ziua pare delicată. Adică, pe muche de cuţit. Se pot întâmpla, statistic vorbind, evenimente neprevăzute. Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te şi relaxează-te. Mâine este o altă zi… încearcă atunci!

PEŞTI  Ocolind adevărul, îţi îndepărtezi prietenii. Dacă eşti şef, astăzi nu ezita să-ţi asumi răspunderea, dar nu să plăteşti tu pentru alţii. Generozitatea ai risipit-o deja pe cine nu merita!

Răbdarea ta s-a evaporat, probabil din cauza nesimţirii partenerului, dacă vrei un scandal, e foarte uşor! Dar mai bine gândeşte-te la ceva elaborat, "plăţile" de genul ăsta se fac la rece! Configuraţia astrologică arată că ai toate şansele de reuşită, să prevalezi, cu sau fără scandal, dar nu trebuie să întreci măsura, folosindu-te de influenţele favorabile.