Până pe 26 octombrie mai nimic în calendar, dar în "kalendar" se apropie Lupii, Lucinii. Aşa că o să avem ce povesti!

 

"Evenimentul Zilei" din 16 octombrie 1978 a fost: Cardinalul polonez Karol Wojtyla (1920-2005) a fost ales papă, sub numele de Ioan Paul al II-lea; a urcat în Scaunul Pontifical la  22.X.1978; alegerea sa ca papă a fost considerată un eveniment de excepţie, fiind vorba de primul papă neitalian începând din anul 1522 (când a fost desemnat olandezul Hadrian al VI-lea); pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 şi 37 ani) şi a lui Pius al IX-lea (31 ani) – 35 de ani. În primăvară aceasta Ioan-Paul al II-lea a fost sanctificat, luînd locul lui binemeritat, printre Sfinţi!

 

Tot în Polonia Mare s-a născut şi David Ben-Gurion, "Leul" arhitectul restaurării statului Israel. Poate, cel mai important om politic evreu, cel care a obţinut independenţa şi recunoaşterea şi a reîntregit Israelul printr-o stratagemă pe care o găsiţi, puţin mai târziu în timp, unde credeţi? În "Fundaţia" lui Isaac Asimov…

 

Periodic, peste ani, recitesc aceleaşi cărţi, ca un diagnostic şi verificare a evoluţiei mele. "Fundaţia" lui Asimov este una dintre cărţile care m-a tulburat cel mai mult şi pe care o recitesc mereu.

 

Vedeţi, la fel ca şi H.G.Wells, Asimov foloseşte pretextul dat de romanul ştiinţifico-fantastic pentru o critică necruţătoare socială şi politică. În definitiv Sci-Fi este un gen minor, pentru adolescenţi, nu?

 

Aşa marii oameni ai planetei şi-au afirmat deschis şi pe faţă frustrările şi acidul dezaprobării faţă de societatea în care trăiau.

 

Nimic nu este ceea ce pare a fi!

 

Pomeneam de Polonia, pentru că zilele trecute, în weekend, de fapt, a venit la mine, am reîntîlnit, cu mare plăcere, un prieten polonez: George Pihelsky.  Mare şi puternic ca un urs cenuşiu, bun la suflet ca Maica Tereza şi priceput în afaceri ca Onassis. 

 

Pentru că aveam multe să ne spunem am eşuat în faţa a două pahare. Bineînţeles, cu ţuică de Văleni.  După ce am depănat  amintirile comune din Orient, adevărate subiecte pentru mai multe romane, pan Pihelsky şi-a mai aprins o ţigară, a mai dat peste cap un pahar strigînd: “Zum Wohl, pane Rado!”; apoi a început o povestire care şi el o auzise de la un ofiţer rus „absolut beat”, cum numai un militar poate fi, cînd i se apropie sfîrşitul, sau îl înşeală iubita.  

 

Undeva, dincolo de Cercul Polar, există un laborator atât de secret că nimeni nu mai ştie de el. De fapt este un adevărat oraş, în mare parte subteran, cu surse proprii de apă, hrană şi energie. A fost şi mai este un mare proiect destinat studiului ştiinţific, pentru “eliberarea omului de munca grea”. Încet-încet, oamenii de ştiinţă au făcut descoperiri senzaţionale, una mai interesantă decît alta. Normal, toate au fost clasificate ca privind securitatea naţională, deci strict secrete. Cea mai neînsemnată descoperire ar fi propulsat savantul respectiv între candidaţii Premiului Nobel! Dar…

 

Ofiţerul rus spune că el se ocupa de paza şi securitatea departamentului biologic. Cam de doi ani de zile supraveghea sosirea la orăşelul subteran al ştiinţei a mai multor containere şi colete. Toate „tropicalizate”. Dintr-un document de însoţire „packing list” rătăcit, datat din anii 60’, ofiţerul a înţeles că ceea ce conţineau containerele perfect etanşe şi sigilate cu peceţi biologice, provenea din Africa.

 

Apoi, încet-încet a reconstituit faptele. Prin anii 60’ şi 70’ sovieticii şi aliaţii lor cubanezii au luptat din greu în Africa pentru controlul muzeului de materii prime, metale rare şi mai ales uraniu, care este continentul negru. În zonele „eliberate” sovieticii au instalat câteva laboratoare de analiză a bolilor tropicale. Aşa se numeau, Dumnezeu ştie ce făceau, de fapt, sovieticii, în acele laboratoare!

 

Un protocol de nerespectare a carantinei bio arată că un virus „inofensiv”, denumit SG-11, probabil după numele savantului (Serghei?) a „scăpat de sub control”. Adică, a fost distribuit în natură. Protocolul mai pomenea de rolul nefast al unor lilieci, care nu se ştire cum, au vandalizat laboratorul şi au expus virusul. Se întâmpla în Congo.

 

Se pare că, ofiţerul rus era sigur, că virusul a suferit, în marele laborator al naturii şi în timp, mutaţii neaşteptate.

 

Astăzi îl cunoaştem sub numele de… Ebola!

 

Am protestat, că este prea gogonată povestea! George şi-a trecut mâna prin păr, cu un gest caracteristic şi mi-a spus că şi el a avut aceiaşi reacţie. Dar ofiţerul rus l-a lămurit pe loc!

 

„Gospodin, skajite” domnule, ia spune-mi, de când sunt ruşii mari specialişti în boli tropicale? Că au promis nu mai puţin de trei vaccinuri contra Ebola, care sunt aproape gata. Îţi spun eu, au luat la periat fin protocoalele experienţelor de acum cincizeci de ani, din Africa, cu virusul SG-11!

 

Poveste, istorie de spus la un pahar, intoxicare… sau adevăr?  

 

 

 

BERBEC  Astăzi ai o zi favorabilă în care eşti ascultat şi se ţine seama de dorinţele tale. Dimineaţa trebuie să te concentrezi pe soluţionarea problemelor urgente, care te pot face să pierzi bani.

 

Ai multe pe suflet, aşa este? Chiar dacă nu recunoşti, tot aia e! Trăirea asta cam profundă şi complicată, ca să nu mai punem la socoteală efortul intelectual, te va consuma cam toate orele de lumină ale zilei, în care nu vei face altceva decât planuri de viitor şi procese de conştiinţă.

 

TAUR  În limite acceptabile, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o conjunctură favorabilă. Profită de bunăvoinţa stelelor şi avansează pe drumul intereselor tale imediate!

 

Eforturile pe care le faci, din ambiţie şi mândrie te sleiesc de putere şi te fac vulnerabil(ă).  Totuşi, planeta Venus, chiar afectată, poate să iţi aducă o oportunitate neşteptată. Care prilej trebuie analizat pe îndelete – nu te repezi, ca de obicei. Nu te grăbi, dar nici nu refuza!

 

GEMENI    Domeniul avantajat de conjunctura astrologică este cel al comunicării, dar nimeni nu e profet în ţara lui! Dacă ai de convins pe cineva, poate pe mai mulţi, trebuie să fii foarte elocvent!

 

Foloseste-ţi cu isteţime resursele pe care le ai şi nu împrumuta bani. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Nu lua bârfele şi zvonurile în serios.  Lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung.

 

RAC   O zi care îţi aduce unele satisfacţii. Dar, le aşteptai de mult, aşa că mulţumirea s-a mai diluat. În domeniul sentimental, nimeni nu vrea să facă concesii, să facă un compromis. Încearcă tu!

 

Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare. Poţi să primeşti o veste despre nişte realizări mici, dar care pot să te bucure mult. De asemenea supravegheaza-ti timpul, programarea timpului, să nu intrii în criză, să nu întârzii!

 

LEU  Atenţie la unul dintre păcatele tale, vanitatea, astăzi eşti vulnerabil la linguşeală. Şi iei de bun ce spune primul venit. Uită-te cu atenţie în jur: unii te văd ca un bancomat ambulant!

 

Ai o idee, un proiect, sau important, sau la care ţii foarte mult, deci este important sentimental, şi nu ştii dacă eşti pe drumul cel mai bun. Ei bine, stelele spun că eşti! Horoscopul tau indica astazi relatii armonice cu cei nascuti in semne de foc si aer si nefavorabile cu semnele de pamant si apa.

 

FECIOARĂ   Pe toate palierele vieţii tale, pare că nu se întâmplă nimic. „No news, good news!” Dimineaţa, la serviciu, sau, pe seară, acasă, eşti plin de glume, dar eşti acceptat pentru că ai haz!

 

Zâmbeşte mult şi vorbeşte rar, foarte rar. Este o realitate şi trebuie s-o iei ca atare! Zi placută si favorabila pentru mai toate activitatile, dar nimic nu se poate asemui cu vizionarea unui film şi o cina la un restaurant bun! Aspectele horoscopului tău nu contrazic direcţia generală de dezvoltare a viitorului.

 

BALANŢĂ  Începi să-ţi dai seama că se abuzează de buna ta credinţă, că eşti folosit. Mai multă prudenţă, mai multă capacitate de discernământ! Nu te mai lăsa prostit, puţină mândrie, nu doare!

 

Evită intervenţiile bruşte şi deciziile pripite. Investiţiile pe termen lung în relaţiile sentimentale făcute astăzi se vor dovedi, paradoxal, foarte profitabile…  Leagă-te la cap pentru ca o să te doara! Ceva migrene astazi din cauza unor tensiuni neaşteptate in anturaj. Le rezolvi cu diplomatie si treci mai departe. Nu te repezi sa tragi concluzii dupa barfe, zvonuri si intrigi!

 

 

SCORPION   Ai o oportunitate, o ocazie. Mare, nu o lăsa să-ţi scape! Prilejurile de genul acesta devin din ce în ce mai rare pe măsură ce lumea se suprapopulează îngrijorător şi inadmisibil!

 

Se poate spune, dupa configuratia astrologică, ca te bucuri de o zi întreagă de influenţe favorabile in sensul ca nu o sa ai nici un necaz mare! De ceva timp incerci sa faci fata unei enervari fară motiv. Probabil este doar presiunea atmosferica, toamna cea schimbătoare, vremea şi vremurile…

 

SĂGETĂTOR   Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să faci scenarii complete, planuri bine întocmite, fără să uiţi nimic!

 

Eşti relativ tare la fabule, nu am ce zice, în special la cea cu ursul păcălit de vulpe! Primesti o veste… total lipsita de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic, sau cam aşa ceva. Sau poate unde peste tot este haos şi nepăsare. Interesul poartă fesul. Viaţa e o permanenta infruntare de interese, aşa incât trebuie să ai şi puţin noroc în promovarea scopurilor.

 

CAPRICORN   Este o zi în care trebuie să te laşi ghidat de instinct, deoarece datele pe care le ai sunt minime, incomplete. Însă, nu trebuie să-ţi pierzi reperele, fie pe plan afectiv, sau profesional!

 

O zi agitată şi încordată, de fapt, pana la urma, pentru un lucru de nimic. Seara plăcută şi romantică. Bioritmul este bunicel, in faza, dar din nefericire negativ. Nu este o zi critica, dar in general iti este lene si nu prea ai chef de vitejii importante. Nimic foarte rau, nimic foarte bun. Dulcele şi auritul drum de mijloc!

 

 

VĂRSĂTOR   Te culci pe lauri, după un succes minor! Ai impresia că ţi se cuvine orice, laude, bani şi glorie! Probabil că nu ştii vorba cu muntele care a născut un şoarece! Insistă, nu fii leneş!

 

O zi obositoare pe total, dar foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi ! Seară deosebită în compania celor dragi. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Noile asociaţii, pe termen scurt, sunt favorizate. Perioada zilei este caracterizata de mici intarzieri si incidente. De aceea, viteza este de evitat. Nu te grabi inutil!

 

PEŞTI  Cineva, care ţine la tine, vrea să te simţi astăzi bine şi e gata să-ţi satisfacă orice capriciu. Nu profita, nu te lăsa sedus de drăcuşorul consilier, fă ce spune îngeraşul, fii cumpătat!

 

Nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi propriile regului, dar nu juca de unul singur. Întotdeauna trebuie să existe ceva ascuns, neexplicabil, tainic, chiar un partener imaginar. Eşti obosit şi ai nevoie de un răgaz. Oferă-ţi seara acesta ca să te relaxezi. Competiţia este bună dar nu trebuie să stoarcă din tine ultima picătură de energie.