Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Oamenii politici nu ascultă de consultanţi...

Autor: | | 1 Comentarii | 2678 Vizualizari

Pe 25 august s-au născut Leonard Bernstein, Sean Connery, Claudia Schiffer, Lucia Sturdza Bulandra, Sebastian Papaiani, Camil Baltazar.

Tradiţional, pe 25 august, sunt Vârtolomeii. Din ziua aceasta începând, cucul nu mai cântă. „Findcă-i vorba de „întoarcere” şi numele Vârtolomei aduce aminte de (în)vârtire, poporul zice: se „suce” ziua, ca puiul în găoace, dă ziua înapoi şi creşte noaptea.” (Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, 2001, pagina 379.)

În vechime şi până prin preajma războiului, ziua se ţinea cu stricteţe evitându-se tot ce se învârtea, oscila sau avea mişcare circulară. Până şi mămăliga nu se făcea, pentru că trebuia să fie învârtită cu făcăleţul. Nerespectarea interdicţiilor atrăgea represalii foarte neplăcute – erai „ameţit” şi „dus cu capul”. Cam cum sunt o parte a politicienilor!

Buni observatori ai naturii, excelenţi astronomi, dacii şi mai târziu românii au constatat că marea navă cosmică pe care suntem îmbarcaţi cu toţii, Terra, nu are o viteză constantă, ci viteza oscilează, se „întoarce”. În medie, în spaţiu, ne deplasăm cu viteză teribilă de 38 de kilometri pe... secundă. Numai Dumnezeu ştie unde mergem!

Dar, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, voiam să vă povestesc de weekendul de 23 august, în care am primit oaspeţi!

Cum bine observa cineva, „23 August” şi-a pierdut semnificaţia iniţială, devenind o serbare populară de august, un alt „Augustfest” cu grătar, pic-nic, mititei şi bere!

Aşa că am primit şi eu, aici, undeva, în Prahova, la poalele castrului roman, plăcuta vizită a unor foşti colegi. Experţi în marketing politic şi imagine. Consultanţi în domeniul politicii.

Mi-a făcut mare plăcere să-i revăd. S-au maturizat excelent, viaţa a fost bună cu ei. M-au anunţat doar cu zece minute înainte să intre cu maşinile în curte, ca să fie surpriză, în fapt îmi protejau sărăcia mea de pustnic. Au adus ei tot ce trebuia, doar era surpriză, nu?

Bărbaţi îngrijiţi şi femei sofisticate. Toţi inteligenţi, brici! Cu studii sau perfecţionări pe afară, la case mari. Cu vreo doi dintre ei am început, prin anii 90’, cu celebra „Multimedia”. Am făcut împreună campania mai multor primari CD, am câştigat localele, am participat la instalarea primarului la Bucureşti, a unui nou venit, unul cu un potenţial enorm, spuneam atunci, iar în toamna lui 1996 am dat lovitura cu campania lui Emil Constantiescu.

Pe ei, pe foştii mei colegi, îmbrăcăminte de firmă scumpă, de pic-nic, numai in şi bumbac, cum le spusesem, de mai multe ori: „oamenii care contează sunt slabi şi se îmbracă în alb”.

Eu, unul, sunt gras şi mă îmbrac în negru, ca să fie clar! Sunt un minorit, unul cu jurăminte de sărăcie, asceză şi abstinenţă! Dar tot sunt gras, sărăcia umflă!

Aici trebuie să vă fac o precizare, dragi lupi padawani şi hobbiţi! Am văzut cum se încinge tărâţa în public când vreun consultant politic începe, la un moment dat, să spună altceva decât până atunci.

Este profesia lor, primesc salariu, sunt plătiţi pentru asta, convingerile lor personale nu contează, poate sunt chiar opuse spuselor. Ştiu o familie în care el este consilierul unui pardit, iar ea dă sfaturi „duşmanului ideologic”, la alt partid. Se înţeleg perfect şi formează un cuplu minunat. Este profesie, nu pasiune. Apoi, la un moment dat, au schimbat rolurile. Nimeni nu s-a supărat. Excelează în ceea ce fac, este profesia lor, ei ilustrează cel mai bine vorba „în pat cu duşmanul meu”!

Profesia, meseria, cum vreţi să-i spuneţi, nu ştiu ce cod CAEN mai are, dar prin anii 90’ m-am bătut tare să fie profesie, ei bine, îndeletnicirea asta, este foarte complicată. Practic, ce înveţi la şcoală, chiar la universităţi din State, nu prea contează.

Abia după ce stai în spatele unui politician vreun an şi încerci să-l civilizezi şi să-l faci mai iscusit şi mai deştept decât este, începi să înţelegi cu ce se mănâncă marketingul politic şi PR. Şi câte eforturi, renunţări şi chiar umilinţe, înseamnă. Iar examenul îl dai la o campanie de alegeri. Acolo se vede câţi bani faci! Dar şi victoria, nu are preţ! Vă spune unul care a simţit gustul ei...

Pretextul pentru care au venit oamenii aceia buni la mine a fost unul interesant: oamenii politici pe care îi sfătuiesc ei, partidele politice, organele de conducere, autorităţile politice de stat, etc nu prea ţin seama de sfaturile lor. Iar unii politicieni chiar declară că nu au nevoie de consultanţi, ei, politicienii sunt suficient de „dăştepţi”.

Vedeţi, ceea ce o să vă spun acum, o să fie foarte bine înţeles de preşedinte, pentru că este căpitan de cursă lungă. Ca să intri într-un port, să acostezi, oricât de bine cunoşti portul respectiv şi oricât de „lup de mare” ai fi, tot ai nevoie de un „pilot”. Şi apoi, aşa sunt reglementările internaţionale nautice. Consultanţii politici sunt comparabili cu piloţii navali. Şi mai mult decât atât, dau un aspect uniform dezbaterii politice, aşa se spunea la Quantico, prin pregătirea şi formarea lor, sunt garanţii respectării democraţiei în procesul de campanie, în derularea evenimentelor şi a continuităţii jocului şi echilibrului politic.

Sau, cel puţin, se lasă impresia asta... pentru că ei, consultanţii politici sunt obiectivi. Judecă la rece. Sau, cel puţin, se lasă impresia asta... de aceea se folosesc atâta echipele de consilieri străini. Pentru obiectivitate, pentru unghiul de vedere larg, din afară, nu unul îngust cu păreri preconcepute, dinăuntru. Cel mai bun efect, cu cele mai bune rezultate, pentru un partid, sau un om politic la vârf, am experimentat acest lucru, are o echipă mixtă, locală-internaţională!

Sigur, sunt dezvăluiri, păcăleli, strategii, „trădări”, „se joacă murdar”, dar atâta timp cât nu contravin Patriotic Act, sau similarelor reglementări din România, opinia publică are tot dreptul să ştie totul despre cutare, sau cutare candidat, care o conduce azi, sau îi poate dirija mâine destinul.

De fapt, foştii mei colegi doreau să ştie, dacă eu, personal, bătrânul din munte, am fost cumva angajat de... partea cealaltă! Sau pur şi simplu au venit la mine pentru că doreau să se simtă bine câteva ore...

A trecut vremea când dezlănţuiam „câinii războiului” şi strigam, simbolic, desigur: „pe ei, nu au gloanţe, kill them all!” Apoi, seara, târziu, lăsam monitorizarea şi rapoartele şi ne întâlneam cu „adversarii” la o bere, în spatele lui „Dalles”. Ce vremuri! Nu am uitat nimic! Acesta este darul, dar şi blestemul meu, să nu uit! Dar nu mai particip la nimic, la niciun eveniment politic, economic, social (poate, dacă vin extratereştrii), nici la propria înmormântare nu doresc să iau parte!

Şi de fapt, chiar de fapt, experţii doreau să transmită unele semnale şi să-şi confirme „regulile de angajament”, de luptă electorală. În ultimul timp nu se mai înţelege nimic din mesajul politic. Note false şi stridente, ca o orgă venerabilă intrată pe mâna unui amator. Cred că treburile s-au cam împotmolit oarecum prin Bucureşti, a mai plecat lumea în străinătate, sau nu se mai ştie carte...

BERBEC Oferi ajutor unui apropiat, rudă sau prieten, îl înveţi cum să procedeze. După cum spune vorba, îi dai undiţa, nu peştele! Eşti mereu disponibil ca să sprijini pe cineva în dificultate.

Aproape cu certitudine, la acest început de săptamana ai de facut un drum. Poate la o prietenă, poate la piaţă. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu te deplasa după căderea întunericului. Cineva laudă un magazin ieftin... Sigur ca o sa te duci acolo. Până la urmă nu se intamplă nimic rau, dar vei verifica proverbul: la pomul laudat…

Olguta Vasilescu, DEZLANTUITA! Atac fara precedent la Carmen Iohannis! Ce vrea sa faca la referendum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI