Evenimentul Zilei > Actualitate > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Oamenii politici nu ascultă de consultanţi…
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Oamenii politici nu ascultă de consultanţi…

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Oamenii politici nu ascultă de consultanţi…

Pe 25 august s-au născut Leonard Bernstein, Sean Connery, Claudia Schiffer, Lucia Sturdza Bulandra, Sebastian Papaiani, Camil Baltazar.

Tradiţional, pe 25 august, sunt Vârtolomeii. Din ziua aceasta începând, cucul nu mai cântă. „Findcă-i vorba de „întoarcere” şi numele Vârtolomei aduce aminte de (în)vârtire, poporul zice: se „suce” ziua, ca puiul în găoace, dă ziua înapoi şi creşte noaptea.” (Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, 2001, pagina 379.)

În vechime şi până prin preajma războiului, ziua se ţinea cu stricteţe evitându-se tot ce se învârtea, oscila sau avea mişcare circulară. Până şi mămăliga nu se făcea, pentru că trebuia să fie învârtită cu făcăleţul. Nerespectarea interdicţiilor atrăgea represalii foarte neplăcute – erai „ameţit” şi „dus cu capul”. Cam cum sunt o parte a politicienilor!

Buni observatori ai naturii, excelenţi astronomi, dacii şi mai târziu românii au constatat că marea navă cosmică pe care suntem îmbarcaţi cu toţii, Terra, nu are o viteză constantă, ci viteza oscilează, se „întoarce”.  În medie, în spaţiu, ne deplasăm cu viteză teribilă de 38 de kilometri pe… secundă. Numai Dumnezeu ştie unde mergem!

Dar, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, voiam să vă povestesc de weekendul de 23 august, în care am primit oaspeţi!

Cum bine observa cineva, „23 August” şi-a pierdut semnificaţia iniţială, devenind o serbare populară de august, un alt „Augustfest” cu grătar, pic-nic, mititei şi bere!

Aşa că am primit şi eu, aici, undeva, în Prahova, la poalele castrului roman, plăcuta vizită a unor foşti colegi. Experţi în marketing politic şi imagine. Consultanţi în domeniul politicii.

Mi-a făcut mare plăcere să-i revăd. S-au maturizat excelent, viaţa a fost bună cu ei. M-au anunţat doar cu zece minute înainte să intre cu maşinile în curte, ca să fie surpriză, în fapt îmi protejau sărăcia mea de pustnic. Au adus ei tot ce trebuia, doar era surpriză, nu?

Bărbaţi îngrijiţi şi femei sofisticate. Toţi inteligenţi, brici! Cu studii sau perfecţionări pe afară, la case mari. Cu vreo doi dintre ei am început, prin anii 90’, cu celebra „Multimedia”. Am făcut împreună campania mai multor primari CD, am câştigat localele, am participat la instalarea primarului la Bucureşti, a unui nou venit, unul cu un potenţial enorm, spuneam atunci, iar în toamna lui 1996 am dat lovitura cu campania lui Emil Constantiescu.

Pe ei, pe foştii mei colegi, îmbrăcăminte de firmă scumpă, de pic-nic, numai in şi bumbac, cum le spusesem, de mai multe ori: „oamenii care contează sunt slabi şi se îmbracă în alb”.

Eu, unul, sunt gras şi mă îmbrac în negru, ca să fie clar! Sunt un minorit, unul cu jurăminte de sărăcie, asceză şi abstinenţă! Dar tot sunt gras, sărăcia umflă!

Aici trebuie să vă fac o precizare, dragi lupi padawani şi hobbiţi! Am văzut cum se încinge tărâţa în public când vreun consultant politic începe, la un moment dat, să spună altceva decât până atunci.

Este profesia lor, primesc salariu, sunt plătiţi pentru asta, convingerile lor personale nu contează, poate sunt chiar opuse spuselor. Ştiu o familie în care el este consilierul unui pardit, iar ea dă sfaturi „duşmanului ideologic”, la alt partid. Se înţeleg perfect şi formează un cuplu minunat. Este profesie, nu pasiune. Apoi, la un moment dat, au schimbat rolurile. Nimeni nu s-a supărat. Excelează în ceea ce fac, este profesia lor, ei ilustrează cel mai bine vorba „în pat cu duşmanul meu”!

Profesia, meseria, cum vreţi să-i spuneţi, nu ştiu ce cod CAEN mai are, dar prin anii 90’ m-am bătut tare să fie profesie, ei bine, îndeletnicirea asta, este foarte complicată. Practic, ce înveţi la şcoală, chiar la universităţi din State, nu prea contează.

Abia după ce stai în spatele unui politician vreun an şi încerci să-l civilizezi şi să-l faci mai iscusit şi mai deştept decât este, începi să înţelegi cu ce se mănâncă marketingul politic şi PR. Şi câte eforturi, renunţări şi chiar umilinţe, înseamnă. Iar examenul îl dai la o campanie de alegeri. Acolo se vede câţi bani faci! Dar şi victoria, nu are preţ! Vă spune unul care a simţit gustul ei…

Pretextul pentru care au venit oamenii aceia buni la mine a fost unul interesant: oamenii politici pe care îi sfătuiesc ei, partidele politice, organele de conducere, autorităţile politice de stat, etc nu prea ţin seama de sfaturile lor. Iar unii politicieni chiar declară că nu au nevoie de consultanţi, ei, politicienii sunt suficient de „dăştepţi”.

Vedeţi, ceea ce o să vă spun acum, o să fie foarte bine înţeles de preşedinte, pentru că este căpitan de cursă lungă. Ca să intri într-un port, să acostezi, oricât de bine cunoşti portul respectiv şi oricât de „lup de mare” ai fi, tot ai nevoie de un „pilot”. Şi apoi, aşa sunt reglementările internaţionale nautice. Consultanţii politici sunt comparabili cu piloţii navali. Şi mai mult decât atât, dau un aspect uniform dezbaterii politice, aşa se spunea la Quantico, prin pregătirea şi formarea lor, sunt garanţii respectării democraţiei în procesul de campanie, în derularea evenimentelor şi a continuităţii jocului şi echilibrului politic.

Sau, cel puţin, se lasă impresia asta… pentru că ei, consultanţii politici sunt obiectivi. Judecă la rece. Sau, cel puţin, se lasă impresia asta… de aceea se folosesc atâta echipele de consilieri străini. Pentru obiectivitate, pentru unghiul de vedere larg, din afară, nu unul îngust cu păreri preconcepute, dinăuntru. Cel mai bun efect, cu cele mai bune rezultate, pentru un partid, sau un om politic la vârf, am experimentat acest lucru, are o echipă mixtă, locală-internaţională!

Sigur, sunt dezvăluiri, păcăleli, strategii, „trădări”, „se joacă murdar”, dar atâta timp cât nu contravin Patriotic Act, sau similarelor reglementări din România, opinia publică are tot dreptul să ştie totul despre cutare, sau cutare candidat, care o conduce azi, sau îi poate dirija mâine destinul.

De fapt, foştii mei colegi doreau să ştie, dacă eu, personal, bătrânul din munte, am fost cumva angajat de… partea cealaltă! Sau pur şi simplu au venit la mine pentru că doreau să se simtă bine câteva ore…

A trecut vremea când dezlănţuiam „câinii războiului” şi strigam, simbolic, desigur: „pe ei, nu au gloanţe, kill them all!” Apoi, seara, târziu, lăsam monitorizarea şi rapoartele şi ne întâlneam cu „adversarii” la o bere, în spatele lui „Dalles”. Ce vremuri! Nu am uitat nimic! Acesta este darul, dar şi blestemul meu, să nu uit! Dar nu mai particip la nimic, la niciun eveniment politic, economic, social (poate, dacă vin extratereştrii), nici la propria înmormântare nu doresc să iau parte!

Şi de fapt, chiar de fapt, experţii doreau să transmită unele semnale şi să-şi confirme „regulile de angajament”, de luptă electorală. În ultimul timp nu se mai înţelege nimic din mesajul politic. Note false şi stridente, ca o orgă venerabilă intrată pe mâna unui amator. Cred că treburile s-au cam împotmolit oarecum prin Bucureşti, a mai plecat lumea în străinătate, sau nu se mai ştie carte…

 

BERBEC   Oferi ajutor unui apropiat, rudă sau prieten, îl înveţi cum să procedeze. După cum spune vorba, îi dai undiţa, nu peştele! Eşti mereu disponibil ca să sprijini pe cineva în dificultate.

Aproape cu certitudine, la acest început de săptamana ai de facut un drum. Poate la o prietenă, poate la piaţă. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu te deplasa după căderea întunericului. Cineva laudă un magazin ieftin… Sigur ca o sa te duci acolo. Până la urmă nu se intamplă nimic rau, dar vei verifica proverbul: la pomul laudat…

TAUR    În acesastă zi afacerile personale sunt, din fericire, bine aspectate. Azi poţi să dai curs cu curaj intereselor proprii, dar trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti de bine, pozitiv.

Pastreaza prieteniile de afaceri strict convenţionale si nu-ti baga partenerii de afaceri in casa. Măcar astăzi – pentru că poate ieşi cu vorbe duse cui nu trebuie! Favorurile stelelor se îndreaptă spre familie. Noile asociaţii, pe termen scurt, sunt favorizate.  Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale.

GEMENI  Ai parte de o atmosferă plăcută, chiar blândă, atât la serviciu cât şi acasă. Profită de bunătatea stelelor, dar fără să exagerezi. De exemplu, evită excesul de dulciuri şi îngheţată!

Pune-ti problemele personale intr-o prioritate si ordine fireasca si planifica astfel lucrurile incat sa-ti satisfaca filozofia ta despre viata. Sigur, dacă ai o astfel de filozofie. Şi o veste bună: amorul este bine aspectat! Nu da curs propunerilor extravagante, mai ales în a doua parte a zilei, sau care pur si simplu nu-ti plac, odihneşte-te şi relaxează-te. O carte bună (fie şi pe kindle) sau un film interesant pot crea un climat confortabil.

RAC   Dragostea e pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Dar, trebuie să fii diplomat cu cei dragi!

A doua parte a zile este si mai convingatoare in presupunerile tale. Rămâne doar să spui: am zis eu! Evită astăzi discuţiile seriose şi strategice cu femeile, de orice sex ai fi. Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei. Seara relaxantă – de câta vreme nu ai mai fost la o terasă? Dacă spui „de ieri” înseamnă că eşti bine orientat!

LEU   Zi bună cooperării, lucrului în echipă. Trebuie, numai, să te concentrezi, ai o mare putere de focalizare, însă pe termen scurt! Lasă comentariile pe altă dată, acum vezi ce este de făcut!

Hai să vorbim un pic despre sănătatea ta. Fara sa avertizeze, variaţiile de temperatură, umiditate şi presiune (împreună cu mereu prezenta gravitaţia) îmbătrânesc organismul şi fragilizează neacceptabil sistemul circulatoriu. Atenţie, deci! Se stie ca Leii, statistic vorbind, au probleme cu inima si cu sistemul circulatoriu. Nu ar fi o idee rea sa-ti faci ceva analize, aşa, pentru confortul tau spiritual, dar fără să îmbogăţeşti mai mult “mafia în halate albe”!.

FECIOARĂ   Ai unele informaţii bune, veşti plăcute. În sfârşit! Te-ai săturat de tragedii şi răutăţi. Încearcă astăzi, faţă de cei din jurul tău, să eviţi episoadele în care trebuie să dai explicaţii!

Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu colegii. Fă un tur de telefoane pe la prieteni şi cunoscuti. Poate aflii ceva interesant sau macar picant. O veste bună şi una invers. Nu exagera cu tăiatul firului în patru, pentru că nu este cazul. Lucrurile sunt aşa cum le-ai văzut de prima dată. Tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape! Dar nu ii lua in brate.  Fii conventional in noile relatii cu cei care doresc sa-ti devina prieteni.

BALANŢĂ  Este necesar să alegi cu grijă modul de rezolvare a problemelor sentimentale, solo, sau în duo. Nu pierde timpul, nu te epuiza cu probleme minuscule, întregul e mai mare ca suma părţilor!

Zi favorabilă călătoriilor scurte, evenimentelor sociale şi artistice. Nu fa promisiuni, nici nu astepta propuneri. Cooperarea cu noii tai parteneri sau prieteni incep sa-si arate roadele. O zi placută, bine aspectată sentimental. Treburile neterminate trebuie analizate si daca se poate, gandeste-te cum sa le finalizezi. Nu incepe astazi proiecte sau afaceri noi.

SCORPION  Trebuie să alegi, aşa este viaţa! Ea este compusă din deciziile noastre, bune sau rele. Sigur, spui tu, necazurile ţi le fac cei din jur, ceilalţi, mereu ceilalţi! Să ştii că ai dreptate!

Lasă analizele sofisticate pe altă dată. Astepti un calator, sau calatoresti. Calatorie care poate fi doar pana la piaţă. Nu este o zi in care sa faci schimbari esentiale. Totuşi mai pe seara ai un prilej excelent sa pui la punct sau sa lamuresti unele probleme legate de casă, cămin, familie, sau proprietăţi (cameră, apartament, casa, vila, bicicleta, maşină, palat, iacht, … cuirasat)!

SĂGETĂTOR   Îţi îmbunătăţeşti imaginea publică prin vorbe bine gândite faţă de cei din jur. Le spui ceea ce vor să audă! Mizează pe fantezie şi imaginaţie, ai nevoie de ele în cotidianul plictisitor.

Cheltuielile facute astăzi, cu configuraţia astrală respectivă, poţi să le treci direct la pagube. Planetele colective arata aspecte „ilegale”. Ceva se intampla in familia ta. O intriga, un comploţel, ceva – soapte in amurg si intalniri secrete pe inserate. Este momentul sa pregatesti contramasurile, adica sa iei unul cate unul pe membrii familiei la cate un interogatoriu vesel dar… complet! Poate nu este decat pregatirea secretă a unei petreceri… dar dacă este alceva!

CAPRICORN  Eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt, dar nu te lăsa încărcat cu treburi suplimentare. Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile materiale dar şi sentimentele, fă-ţi un plan!

O zi obişnuita cu un horoscop neaspectat in care rutina te cam plictiseşte. O veste care se vrea senzaţională, dar nimic interesant, până la urmă. Intâlniri care iţi fac plăcere. Pe seară o invitaţie, sau o petrecere, în orice caz, lume multă. Ai de ales cum şi cu cine te distrezi. Să nu faci promisiuni, nici în glumă – Pluton, din zodie, arată o posibilă neînţelegere de către alţii a bunelor tale intenţii.

VĂRSĂTOR   Răbdarea ta s-a cam risipit, dar nu poţi renunţa tocmai acum. Câtă vreme eşti sănătos şi nu pierzi bani, poţi continua! Astăzi sunt posibile, din nou, câteva probleme legate de transport.

Astăzi este zi de vizite. Viziteazi tu sau primeşte vizite de la persoane prietenoase şi confortabile din punct de vedere psihic, în prezenţa cărora te simţi bine.  Supraveghează-ţi regimul alimentar. Evită suprasolicitarea şi nu manca dupa caderea intunericului. Păstrează-ţi calmul şi umorul mai ales în relaţiile de familie. Veşti bune de departe. Totul pare că se desfăşoară după cum te-ai gândit!

PEŞTI  Încerci să ieşi din cotidian, să spargi cenuşiul, ca şi cum supravieţuirea ta ar depinde de asta. Vrei şi meriţi mai mult, dar trebuie să mai încerci, să faci eforturi, să mai ai răbdare.

O zi de analiză şi sinteză.  Problema la ordinea zilei: veniturile familiei tale Chiar dacă eşti partial mulţumit de rezultat evită cheltuielile extravagante şi nefondate. Bunul tău plac este un motiv suficient de tare, însă!  Adica daca iti doreşti ceva – ei bine, cumpără acum, pentru ca nu stii ce se va intampla maine. In a doua parte a zilei ai programat cumparaturi dar programul se schimba. Este de bine, pentru ca primesti o vizita neasteptata, dar placută.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.