Tradiţional, în jurul echinocţiului de toamnă se aflau o seamă de sărbători, adunări, festivaluri, prin care românii celebrau roadele muncii lor. Aveau loc târguri vestite şi se pecetluiau contracte, căsătorii şi alianţe. Dictatura lui Carol I şi apoi cincizeci de ani de „nazism” au distrus tradiţiile, dictatorii se tem de popor şi nu doresc să se strângă multă lume într-un loc.

Poporul român a fost un popor vesel şi muncitor care ştia să se distreze, dar în primul rând ştia să munceasă. Şaizeci de ani de dictatură şi douăzeci de ani de aşa-zisă „democraţie”, de fapt aplicaţia practică a învăţământului de partid, au distrus tradiţia, au mutilat sufletul poporului, l-au nenorocit mult mai mult decât cei patru sute de ani de dominaţie islamică turcească. Să ne amintim de reacţia bunului Rege când s-a întors din exil, în România: „Poporul, unde este poporul meu?”

Tradiţional în „kalendar” sunt sărbători, uitate astăzi, ale elementului foc. „Măcinca Foca”. Peste sărbătorile ţărăneşti „păgâne” episcopii creştini au suprapus doi sfinţi, mucenici, făcători de minuni, episcopi unul „grădinarul”, celălalt „făcătorul de minuni”, tot cu numele Foca!

La sfârşitul verii astrologice, o ultimă sărbătoare a focului, elementul verii!

 

„Nu se lucră în această zi, temându-se de foc!” (Olteanu, CPR, 2001, pagina 414; Pamfile, 1997, pagina 176)

Se pare că vechea tradiţie europeană de a arunca în foc lucrurile neplăcute nu a fost uitată în vechea şi fabuloasa Bretanie.

După cum informează „Le Télégramme” şi “Ouest France” în seara zilei de vineri, 19 septembrie, mai mult de o sută de tractoare cu remorcile pline de cartofi, ceapă şi alte legume au luat cu asalt Centrul de taxe şi impozite, fiscul, din Morlaix, Bretania, şi “Mutualité sociale agricole” (MSA).

Adică, după ce au deversat zeci de tone de legume asupra numitelor imobile, reprezentând autorităţile centrale, le-au dat şi foc. Conform cu tradiţia veche de mii de ani, doar Bretania este ţara menhirelor. Marii Zei şi Primii Strămoşi probabil că au fost mulţumiţi de jertfa de foc!

Ca totul să fie ca la carte, fermierii au deversat câteva zeci de tone de cartofi şi ceapă, pe podul dintre Morlaix şi Brest, făcând imposibilă circulaţia.

Oameni mândri şi curajoşi, cei din Bretania! Am fost cândva, câteva zile oaspetele lor. M-am simţit ca în Maramureş, sigur, păstrând raportul. Dar aceiaşi dragoste îndărătnică pentru pământul lor, acelaşi folclor plin de înţelepciune. Şi limba lor, atât de veche şi de sonoră, dar, printr-un ciudat proces parcă o înţelegeam, parcă o auzisem când fusesem un copil din copilăria umanităţii! Ciudat şi totuşi fabulos!

Oare ce doreau să transmită fermierii autistului prim ministru Manuel Valls şi bizarului preşedinte François Hollande?
Că nu mai pot!

După cum declară Jean-François Jacob, preşedintele Sica (société d'intérêt collectif agricole) de Saint-Pol-de-Léon: “Fermierii nu mai pot să continue în contextul degradării fără precedent a vieţii lor. Embargoul rusesc şi noile taxe şi impozite fac viaţa producătorilor de legume imposibilă. Ni se vorbeşte de peste 20 de ani de îmbunătăţirea vieţii, simplificarea procedurilor şi de o relaxare fiscală, dar constatăm că este pe dos! Am hotărât să spunem: Stop!”

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, francezii şi bretonii, mai ales, au coloană vertebrală! Ştiu cum să procedeze cu un guvern care nu le reprezintă interesele! Îl au, încă, pe José Bové, dacă aveţi timp citiţi-i cartea: “The World is Not for Sale”.

Mai ţineţi minte când francezii au dat foc la trei sute de McDonald’s? Tot de echinocţiul de toamnă! Focul echinocţiului purifică!

Unii europeni ştiu să-şi ţină Tradiţia!

 

BERBEC   Te tot întrebi de ce ţi se întâmplă lucruri, unele ciudate. Răspunsul îl are Uranus, retrograd, din zodia ta! Nu te mai enerva degeaba, acceptă situaţia, ţine până la jumătatea lui decembrie!

Dacă ai probleme acasă lasă pe mâine, noaptea e un sfetnic bun. Primesti, din nou, nişte veşti aşa-şi-aşa. Odihneşte-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze.  Evita cafeaua, tutunul, piperul, orice te-ar irita si mai mult.

TAUR   Astăzi, de luni, doreşti să faci bucurii celor dragi, în special celor mici. Propune-le cumpărături pe măsura buzunarului tău şi lasă-i pe ei să aleagă. Mulţumire şi veselie, cu bani puţini!

Ce-i mult strică, ce-i puţin n-ajunge, se spune. Echilibrul, calea de mijloc, cumpătarea sunt soluţiile bune. Fă-ţi ordine în lucrurile tale. Vezi ce-ţi mai trebuie. Vezi ce nu-ţi mai trebuie. Fă-ţi puţină ordine şi în sufletul tău. Vezi ce te doare, ce te nelinişteşte…

GEMENI   Ceva pare că te supără! Tot încerci să obţii unele informaţii, mărturisiri! Nu te potoleşti până nu stabileşti ceea ce s-a întâmplat! Trebuie să ai mai multă grijă de tine şi de familie.

O dimineaţă aproape relaxantă, fără prea mult de lucru şi fără complicaţii. La prânz, posibilă şi neaşteptată schimbare de program. Ai un prilej să te evidenţiezi profesional. Foloseşte-l, cu speranţa că o să iasă şi bani, nu numai laude. O veste bună de departe, poate de la rude sau prieteni din străinătate!

RAC    Nu este uşor să iei o decizie, să te implici, să-ţi iei o rsponsabilitate. Dar, o atitudine pasivă poate înrăutăţi lucrurile, care pot scăpa de sub control. Acţionează, aşa indică stelele!

Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei să obţii ceva important. Evită deplasările, la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine potrivită pentru concluzionarea unor afaceri-relaţii. O veste, o informaţie îţi oferă o oportunitate neaşteptată, dar deosebit de plăcută/profitabilă.

LEU   Pentru tine, ziua este slab aspectata astrologic. Eşti pus în faţa unei situaţii total lipsită de sens. Poate unde peste tot este haos şi nepăsare. Totuşi, eşti aproape de o soluţie logică!

Astăzi trebuie să alegi cu grijă modul de abordare a problemelor tale sentimentale. Este bine să fii convingător dar şi rabdător. Nu toate noutăţile trebuie spuse in gura mare, trebuie sa dai dovadă de mai multa diplomaţie şi tact in relaţiile cu colegii tăi. Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă!

FECIOARĂ  Acţionezi cu multă energie şi pasiune. Păcat că cei din jur nu au ritmul tău şi nu te urmează. Partenerul, familia, dau semne de oboseală şi că au probleme! Încearcă să-i ajuţi, dacă poţi!

Astăzi eşti, din punct de vedere emoţional, mai sensibil. Fii atent la promisiunile care le faci, mai ales nu exagera. Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut. Ca să fie o zi bună, fără decepţii, nu aştepta foarte mult de la ea, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic!

BALANŢĂ   Astăzi evită pe cât poţi, la muncă, intervenţiile în forţă şi deciziile pripite, dar şi mişcările bruşte care pot provoca incidente, chiar căzături. O zi ceva mai enervantă, cu risc sporit!

Fereşte-te de prietenii sau relaţii noi, conjunctura nu te avantajează. Nu fii naiv, nu da crezare bârfelor, mai ales daca sunt evident opera unor persoane interesate sau dornice de glorie cu orice preţ. Nu te enerva, oare sunt lucruri aşa de importante ca să-ţi tulbure echilibrul interior? Furia este primul semn al insuccesului. Nu dori lucruri imposibil de obţinut, aşa doar îţi amărăşti sufletul şi vezi cât de mic eşti!

SCORPION  "Rufele murdare se spală în familie", e un proverb vechi, respectat de cei care vor să aibă linişte şi succes. Astăzi vorbeşte gura fără tine, ai acest defect, să fim drepţi! Stăpâneşte-te!

O idee interesantă îţi lumineză sufletul. Sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii şi rudele, mici călătorii, reuniunile de familie. După o periodă mohorâtă ai o zi mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te simţi bine şi faci planuri de viitor. 

SĂGETĂTOR  Încă de dimineaţă, cu un moral bun şi bună dispoziţie, poţi întâlni oportunităţi favorabile. Ai păreri precise despre orice întâlneşti şi despre orice subiect şi nu faci un secret din ele!

Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, după prânz. Dacă ai luat o hotărâre, apăi ţină-te de ea. Dragostea e bine aspectată. Astăzi evita schimbările bruşte de program şi mai ales nu lasa colegii de la serviciu sau rudele apropiate să aibă iniţiative păguboase. Cu toate că este o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea.

CAPRICORN   Iarăşi nu-ţi ajunge timpul! Eşti angrenat în o mie de acţiuni, care nu-ţi aduc mulţi bani, dar îţi consumă energia şi timpul. Este necesară o triere, trebuie să mai spui şi “nu”, câteodată!

Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. După prânz, nu vorbi fără să-ţi faci un plan. Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea. Disimulează-ţi cu iscusinţă intenţiile printre imagini frumoase, poetice şi pline de culoare. Apoi exprimă direct şi hotărât ce ai de spus.

VĂRSĂTOR   E necesar să dai mai multă atenţie domeniului relaţiilor de serviciu.  Azi trebuie să dai dovadă de motivaţie şi de pasiunea ta pentru tehnologie, ca să poţi face faţă problemelor de muncă.

Zâmbeşte larg, spune o vorba bună şi mai câştigi un prieten. Nu trebuie neapărat sa călătoresti, iar dacă totuşi eşti obligat să pleci undeva astăzi trebuie sa fii foarte atent, in special la bagaje. Ai o propunere să câştigi mai mulţi bani. Toate felurile de a câştiga bani sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit.

PEŞTI    Azi poţi să primeşti o “notificare” de la cei dragi. În duo, trebuie să găseşti motivul ca să aplanezi incidentul, solo trebuie să faci şi cadouri! Altfel, nu-ţi mai răspunde nimeni la mobil!

Astăzi – calm şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi, cu anturajul, cu partenerii şi colegii de la serviciu.  Poţi lăsa lucrurile să se aşeze singure şi să nu acţionezi în nici un fel. Este şi asta o soluţie, dacă este verificată! Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Nu fii leneş, dar nici nu insista, pentru că eşti într-o perioadă favorabilă.