Sinaxar. În calendarul creştin ortodox este Înainteprăznuirea Schimbării la Faţă a Domnului. Sfinţii Ioan Iacob de la Neamţ (român), Evsignie, Fabian de la Roma.

Legea strămoşească. Nimic în „Kalendar”

Efemeride. La ora 12 GMT corpurile cereşti astrologice au poziţia: Soarele 12:46 Leu. Luna 22:01 Berbec. Mercur 25:52 Leu. Venus 28:20 Leu, R. Marte 27:45 Rac. Jupiter 28:44 Leu. Saturn 28:18 Scorpion. Uranus 20:27 Berbec, R. Neptun 09:06 Peşti, R. Pluton 13:33 Capricorn, R.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi am primit, mai demult, un articol de la The New-York Times”, cu titlul “The Island Where People Forget To Die”. Nu l-am citit, am crezut că este o reclamă pentru turism în insulele greceşti, reclame şi promovare absolut necesare în aceste vremuri, când, nejustificat, grecii sunt vorbiţi de rău.

Dar, aseară am primit un email de la un parizian la care ţin foarte mult cu textul: „Teoria ta se confirmă!” şi un articol anexat, de data aceasta se numea „L'île où les gens oublient de mourir” şi provenea de la “Sante Nature”.

Am rămas câteva clipe pe gânduri: care teorie a mea se confirmă? Apoi am citit articolul.

Bun, rămân la părerea mea că este o promovare a turismului şi a investiţiilor în Grecia, dar este foarte bine făcută. Pe scurt, articolul începe cu povestea unui grec care a făcut războiul mondial alături de americani şi care, după încetarea ostilităţilor, s-a stabilit în State. Afaceri, vilă în California, trei copii, două maşini – stil de viaţă american, “full catastrophe”, vorba lui Zorba Grecul. Stamatis Moraitis, aşa îl cheamă pe grec, află, în anul 1976, că are un cancer la plămâni, neoperabil, în ultimul stadiu. Nouă medici diferiţi confirmă diagnosticul. Cea mai optimistă prognoză îi mai dădea nouă luni de viaţă. Aşa că grecul nostru vinde tot ce putea să vândă şi se întoarce în locul lui natal, mica insula Icar din Marea Egee. Ca să moară acolo şi să fie îngropat creştineşte lângă moşii şi strămoşii lui.

Astăzi Stamatis are 97 de ani. Nu, nu a murit! Nici nu mai are cancer. Nu a făcut chimioterapie, nu a luat nici măcar o aspirină! Tot ceea ce a făcut a fost să se întoarcă acasă şi să reia obiceiurile insulei, regimul alimentar, credinţa şi viaţa liniştită.

De ce Jean-Yves, prietenul meu din Paris, spune că mi se confirmă teoria? Demult, acum treizeci de ani, poate şi mai demult, eram la un foc de tabără, lângă ruinele Babilonului. Acolo l-am întâlnit pe Jean-Yves. O echipă internaţională de savanţi, împreună cu mulţi voluntari, tineri din toată lumea, reconstruia, bucăţică cu bucăţică, marea poartă a zeiţei Ishtar. O mai fi în picioare?

E frig, noaptea în deşert, chiar dacă ziua poţi să mori de căldură. Dar să ştiţi, deşertul, misterele, ruinele antice imperiale, magia care ne înconjura, ne fura somnul. Aşa că în fiecare seară făceam un foc de tabără şi după modelul oriental, spuneam istorii, poveşti adevărate. Fiecare la rândul lui. Când mi-a venit rândul am spus basmul românesc al “tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de morte” şi am spus că asemenea locuri vrăjite există pe Pământ. Valea Hunza, cunoscută din romanul Shangri-La, valea Vilcabamba, Loma Linda, Nuoro, Karakelissa sunt numai câteva locuri, vizitate de mine, unde locuitorii se bucură de sănătate şi o viaţă foarte lungă.

Aceste locuri magice au ceva în comun: locuitorii sunt aproape izolaţi de restul lumii şi au cam acelaşi regim alimentar. Legume proaspete, lactate de capră, vin şi multă cafea. Peşte de două ori pe săptămână, carnea de porc o consumă de două ori pe an: de Crăciun şi de Paşte. Dar ceea ce este mai important este calitatea apei. Apă vie, polarizată, provenită din gheţari alpini de mare altitudine. În toate aceste locuri am întâlnit doar două animale: capre şi pisici! Rar câte un căţel care, de obicei, păzea turmele de capre contra vreunui leu de munte, sau leopard de zăpadă. Din aceste locuri lipsesc cu desăvârşire făina albă şi zahărul industrial, cele două otrăvuri moderne.

Teoria mea era şi este că societatea de consum ne consumă în primul rând pe noi, oamenii şi că dacă vrem să trăim mult şi frumos trebuie să respingem seducţia traiului modern, a consumismului, a “provocărilor” şi a “întrecerii” şi să adoptăm stilul de viaţă şi alimentar al longevivilor din locurile magice ale Pământului!

În pustnicia mea de anahoret în rodaj din Prahova submontană încerc să-mi pun teoria în pratică! O să fiu lăsat, o să reuşesc? Vă spun peste vreo treizeci de ani… 

BERBEC   Eşti sociabil şi binevoitor, aşa că nu trebuie să faci eforturi mari ca să te adaptezi ritmului zilei, fie că eşti la muncă, fie în vacanţă. Dar, nu-ţi sacrifica micile pasiuni şi plăceri!

Astazi ai aproape o zi întreagă de aspecte cosmice favorabile. Pentru un procent mare din Berbeci, cu siguranţă. Profita si gaseşte-ţi echilibrul interior si pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Nu-ţi mai face atâtea griji, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexă.

TAUR    Foloseşte cu isteţime resursele tale. O atitudine de genul „toţi o să avem de câştigat” este recomandată. Planifică-ţi timpul în aşa fel încât să te şi distrezi. Evită semnele de foc!

Totuşi, ai configuraţii minore faste, mai ales in domeniul afacerilor cu amănuntul, comerţului, în general. Poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin. O zi aproape bună, cu unele aspecte favorabile, ceea ce poate însemna chiar încercarea de rezolvare a unei situaţii financiare care te punea pe gânduri.

GEMENI   O zi puţin mai dificilă, plină de capcane. Astăzi fii prudent, încearcă să nu calci greşit, nici la propriu, sau la figurat. Nu te lăsa păcălit de cei din jurul tău, nu fii superficial!

Plimbarea planetei protectoare Mercur în Leu, în umbra conjuncţiei Venus, retrograd, cu Jupiter, nu îţi dă foarte multă libertate de mişcare şi exprimare. Eşti redus la programul zilnic, fie că este vorba de serviciu, distracţie sau vacanţă. Nu încerca să schimbi ceva, astăzi noul, noutatea, chiar călătoriile, excursiile – nu îţi sunt favorabile!

RAC  Eşti bine inspirat dar nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. Dacă eşti la serviciu, azi evită discuţiile cu şefii!

Sentimentele tale contradictorii nu sunt deloc folositoare pentru fermitatea în decizii pe care trebuie sa o arăţi anturajului. Totuşi, cineva bine plasat îţi arată bunăvoinţă. Nu te repezi să te foloseşti de cleştii nevertebratei care denumeşte zodia ta, sufocând persoana respectivă, ci dă dovadă de loialitate şi bună credinţă!

LEU   Zâmbeşti, eşti surprins plăcut! Propunerile sau veştile pe care le auzi astăzi te fac să crezi că şansa, norocul, e de partea ta. Nu pierde prilejurile oferite, sunt din ce în ce mai rare!

Uneori este bine sa fii mai putin comunicativ si doar sa asculti, iar astăzi este una dintre acele zile. Vei afla o multime de noutati  nebanuite, care iti vor fi de folos. Sezi si cugeta, spune o veche zicala din Ardeal, care astazi ti se potriveste perfect. Ia mai multe informatii şi abia atunci poţi lua o decizie buna! 

FECIOARĂ  Azi simţi nevoia unei ambiaţe plăcute, a unor oameni care să te înţeleagă şi să te aprobe! O zi favorabilă în ceea ce priveşte legăturile de prietenie, contactele sociale, relaţiile umane.

Ai nevoie de sprijin şi din parte anturajului, a colegilor şi a familiei. Sigur că intri în criză de timp şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale, iar astăzi îţi faci planuri cam utopice pentru restul săptămânii şi weekend. O informaţie de la nişte prieteni adevăraţi te pune pe pista cea bună, în cele din urmă.

BALANŢĂ    Eforturi constructive concentrate începând de astăzi. Ai o perioadă bună de afirmare, la serviciu, acasă, sau în vacanţă. Poţi să fii chiar tu uimit de cât de apreciat şi popular eşti!

O bârfă sau un schimb mai tăios de cuvinte te-au făcut să te îndoieşti de un prieten. Adică ţi se pune pata şi n-o să te potoleşti până n-o să afli adevărul-adevărat, ca şi când ar exista aşa ceva pe lumea asta!  De obicei trădările astea sunt pur fictive şi fac parte din paranoia ta cotidiană bine temperată. Dar cui îi pasă, dacă tu te simţi mai bine!

SCORPION    Astăzi faci tot posibilul ca să te achiţi onorabil de sarcinile de serviciu şi de obligaţiile sociale.Te poţi lansa fără grijă în noi proiecte profesionale, sau noi cuceriri sentimentale.

A doua parte a zilei este favorabilă vizitelor, ieşirii cu prietenii la un suc, corespondenţei, plimbărilor prin supermarketuri. Însă nu trebuie să uiţi că Saturn din zodie indică şi că unele lucruri întârzie. De obicei cele pe care le aştepţi cu nerăbdare.

SĂGETĂTOR    Dimineaţa evită deciziile care duc la schimbări majore şi mai ales nu te repezi, nu te grăbi. Unele lucruri, sau evenimente pot întârzia astăzi din cauze obiective, nu este nimic personal!

Evita dezamagirea fiind mai pragmatic in relaţiile cu colegii, dacă eşti la serviciu, sau cu anturajul dacă eşti în vacanţă. Atenţie la solicitarea nervoasă, la stres, nu lăsa mass media să-ţi otrăvească viaţa cu ştiri negative şi filme extrem de violente!

CAPRICORN    Poţi să contezi pe relaţiile tale sociale, de prietenie. Primeşti un sfat, un ajutor preţios, care te pune pe o pistă profitabilă. Să nu uiţi să mulţumeşti şi să te revanşezi cu eleganţă!

Neliniştea si nerăbdarea proprii naturii tale sunt pe cale sa-ti joace o festa. Trebuie sa ai răbdare si sa astepti, altfel strici totul! Aşa că lasă decizia pe mai târziu. Pe fondul unei configuraţii slabe şi cam confuze, voinţa si determinarea care te-au caracterizat în ultimul timp incep să se estompeze. Poate că nici nu trebuie să iei o hotărâre!

VĂRSĂTOR   Azi nu ezită să discuţi, să negociezi, până la cele mai mici detalii, dacă este vorba despre interesele tale. Nu lăsa loc la interpretări şi nu te baza pe înţelegerea celor cu care discuţi!

De azi începe o perioadă potrivită pentru promovarea intereselor personale şi avansare sociala. Luna în descreştere este un generator de idei fanteziste şi trăznite, idei pe care, se pară că nu te gândeşti mult ca să le pui în practică. Un procent dintre nativi pot să aibă astăzi o surpriză plăcută: şefii sau patronii te pot aprecia în mod deosebit, pentru o periodă de realizări şi acumulări, sau poţi fi foarte popular în anturaj, dacă eşti în vacanţă.

PEŞTI   Exprimă-te liber, fă-ţi simţită prezenţa, prin vorbe şi atitudine, fie că eşti la serviciu, sau în vacanţă. Circumstanţele sunt de partea ta şi poţi să-ţi arăţi bunele intenţii şi simpatia!

Semnele de foc şi de aer îţi sunt favorabile, dar este mai bine să nu te iei în beţe cu cei născuţi sub zodii de pământ şi apă. Astăzi rezolvi cu mult calm discuţiile cu partenerii sau prietenii, un zâmbet şi o bătaie pe umăr pot rezolva mai multe decât o atitudine încruntată, agresiva şi neplăcută!